Ελλάδα

Έρευνα για τη στήριξη και την κοινωνική ένταξη ευπαθών ομάδων

Έρευνα για τη στήριξη και την κοινωνική ένταξη ευπαθών ομάδων Έρευνα για τη στήριξη και την κοινωνική ένταξη ευπαθών ομάδων
Οι ψυχοκοινωνικές ανάγκες των Ρομά Δυτικής Αττικής και οι καλές πρακτικές στήριξης και κοινωνικής ένταξής τους, είναι το αντικείμενο ερευνητικού προγράμματος που θα διενεργηθεί από το ΤΕΙ Αθήνας μετά την συνυπογραφή της σχετικής σύμβασης από τον πρόεδρος του καθ.Μιχάλη Μπρατάκο και την Περιφερειάρχη Αττικής, Ρένα Δούρου.

Το έργο συνολικής δαπάνης 80.000 ευρώ χρηματοδοτείται από ίδιους πόρους της Περιφέρειας και στόχος του είναι η χαρτογράφηση των αναγκών τις οποίες βιώνουν οι περιθωριοποιημένες κοινότητες και η διασύνδεση τους με φορείς υγείας - πρόνοιας καθώς και με την πιλοτική λειτουργία Γραφείου Στήριξης τους.

Η επιλογή της περιοχής έγινε με γνώμονα τη επιρροή του υψηλού δείκτη φτώχειας στις ευπαθείς και ευάλωτες κοινωνικές ομάδες και περιθωριοποιημένες κοινότητες, όπως είναι: οι Ρομά, οι παλιννοστούντες ομογενείς, τα πολυμελή νοικοκυριά που πλήττονται από την ανεργία, ιδιαίτερα δε τα παιδιά αυτών των κοινωνικών ομάδων. Ακόμη στη Δυτική Αττική καταγράφονται, φαινόμενα αποστέρησης (οικονομικής, κοινωνικής, πολιτισμικής) αλλά και διαπολιτισμικών συγκρούσεων τα οποία υπονομεύουν την κοινωνική συνοχή. Ωφελούμενοι θα είναι μέλη ευπαθών ομάδων που διαβιούν στη Δυτική Αττική, με εστίαση στις περιοχές του Ασπροπύργου, της Μάνδρας, της Ελευσίνας, του Ζεφυρίου και των 'Ανω Λιοσίων.

Το Πρόγραμμα περιλαμβάνει τις εξής φάσεις:
-Διερεύνηση και αποτίμηση των πολιτικών υποστήριξης των Ρομά και άλλων ευπαθών κοινωνικών ομάδων, που έχουν αναπτυχθεί σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο στη Δυτική Αττική. Τα δεδομένα θα αποτελέσουν τη βάση της εξειδίκευσης των παρεμβάσεων του Προγράμματος.

-Διερεύνηση στάσεων, στερεοτύπων και προκαταλήψεων απέναντι σε ειδικές ομάδες και δράσεις ευαισθητοποίησης.
-Ερευνα των ψυχοκοινωνικών αναγκών των Ρομά και αξιολόγησης καλών πρακτικών κοινωνικής υποστήριξης και προαγωγής της κοινωνικής ένταξης τους, μέσω της πιλοτικής λειτουργίας Γραφείου Στήριξης /
-Έκθεση τελικής αξιολόγησης του ερευνητικού έργου.