Ελλάδα

Εξώδικο από τη MEDI JEUNESSE προς τα dikaiologitika.gr

Εξώδικο από τη MEDI JEUNESSE προς τα dikaiologitika.gr
Στις 20 Ιανουαρίου 2016 τα dikaiologitika.gr, όπως και άλλα ενημερωτικά site και εφημερίδες, για προφανείς λόγους δημοσίου συμφέροντος δημοσίευσε αναλυτικό Δελτίο Τύπου του Συνήγορου του Καταναλωτή, το οποίο αφορούσε την εταιρεία MEDI JEUNESSE.

Το Δελτίο Τύπου περιέγραφε αναλυτικά όλη τη διερεύνηση που έκανε ο Συνήγορος του Καταναλωτή σχετικά με τη νόμιμη λειτουργία της συγκεκριμένης εταιρείας, μετά από σχετική καταγγελία.

Στις 10 Οκτωβρίου 2016 λάβαμε εξώδικο από τον δικηγόρο της εταιρείας, το οποίο απευθύνεται και σε άλλα ΜΜΕ και το οποίο, σεβόμενοι τη δημοσιογραφική δεοντολογία, δημοσιεύουμε ολόκληρο:


ΕΝΩΠΙΟΝ ΠΑΝΤΟΣ ΑΡΜΟΔΙΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ ΕΞΩΔΙΚΗ ΔΗΛΩΣΗ-ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ - ΕΠΙΦΥΛΑΞΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΜΕ ΑΙΤΗΜΑ ΓΙΑ ΕΠΑΝΟΡΘΩΣΗ

Της ετερρόρυθμης εταιρίας με την επωνυμία «MEDI ATHENS-ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΙΑΤΡΕΙΟ-ΙΑΤΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΕ-ΠΑΡΟΧΗΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΥΓΕΙΑΣ» η οποία εδρεύει στην Αθήνα, στον οδό Όθωνος αρ. 4 κι εκπροσωπείται νόμιμα , ΑΦΜ : 800676376. Μαρίας Χουδαλάκη του Αιμιλίου, κατοίκου ομοίως ως άνω, ΑΦΜ : 065911863.

(…)

Κύριοι, με δυσάρεστη έκπληξη εντοπίζουμε στις εκδόσεις των ιστοσελίδων σας και με στοιχεια ηλεκτρονικών δεσμών αντιστοίχως (…):

την αδιάκριτη αναπαραγωγή, ήδη παλαιού, μη επίκαιρου και ανακριβούς ήδη κατά το χρόνο αρχικής ανάρτησης, δημοσιεύματος στο οποίο κατά το χρόνο ανάρτησης του αναφερόταν ότι ύστερα από αυτοψία που διενήργησε η αρμόδια Επιτροπή της Περιφέρειας Αττικής, διαπιστώθηκε ότι η εταιρία μας, δήθεν δεν διαθέτει την απαιτούμενη από το νόμο άδεια λειτουργίας , λόγο για τον οποίο η υπεύθυνη της επιχείρησης, κ. Μαρία Χουδαλάκη, έχει κληθεί σε απολογία.

Αντιπαρερχόμενοι λέξη προς λέξη το ανακριβές, και δυστυχώς πρόχειρο, δημοσίευμα κι με ρητή επιφύλαξη κάθε δικαιώματος μας ενώπιον των Αστικών κι Ποινικών Δικαστηρίων της Χώρας, ιδίως ως προς την, απέχουσα από την μέση δημοσιογραφική πρακτική, βιασύνη σας να δημοσιοποιήσετε τα στοιχεία κι ιδίως τον διακριτικό τίτλο της εταιρίας μας, σε ένα καταφανώς αρνητικού εάν όχι κι συκοφαντικού περιεχομένου, δημοσίευμα, σας συνιστούμε να αποτείνετε την δέουσα προσοχή στα πραγματικά δεδομένα τα οποία εν ολίγοις περιλαμβάνουν τα εξής:

Άπασες οι εταιρίες, οι οποίες ασκούν δικαίωμα χρήσης του Σήματος Medi Jeunesse (κατοχυρωμένο σήμα), λειτουργούν επί τη βάσει ενεργών αδειών (και συγκεκριμένα των υπ' αρίθμ. τις με αρίθμ. 1816/2015, 5578/2015 κι 5845/15 Αδειών Λειτουργίας Ιδιωτικού Ιατρείου-Ιατρικής Εταιρίας Παροχής Πρωτοβάθμιων Υπηρεσιών Υγείας) εγκεκριμένων νομίμως από τους Ιατρικούς Συλλόγους Θεσσαλονίκης κι Αθηνών, οι οποίοι είναι κι οι μόνοι καθ' ύλην αρμόδιοι να εκδίδουν άδειες Παρόχων Πρωτοβάθμιων Υπηρεσιών Υγείας.

Σε όλη την διάρκεια της εμπορικής ζωής των εταιριών μας, με εξαίρεση την μοναδική αυτή περιγραφόμενη, αστικής και όχι ποινικής φύσης διαφορά, ουδεμία έτερη εμπλοκή με πελάτη μας έχει να περιγράψει ουδείς.

Σημειώνουμε για την πληρότητα του ιστορικού ότι επρόκειτο για αντισυμβατική κι νομικά ελαττωματική υπαναχώρηση από πελάτη, στον οποίο παρ' όλαυτα δεν αρνηθήκαμε την επιστροφή ποσού, επιστροφή η οποία τελικώς είχε καθυστερήσει να διεκπεραιώσει το Τμήμα καρτών της Τράπεζας του πελάτη, στην οποία μάλιστα η εταιρία μας δεν τηρεί καν λογαριασμό.

Η χονδροειδής, πρόχειρη κι εν πολλοίς προβληματική διακινούμενη εσωτερική αλληλογραφία της Αρχής του Συνηγόρου του Καταναλωτή, σας οδήγησε στην αναπαραγωγή ενός δημοσιεύματος μονομερούς, ερειζόμενου επί διάτρητης ιστορικής και νομικής βάσεως. Η ανέλεγκτη αυτή φιλοξενία και αναπαραγωγή προδήλως, ήδη, προκάλεσε θετική κι αποθετική ζημία στην εταιρία μας.

Ομοίως για λόγους πληρότητας, σας ενημερώνουμε ότι προς την ως άνω Ανεξάρτητη Αρχή έχουμε απευθυνθεί με την από 24ης Μαίου 2016 Εξώδικη Δήλωση με αίτημα για επανόρθωση, επιδοθείσα δυνάμει της με αρίθμ 5207/26.05.2016 έκθεσης επιδόσεως δικ. επιμελητή Λεωνίδα Φασούλα. Με την εξώδικο μας αυτή αιτηθήκαμε την γνωστοποίηση από την Ανεξάρτητη Αρχή της θεσμικής πρόβλεψης της δυνατότητας της να δημοσιοποιεί την όποια μηνυτήρια αναφορά, κι δη σε ένα τόσο ανώριμο διαδικαστικό στάδιο, όπως είναι η προ πάσης Ποινικής αξιολόγησης, σύνταξη και διαβίβαση μίας μηνυτήριας αναφοράς Επ' αυτής, ουδεμία απάντηση λάβαμε, με την έλλειψη αυτή να επιβεβαιώνει δυστυχώς την πεποίθηση μας ότι η δημοσιοποίηση τέτοιου είδους εγγράφων αποτελεί καίρια έκτροπή από το θεσμικό πλαίσιο .
Για την αποκατάσταση των ζημιών αυτών επιφυλασσόμαστε βεβαίως, έναντι των νομικών κι φυσικών προσώπων που συνετέλεσαν στην δυσφήμιση αυτή.

Τέλος και ειδικώς ως προς την ευθύνη και υποχρέωση των Δημοσιογράφων, ειδικώς σημειώνουμε στο σημείο αυτό ότι κατά τις ΑΡΧΕΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ (Κώδικας Δεοντολογίας, ο οποίος εγκρίθηκε από τη Γενική Συνέλευση της ΕΣΗΕΑ την 19-20 Μαΐου 1998, με ποσοστό 80,4%) κατά το άρθ. 2ζ ο δημοσιογράφος έχει υποχρέωση : 'ζ. Να ελέγχει και να τεκμηριώνει τις πληροφορίες, που αναφέρονται στον ευαίσθητο τομέα της υγείας, όπου η παραπλανητική πληροφόρηση και η εντυπωσιακή προβολή μπορούν να προκαλέσουν αδικαιολόγητη αναστάτωση στην κοινή γνώμη!

Την δεοντολογική αυτή υποχρέωση αυτή βεβαίως, βάναυσα παραβιάσατε άπαντες οι καθ' ών, αφού ουδείς εξ υμών αναζήτησε την γνώμη μας, προ της δημοσιεύσεως και αναπαραγωγής.

Περαιτέρω κι προς αποφυγή κάθε περαιτέρω ζημίας σας καλούμε
i) να απόσχετε από κάθε περαιτέρω σχετική με τις εταιρίες, οι οποίες έχουν δικαίωμα χρήσης του Σήματος της Medijeunesse, ενέργεια σας, προ της εκπλήρωσης της υποχρέωσης σας για διασταύρωση πληροφοριών με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, ως δεοντολογικά οφείλετε να πράττετε.
ii) να προβείτε σε επανόρθωση της ανάρτησης σας, αφενός αίροντας την επίδικη ανάρτηση και αφετέρου παρέχοντας ιδίας προβολής, θέσης κι διάρκειας χώρο προς είτε φιλοξενία της παρούσης Εξωδίκου είτε ανάρτηση του δημοσιεύματος αποκατάστασης, κατά τους όρους του Νόμου
iii) άπαντα τα ως άνω, αιτούμαστε να πράξετε εντός έξι εργασίμων ημερών, από επιδόσεως της παρούσης

Κάθε έτερη ενέργεια, παρεκλίνουσα του ως άνω βάσιμου και νόμιμου αιτήματος μας, εγείρει σοβαρά ερωτήματα ως προς το αμελές ή μη της συμπεριφοράς σας. Ιδίως δε μετά την σημερινή επικοινωνία μας, καμία παρεξήγηση ή αμέλεια δεν χωρεί, κι στην νόμιμη αυτή βάση, κάθε δικαίωμα μας είναι δεδομένο ότι θα ασκηθεί.

(…)

Αρμόδιος δικ. επιμελητής εντέλλεται να επιδώσει νόμιμα την παρούσα, προς όποιον απευθύνεται, αντιγράφοντας συνάμα το περιεχόμενο της στην έκθεση επιδόσεως του.
Αθήνα, 29.09.2016 - ο πληρεξούσιος Δικηγόρος