Επιχειρήσεις

Ψάλτης: H Alpha Bank στην ψηφιακή πρωτοπορία με διαρκείς επενδύσεις

Ψάλτης: H Alpha Bank στην ψηφιακή πρωτοπορία με διαρκείς επενδύσεις Φωτογραφία: intime
Στη διάρκεια της τακτικής γενικής συνέλευσης της Alpha Bank, ο Διευθύνων Σύμβουλος Βασίλης Ψάλτης ανακοίνωσε ότι η τράπεζα επιστρέφει στη διανομή μερίσματος, πρώτη φορά μετά από 16 χρόνια.

Απευθυνόμενος στους μετόχους, ο κ. Ψάλτης τόνισε την εκτίμησή του για την υποστήριξή τους, η οποία ήταν καθοριστική για την ανάκαμψη της τράπεζας.

Επισήμανε επίσης ότι η τράπεζα σχεδιάζει να ενισχύσει περαιτέρω την πολιτική διανομής μερίσματος στα επόμενα χρόνια, επιβραβεύοντας τους μετόχους για την εμπιστοσύνη τους.

Ο κ. Ψάλτης ανέδειξε τη σημασία της συνεργασίας με την UniCredit, επισημαίνοντας ότι η σύμπραξη αυτή προσφέρει σημαντικά οφέλη τόσο για την τράπεζα όσο και για τους πελάτες της. Ειδικότερα, στον τομέα του wealth management, η συνεργασία αυτή ανοίγει νέους ορίζοντες για τους πελάτες της Alpha Bank, προσφέροντας πρόσβαση σε 13 ευρωπαϊκές αγορές.

Επιπλέον, η συμφωνία επιτρέπει στην Alpha Bank να συμμετέχει σε χρηματοδοτήσεις ξένων επιχειρήσεων, ενισχύοντας τις διεθνείς δραστηριότητές της.
Ο κ. Ψάλτης σημείωσε ότι η τράπεζα τολμά να επεκτείνει τις δραστηριότητές της εκτός Ελλάδας, αναζητώντας ευκαιρίες στη χρηματοδότηση επιχειρήσεων σε διεθνές επίπεδο.

Εξήγησε πως η συνεργασία με την UniCredit υποστηρίζει το όραμα της Alpha Bank για δημιουργία αξίας για τους μετόχους της και ενίσχυση της παρουσίας της στις διεθνείς αγορές.

Κατά τον κ. Ψάλτη, η Alpha Bank, έχοντας επανέλθει σε τροχιά κερδοφορίας, σχεδιάζει να επενδύσει σημαντικά στην τεχνολογία, με πάνω από 100 εκατ. ευρώ ετησίως, και να προωθήσει την αξιοκρατία και την αναγνώριση των ικανών και πρωτοπόρων στελεχών της.

Όπως είπε, η τράπεζα επιδιώκει να γίνει πρότυπο για την υποστήριξη της επιχειρηματικότητας, δημιουργώντας στρατηγικές συνεργασίες που θα προσφέρουν νέες ευκαιρίες στους πελάτες της και ενισχύοντας τη δέσμευσή της ως υπεύθυνος κοινωνικός εταίρος.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της τράπεζας, Βασίλης Ράπανος, χαρακτήρισε τη συνεργασία με την UniCredit ως καταλύτη για την ανάπτυξη της Alpha Bank. Τόνισε ότι αυτή η στρατηγική κίνηση σηματοδοτεί την επιστροφή στην κανονικότητα και αποτελεί την πρώτη επένδυση μεγάλου τραπεζικού ομίλου σε ελληνική τράπεζα μετά από 17 χρόνια.

Ο κ. Ράπανος υπογράμμισε ότι η επιστροφή στη διανομή μερίσματος αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης στρατηγικής ανάπτυξης, ενώ επεσήμανε την ανάγκη για συνεχιζόμενες μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα, ειδικά στους τομείς της δικαιοσύνης και της επιχειρηματικότητας.

Ο κ. Ράπανος αναφέρθηκε επίσης στη βελτίωση της θέσης της τράπεζας, σημειώνοντας ότι τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (ΜΕΑ) έχουν μειωθεί σημαντικά, από 49,1% το 2016 σε 6,6% των συνολικών δανείων σήμερα.

Αν και αυτό το ποσοστό παραμένει υψηλότερο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο του 1,8%, η τάση είναι θετική και δείχνει τη σταθερή βελτίωση της οικονομικής θέσης της τράπεζας.

Ο κ. Ράπανος εξέφρασε την πεποίθηση ότι αυτή η πρόοδος θα οδηγήσει σε περαιτέρω αναβαθμίσεις από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης, ενισχύοντας έτσι τη φερεγγυότητα και τη θέση της τράπεζας στην αγορά.