Ελλάδα

Η εκστρατεία «Δεσμός» χρηματοδότησε θέσεις εργασίας και οργανισμούς κοινής ωφέλειας

Η εκστρατεία «Δεσμός» χρηματοδότησε θέσεις εργασίας και οργανισμούς κοινής ωφέλειας Η εκστρατεία «Δεσμός» χρηματοδότησε θέσεις εργασίας και οργανισμούς κοινής ωφέλειας
Μία πρωτοβουλία με διπλό όφελος, που δημιούργησε θέσεις εργασίες, αλλά ταυτόχρονα ενίσχυσε κοινωφελείς οργανισμούς, παρουσίασε σήμερα το μη κυβερνητικό σωματείο «Δεσμός».

Μέσω της διαδικτυακής εκστρατείας Greek Crowdfund, εμπνευστής της οποίας ήταν ο Βρετανός Τομ Φίνεϋ (Thom Feeney), το καλοκαίρι του 2015, μέσα σε μόλις δύο εβδομάδες, συγκεντρώθηκε το ποσό των 289.152 ευρώ με τη συνεισφορά 13.885 δωρητών από όλον τον κόσμο.

Τα χρήματα αξιοποιήθηκαν από τον «Δεσμό» αποκλειστικά για τη δημιουργία και υλοποίηση του προγράμματος «Δεσμός για τους Νέους», μέσω του οποίου χρηματοδοτήθηκαν θέσεις εργασίας για άνεργους νέους σε κοινωφελείς οργανισμούς, προσφέροντας επαγγελματική εμπειρία στη νέα γενιά και ενισχύοντας, παράλληλα, σημαντικά το έργο των οργανισμών, επεκτείνοντας τον αντίκτυπό τους σε ολόκληρη τη χώρα, όπως ανέφερε η υπεύθυνη του προγράμματος, Ειρήνη Παπαγιαννούλη, σε συνέντευξη Τύπου.

Συνολικά, προσελήφθησαν 15 άτομα, μετά από 101 αιτήσεις υποψηφίων και ανοιχτή πρόσκληση σε οργανισμούς υγείας, εκπαίδευσης, προστασίας του περιβάλλοντος, κ.λπ., εκ των οποίων τα επτά ήταν είτε οι πρώτοι εργαζόμενοι του οργανισμού, είτε το μοναδικό άτομο στην εξυπηρέτηση της συγκεκριμένης θέσης, ενώ για δέκα άτομα ήταν η πρώτη ευκαιρία τους να εργαστούν, εξήγησε η κ. Παπαγιαννούλη.

«Έμμεσα, από το πρόγραμμα επωφελούνται 20.000 άνθρωποι που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες σε όλη την Ελλάδα. Χάρη στη στελέχωσή τους, οι οργανισμοί ανέπτυξαν τη δράση και τα προγράμματά τους, μείωσαν τον χρόνο ανταπόκρισης στα αιτήματα των ωφελουμένων, επέκτειναν το δίκτυο των συνεργατών τους. Χωρίς το πρόγραμμα κάποιοι οργανισμοί θα είχαν καταρρεύσει», περιέγραψε η υπεύθυνη του προγράμματος.

Η χρηματοδότηση του προγράμματος διαρκεί έναν χρόνο, έως τον Δεκέμβρη του 2016. Ορισμένοι οργανισμοί θα μπορέσουν να συνεχίσουν μόνοι τους, άλλοι αναζητούν περαιτέρω χρηματοδότηση, ενώ ο «Δεσμός» ετοιμάζει νέα καμπάνια εύρεσης πόρων.

Όλα ξεκίνησαν από την ιδέα του κ. Φίνεϋ να βοηθήσει τους Έλληνες, ο οποίος κατάφερε να συγκεντρώσει από 100.000 ανθρώπους, μέσω του #GreekBailoutFund, 1,6 δισ. ευρώ για την εξόφληση μέρους των οικονομικού χρέους της Ελλάδας. Ο στόχος της καμπάνιας, που ήταν τα 2 δισ. ευρώ, δεν επετεύχθη και τα χρήματα για αυτόν τον λόγο επεστράφησαν. Λόγω της μεγάλης ανταπόκρισης, όμως, που είχε, ο κ. Φίνεϋ αποφάσισε πως η ευκαιρία δεν έπρεπε να χαθεί ξεκινώντας δεύτερη εκστρατεία, το Greek Crowdfund, σε αποκλειστική συνεργασία με τον «Δεσμό», αφού διάβασε για το σωματείο στη βρετανική εφημερίδα «Γκάρντιαν». Ο σκοπός, αυτήν τη φορά, ήταν αν συγκεντρωθούν χρήματα που θα διοχετευθούν απευθείας στην ελληνική κοινωνία, επιδιώκοντας να συμβάλει στην καταπολέμηση της ανεργίας των νέων.

«Εκτός από το παραπάνω πρόγραμμα, ο "Δεσμός", μέσα από τις δράσεις του, στοχεύει στην αξιοποίηση πάσης φύσεως πλεονάσματος - των περισσευούμενων αγαθών που έχουμε, είτε ως εταιρείες, είτε ως ιδιώτες - καθώς και της δωρεάν παροχής υπηρεσιών για την αντιμετώπιση διαπιστωμένων ανθρωπιστικών και κοινωνικών αναγκών. Απώτερος σκοπός είναι αφενός η άμεση και αποτελεσματική εξυπηρέτηση έκτακτων αναγκών ευπαθών ομάδων και των εκπροσώπων αυτών (οργανισμοί, ιδρύματα, κοινωνικοί φορείς κ.α.) και αφετέρου η δημιουργία βιώσιμων σχέσεων και δικτύων αλληλεγγύης μεταξύ τους», σημείωσε η κ. Παπαγιαννούλη. Επίσης, συγκεντρώνει τρόφιμα (συσκευασμένα, μακράς διάρκειας), ρούχα, είδη προσωπικής υγιεινής, είδη καθαριότητας, φάρμακα, σεντόνια, πετσέτες, κλινοσκεπάσματα, οικιακά, ηλεκτρικά σκεύη, βιβλία, γραφική, χαρτική ύλη, και παιχνίδια. Από την ίδρυσή του, τον Ιανουάριο του 2012, ως και σήμερα, ο «Δεσμός» έχει προσφέρει σε 560 οργανισμούς κοινής ωφέλειας στην Ελλάδα, βοηθώντας 300.000 άτομα, χάρη στην προσφορά περισσότερων από 230 εταιρειών και ιδιωτών. Με συντηρητικούς υπολογισμούς, η εκτιμώμενη αξία των αγαθών, τα οποία έχει προσφέρει σε ανθρώπους και οργανισμούς που έχουν ανάγκη υπερβαίνει τα 2.600.000 ευρώ.