Επιχειρήσεις

Τράπεζα Πειραιώς: Ποιοι απέκτησαν το ομόλογο μειωμένης εξασφάλισης

Τράπεζα Πειραιώς: Ποιοι απέκτησαν το ομόλογο μειωμένης εξασφάλισης
Η Τράπεζα Πειραιώς ανακοίνωσε την επιτυχή ολοκλήρωση της τιμολόγησης νέου Ομολόγου Μειωμένης Εξασφάλισης Tier 2, ύψους 650 εκατ. ευρώ, με ετήσιο κουπόνι 5,475%.

Το ομόλογο, το οποίο έχει διάρκεια 11 ετών με δικαίωμα ανάκλησης στα έξι χρόνια, προσέλκυσε σημαντικό ενδιαφέρον από θεσμικούς επενδυτές, συγκεντρώνοντας συνολικό βιβλίο εντολών άνω των 2,7 δισ. ευρώ.

Η ημερομηνία διακανονισμού έχει οριστεί για τις 18 Σεπτεμβρίου 2024, ενώ το ομόλογο θα διαπραγματεύεται στο Χρηματιστήριο του Λουξεμβούργου (Euro MTF Market) και αναμένεται να λάβει πιστοληπτική διαβάθμιση Ba3 από τη Moody’s.

Η Πειραιώς ανακοίνωσε επίσης πρόταση επαναγοράς μετρητών για το υφιστάμενο ομόλογο μειωμένης εξασφάλισης Tier 2, αξίας 500 εκατ. ευρώ, με κουπόνι 5,50% και λήξη τον Φεβρουάριο του 2030. Τα έσοδα από τη νέα έκδοση θα χρησιμοποιηθούν για τη χρηματοδότηση αυτής της επαναγοράς και για την ενίσχυση της κεφαλαιακής θέσης της τράπεζας.

Μετά την έκδοση, ο συνολικός δείκτης κεφαλαίων της Πειραιώς διαμορφώνεται στο 19,4%, ενώ ο δείκτης MREL στο 28,7%, σύμφωνα με τα στοιχεία της 30ής Ιουνίου 2024.

Η έκδοση συγκέντρωσε επενδυτικό ενδιαφέρον από περίπου 200 θεσμικούς επενδυτές. Το 57% της κατανομής απευθύνθηκε σε διαχειριστές κεφαλαίων, ασφαλιστικές εταιρείες και συνταξιοδοτικά ταμεία, ενώ το υπόλοιπο διανεμήθηκε σε τράπεζες, κεφάλαια αντιστάθμισης κινδύνου και άλλους επενδυτές. Το τελικό περιθώριο καθορίστηκε στις 315 μονάδες βάσης, με το κουπόνι να διαμορφώνεται στο 5,475% και την τιμή έκδοσης στο 99,50%.

Σημαντικό μέρος της έκδοσης, άνω του 75%, διατέθηκε σε ξένους θεσμικούς επενδυτές. Την έκδοση ανέλαβαν οι Barclays, Deutsche Bank, Goldman Sachs Bank Europe SE, Morgan Stanley, Nomura και UBS Europe SE, ενώ νομικοί σύμβουλοι της Πειραιώς ήταν οι Allen & Overy και η δικηγορική εταιρεία Μπερνίτσας.