Επιχειρήσεις

Revolut: Το 59% των περιστατικών απάτης στην Ελλάδα προέρχεται από πλατφόρμες της Meta

Revolut: Το 59% των περιστατικών απάτης στην Ελλάδα προέρχεται από πλατφόρμες της Meta Φωτογραφία: PIXABAY
Παρά το γεγονός ότι η Meta ενδέχεται να επωφελείται οικονομικά από ψεύτικες διαφημίσεις, δεν συμμετέχει ενεργά στην αποζημίωση των θυμάτων που πέφτουν θύματα απάτης μέσω των πλατφορμών της

Η Revolut, η παγκόσμια fintech εταιρεία με 1.000.000 πελάτες στην Ελλάδα, ανέφερε ότι οι πλατφόρμες της Meta, όπως το Facebook και το Instagram, παραμένουν η κύρια πηγή περιστατικών απάτης στην ελληνική αγορά.

Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της Revolut για την Ασφάλεια Καταναλωτών και τα Οικονομικά Εγκλήματα για το πρώτο εξάμηνο του 2024, το 59% των περιστατικών ηλεκτρονικής απάτης στην Ελλάδα προέρχεται από πλατφόρμες της Meta. Το Facebook είναι η πιο κοινή πλατφόρμα για απάτες, αντιπροσωπεύοντας το 31% των αναφερόμενων περιστατικών.

Οι απάτες αγοράς προϊόντων, στις οποίες οι απατεώνες πείθουν τα θύματα να πληρώσουν για αγαθά που δεν θα παραλάβουν ποτέ, παραμένουν οι πιο συνηθισμένες στην Ελλάδα, αντιπροσωπεύοντας το 45% του συνόλου των περιστατικών. Επιπλέον, οι ψεύτικες προσφορές εργασίας και οι απάτες επενδύσεων εμφανίζουν σημαντική αύξηση, αποτελώντας τους επόμενους πιο διαδεδομένους τύπους απάτης.

Η Revolut εξέφρασε σοβαρές ανησυχίες σχετικά με την απουσία δέσμευσης από την πλευρά της Meta για αποζημίωση των θυμάτων απάτης στις πλατφόρμες της.

Παρά το γεγονός ότι η Meta ενδέχεται να επωφελείται οικονομικά από ψεύτικες διαφημίσεις, δεν συμμετέχει ενεργά στην αποζημίωση των θυμάτων που πέφτουν θύματα απάτης μέσω των πλατφορμών της. Η Revolut τονίζει ότι οι χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί όπως η ίδια αναλαμβάνουν το βάρος της προστασίας των καταναλωτών, ενώ η Meta δεν επενδύει αρκετά για να παρακολουθεί τις δικές της ιστοσελίδες.

Ο Woody Malouf, Επικεφαλής της Καταπολέμησης Οικονομικών Εγκλημάτων στη Revolut, ανέφερε ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπως οι πλατφόρμες της Meta, διευκολύνουν ακόμα την απάτη σε ανησυχητικά υψηλά επίπεδα. Στην Ελλάδα, η απάτη μέσω αυτών των πλατφορμών παραμένει σταθερά υψηλή και δεν έχει σημειωθεί σημαντική μείωση σε σχέση με προηγούμενα χρόνια.

Παράλληλα, η Revolut συνεχίζει να επενδύει στην ανάπτυξη προηγμένων συστημάτων ασφαλείας, συμπεριλαμβανομένων συστημάτων ανίχνευσης απάτης σε πραγματικό χρόνο και εκπαιδευτικών εργαλείων για τους χρήστες της, με στόχο να προλαμβάνει τις απάτες προτού συμβούν.

Το 2023, η Revolut απέτρεψε απάτες ύψους άνω των 475 εκατ. λιρών παγκοσμίως και συνεχίζει να αναβαθμίζει τα μέτρα ασφαλείας της για να προλάβει νέες μεθόδους που χρησιμοποιούν οι απατεώνες. Η εταιρεία συνεργάζεται επίσης με άλλες τεχνολογικές εταιρείες για τη δημιουργία ενός ασφαλέστερου ψηφιακού οικοσυστήματος για τους καταναλωτές στην Ελλάδα και παγκοσμίως.