Επιχειρήσεις

Παπαστράτος: Καταπολεμώντας με πράξεις, το παράνομο εμπόριο καπνού

Παπαστράτος: Καταπολεμώντας με πράξεις, το παράνομο εμπόριο καπνού
Νέα δωρεά αξίας € 155.000 προς το Συντονιστικό Επιχειρησιακό Κέντρο Καταπολέμησης Λαθρεμπορίου.

Το παράνομο εμπόριο καπνού αποτελεί μια σοβαρή πρόκληση για την Ελλάδα και την Ευρώπη, επηρεάζοντας την οικονομία, τη δημόσια υγεία και την ασφάλεια.

Τα ποσοστά κατανάλωσης παράνομων τσιγάρων παραμένουν μάλιστα σε ανησυχητικά επίπεδα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως καταδεικνύουν τα αποτελέσματα της ετήσιας ανεξάρτητης Έκθεσης της KPMG, που διενεργήθηκε για λογαριασμό της Philip Morris International και αποκαλύπτουν ότι ο όγκος των παράνομων τσιγάρων που καταναλώθηκε, τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Ελλάδα, αυξήθηκε περαιτέρω το 2023.

Κατάσταση στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα, το παράνομο εμπόριο καπνού αποτελεί σημαντικό πρόβλημα, καθώς η χώρα είναι κόμβος για τη διακίνηση παράνομων προϊόντων λόγω της γεωγραφικής της θέσης.

KPMG_Report_-_Infographic_Greece_a4bc3.jpg

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα ευρήματα της Έκθεσης, στην Ελλάδα το 2023 το ποσοστό των παράνομων τσιγάρων εκτιμάται στο 23,7% της συνολικής κατανάλωσης τσιγάρων, αυξημένο κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με το 2022. Συνολικά, καταναλώθηκαν 3,5 δισ. παράνομα τσιγάρα ενώ τα χαμένα έσοδα για τα δημόσια ταμεία υπολογίζονται σε 624 εκατ. ευρώ μόνο για το 2023.

Κατάσταση στην Ευρώπη

Στην Ευρώπη συνολικά, το παράνομο εμπόριο καπνού είναι επίσης εκτεταμένο, καθώς καταναλώθηκαν 52,2 δισ. παράνομα τσιγάρα, εκ των οποίων τα 35,2 δισ. καταναλώθηκαν στις 27 χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό στερεί από τα κράτη μέλη σημαντικά έσοδα από φόρους, που εκτιμώνται σε δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως.

KPMG_Report_-_Infographic_Europe_34b8c.jpg

Όπως αποκαλύπτει η Έκθεση της KPMG, οι απώλειες των εσόδων για τα δημόσια ταμεία των χωρών της Ε.Ε. το 2023 υπολογίζονται σε 11,6 δισ. ευρώ, με την Γαλλία να διατηρεί την πρώτη θέση στην κατανάλωση παράνομων τσιγάρων στην Ε.Ε. για ακόμα μία χρονιά, αντιπροσωπεύοντας το 47,7% της συνολικής κατανάλωσης παράνομων τσιγάρων στην Ε.Ε..

Επιπτώσεις του παράνομου εμπορίου καπνού και στην υγεία

Η απώλεια φορολογικών εσόδων από το παράνομο εμπόριο καπνού είναι σημαντική για τις κυβερνήσεις, ενώ ελλοχεύουν κίνδυνοι και για τη δημόσια υγεία, καθώς τα παράνομα προϊόντα καπνού δεν υπόκεινται σε έλεγχο ποιότητας, με αποτέλεσμα να περιέχουν επικίνδυνες ουσίες που μπορούν να βλάψουν σοβαρά την υγεία των καταναλωτών.

Παπαστράτος: Πρωτοστατεί στην καταπολέμηση του παράνομου εμπορίου

Αρωγός στην προσπάθεια καταπολέμησης του παράνομου εμπορίου καπνού, στέκεται για περισσότερα από 10 χρόνια η Παπαστράτος. Από το 2012, η εταιρεία έχει συνάψει σειρά Συμφωνιών Συνεργασίας με τις διωκτικές Αρχές και έχει υποστηρίξει έμπρακτα τις προσπάθειές τους προσφέροντας 7 εκατ. ευρώ για αγορά εξοπλισμού, κάλυψη λειτουργικών αναγκών και υλοποίηση δράσεων ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού.

2_7a691.jpg

Σε συνέχεια της διαχρονικής στήριξης που παρέχει στους αρμόδιους φορείς, η Παπαστράτος ανακοίνωσε πρόσφατα μια νέα δωρεά αξίας € 155.000 προς το Συντονιστικό Επιχειρησιακό Κέντρο Καταπολέμησης Λαθρεμπορίου για την ανάπτυξη μιας ψηφιακής πλατφόρμας, η οποία θα διευκολύνει την αποδοτική διασύνδεση των αρμόδιων διωκτικών Αρχών, ενισχύοντας τον συντονισμό των δράσεών τους, στην καταπολέμηση του παράνομου εμπορίου καπνικών, ενεργειακών και αλκοολούχων προϊόντων.

Μέσω της συγκεκριμένης ψηφιακής πλατφόρμας θα είναι εφικτή η συλλογή και η απεικόνιση των δεδομένων των κατασχέσεων σε έναν ενιαίο χάρτη, διευκολύνοντας την άμεση ανάλυση και επομένως την ορθή κατανομή των πόρων από τις διωκτικές Αρχές.

Αυτή η νέα πρωτοβουλία ανακοινώθηκε από την εταιρεία σε συνεργασία με το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στο Περίπτερο της Παπαστράτος στην 88η ΔΕΘ, με την παρουσία του Υπουργού κ. Κωστή Χατζηδάκη και του Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου της εταιρείας κ. Γιώργου Μαργώνη, όπου υπογράφηκε και η αντίστοιχη Συμφωνία Συνεργασίας.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Παπαστράτος, κ. Γιώργος Μαργώνης, δήλωσε: «Στην Παπαστράτος, στεκόμαστε αρωγοί στο πλευρό της Πολιτείας για την καταπολέμηση του παράνομου εμπορίου, το οποίο στερεί πολύτιμους πόρους από τα δημόσια ταμεία και ενισχύει τη δράση εγκληματικών οργανώσεων. Από το 2012, έχουμε συνάψει σειρά Συμφωνιών Συνεργασίας με τις διωκτικές Αρχές και έχουμε υποστηρίξει έμπρακτα τις προσπάθειές τους προσφέροντας 7 εκατ. ευρώ για αγορά εξοπλισμού, κάλυψη λειτουργικών αναγκών και υλοποίηση δράσεων ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού. Σήμερα, με τη νέα μας δωρεά για τη δημιουργία μιας καινοτόμου ψηφιακής πλατφόρμας για τη διασύνδεση των διωκτικών Αρχών, ενισχύουμε ακόμη περισσότερο την αποτελεσματικότητα των επιχειρήσεων καταπολέμησης του λαθρεμπορίου. Για κάθε μας βήμα προς τα μπροστά, κάνουμε και ένα βήμα μαζί με την κοινωνία».

3_a324a.jpg

Ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, κ. Κωστής Χατζηδάκης, τόνισε ότι: «Το λαθρεμπόριο τσιγάρων και γενικότερα καπνικών προϊόντων στερεί κάθε χρόνο από το Δημόσιο έσοδα, ύψους μισού δις. ευρώ. Είναι σημαντικό, λοιπόν, να αντιμετωπιστεί ακόμα πιο αποτελεσματικά το πρόβλημα. Η Πολιτεία κάνει πολλές προσπάθειες μόνη της, αλλά και σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα, προς αυτή την κατεύθυνση. Η συνεργασία με την Παπαστράτος είναι ένα τέτοιο παράδειγμα. Μέχρι σήμερα έχουν γίνει σειρά κινήσεων από κοινού. Τώρα, με τη χρηματοδότηση της Παπαστράτος, προχωρούμε σε αυτήν την ψηφιακή πλατφόρμα, που θα συντελέσει πολύ στον συντονισμό των διαφόρων διωκτικών αρχών, ώστε να κάνουν τη δουλειά τους καλύτερα και ταχύτερα. Και γι' αυτό το λόγο ευχαριστούμε την Παπαστράτος για τη συνεισφορά της».

{https://www.youtube.com/watch?v=MmZqpi1lWK0}

«Για κάθε μας βήμα προς τα μπροστά, κάνουμε και ένα βήμα μαζί με την κοινωνία»

Το παράνομο εμπόριο καπνού στην Ελλάδα και την Ευρώπη είναι ένα σύνθετο ζήτημα που απαιτεί συντονισμένη δράση από τις κυβερνήσεις, τις αρμόδιες Αρχές, και τις επιχειρήσεις.

Αναγνωρίζοντας τη ζωτικής σημασίας συνεργασία που απαιτείται για την αντιμετώπισή του, και με μότο της «Για κάθε μας βήμα προς τα μπροστά, κάνουμε και ένα βήμα μαζί με την κοινωνία», η Παπαστράτος ενώνει τις δυνάμεις της με την Πολιτεία πρωτοστατώντας για άλλη μια φορά στην καταπολέμηση του παράνομου εμπορίου καπνού.

NETWORK