Πολιτική

Κριτήρια υποψηφίων προέδρων στον ΣΥΡΙΖΑ: Πόθεν έσχες, 50 υπογραφές και χρέη στο Δημόσιο

Κριτήρια υποψηφίων προέδρων στον ΣΥΡΙΖΑ: Πόθεν έσχες, 50 υπογραφές και χρέη στο Δημόσιο Φωτογραφία: EUROKINISSI/ ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ
Υπό συζήτηση η υποχρέωση ο υποψήφιος να είναι τουλάχιστον 5 χρόνια μέλος του ΣΥΡΙΖΑ.

Δικλείδες ασφαλείας προκειμένου να περιφρουρηθεί η διαδικασία εκλογής νέου προέδρου και να μην οδηγηθεί σε ευτελισμό και διακωμώδηση εισηγείται η πλειοψηφία της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ κατά τη σημερινή συνεδρίαση.

Πρόκειται για κριτήρια, τα οποία θα πρέπει να πληρούν όλοι οι υποψήφιοι και τα οποία εφόσον υπερψηφιστούν θα αποτελέσουν εισήγηση στην επικείμενη Κεντρική Επιτροπή το ερχόμενο Σαββατοκύριακο.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Dnews.gr, η εισήγηση της πλειοψηφίας προβλέπει πως ο εκάστοτε υποψήφιος για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ θα οφείλει να έχει καταθέσει πόθεν έσχες. Το μέτρο αυτό αποσκοπεί στην πλήρη διαφάνεια και όπως σημειώνεται από την πλευρά της πλειοψηφίας, δεν είναι «φωτογραφικό» για τον Στέφανο Κασσελάκη, αφού όπως έχει δηλώσει, έχει καταθέσει τη δήλωση πόθεν έσχες εντός της προβλεπόμενης από το νόμο προθεσμίας.

Ερωτηθείσα σε συνέντευξη στο newsbomb και την Όλγα Τρέμη η κα Γεροβασίλη σημείωσε επ' αυτού πως οι υποψήφιοι πρέπει να πληρούν «άψογο πόθεν έσχες και καθαρό ποινικό μητρώο».

Επιπλέον, οι 30 υπογραφές από μέλη της ΚΕ που απαιτούνταν για να θέσει κάποιος υποψηφιότητα, αναμένεται να αυξηθούν στις 50.

Επί τάπητος αναμένεται να τεθούν και κριτήρια που αφορούν σε ενδεχόμενες υποχρεώσεις και οφειλές των υποψηφίων προς το Δημόσιο, ενώ υπό συζήτηση είναι και το ενδεχόμενο υποχρέωσης του υποψηφίου να είναι τουλάχιστον πέντε χρόνια μέλος του κόμματος, χωρίς ωστόσο αυτό να έχει αποσαφηνιστεί εάν θα συμπεριληφθεί στην πρόταση της πλειοψηφίας της ΠΓ.