Οικονομία

LAMDA Development: Πώληση οικοπέδων στο έργο του Ελληνικού στον εφοπλιστή Προκοπίου

LAMDA Development: Πώληση οικοπέδων στο έργο του Ελληνικού στον εφοπλιστή Προκοπίου Φωτογραφία: ΑΡΧΕΙΟΥ
Τα οικόπεδα βρίσκονται απέναντι από το γήπεδο γκολφ της Γλυφάδας και η συνολική επιτρεπόμενη δόμηση φτάνει τα 85.658 τετραγωνικά μέτρα.

Η LAMDA Development ανακοίνωσε ότι στις 17 Σεπτεμβρίου 2024 υπέγραψε συμβόλαιο αγοραπωλησίας με την εταιρεία SKITI ENTERPRISES COMPANY LIMITED, συμφερόντων της οικογένειας του Γεώργιου Προκοπίου, για την πώληση οικοπέδων στο έργο του Ελληνικού. Τα οικόπεδα προορίζονται για ανάπτυξη οικιστικών και γραφειακών χώρων, καθώς και ενός εκπαιδευτικού ιδρύματος με διεθνές πρόγραμμα.

Το συνολικό τίμημα της συναλλαγής ανέρχεται σε περίπου 120 εκατ. ευρώ, ενώ η συνολική επένδυση για την ανάπτυξη εκτιμάται στα 500 εκατ. ευρώ. Η επένδυση αυτή αναμένεται να ενισχύσει τον ρυθμό ολοκλήρωσης της ανάπλασης του Ελληνικού, συμβάλλοντας στην εξέλιξη του έργου.

Τα οικόπεδα βρίσκονται απέναντι από το γήπεδο γκολφ της Γλυφάδας και η συνολική επιτρεπόμενη δόμηση φτάνει τα 85.658 τετραγωνικά μέτρα. Από αυτά, τα 30.000 τ.μ. προορίζονται για οικιστικές αναπτύξεις με μέσο τίμημα συναλλαγής 2.100 ευρώ ανά τ.μ., 35.658 τ.μ. για γραφειακούς χώρους με τίμημα 1.150 ευρώ ανά τ.μ. και 20.000 τ.μ. για εκπαιδευτικά ιδρύματα με τίμημα 850 ευρώ ανά τ.μ. Επιπλέον, η αγοράστρια εταιρεία θα καλύψει το κόστος των έργων υποδομών, που εκτιμάται σε 150 ευρώ ανά τ.μ.

Η αξία των οικοπέδων στα βιβλία της LAMDA Development την 30ή Ιουνίου 2024 ανερχόταν σε 37 εκατ. ευρώ. Με τη συμφωνία αυτή, η LAMDA αναμένεται να καταγράψει λογιστικό κέρδος προ φόρων ύψους 82 εκατ. ευρώ, ενισχύοντας την κερδοφορία και τη ρευστότητα του έργου του Ελληνικού.

Ο κ. Γιώργος Προκοπίου, αναφερόμενος στη συμφωνία, υπογράμμισε την ευαισθησία στον σχεδιασμό των κατασκευών, με σεβασμό στην ελληνική αρχιτεκτονική, καθώς και τη σημασία της εκπαίδευσης ως άξονα κοινωνικής προόδου. Από την πλευρά του, ο Διευθύνων Σύμβουλος της LAMDA Development, Οδυσσέας Αθανασίου, τόνισε ότι η συμφωνία αναδεικνύει την υπεραξία του έργου, επισημαίνοντας την ολοκλήρωση του δεύτερου σκέλους της συνεργασίας με τον κ. Προκοπίου, έναν πρωτοπόρο επιχειρηματία. Σημείωσε επίσης ότι τα συνολικά έσοδα από τις δύο πρόσφατες πωλήσεις οικοπέδων ανέρχονται σε 226 εκατ. ευρώ, με το συνολικό λογιστικό κέρδος να φτάνει τα 158 εκατ. ευρώ.