Ελλάδα

Ανήσυχοι φορείς της Λέσβου για τις εξελίξεις στο προσφυγικό

Ανήσυχοι φορείς της Λέσβου για τις εξελίξεις στο προσφυγικό
Το συντονιστικό όργανο των Επιμελητηρίων και επιστημονικών και επαγγελματικών συλλόγων και φορέων της Λέσβου με ανακοίνωση του σήμερα, «εκφράζει την βαθειά του ανησυχία για τις εξελίξεις που διαγράφονται μετά την σύσκεψη της 7ης Οκτωβρίου που έγινε στο Μαξίμου». Όπως είναι γνωστό, την περασμένη εβομάδα στην Αθήνα πραγματοποιήθηκε σύσκεψη με τη συμμετοχή αυτοδιοικητικών, βουλευτών και στελεχών της κυβέρνηση σχετικά με τις επιπτώσεις του προσφυγικού και μεταναστευτικού προβλήματος στη Λέσβο και τους τρόπους αντιμετώπισης τους.

Σήμερα το συντονιστικό όργανο με την ανακοίνωση του επιτίθεται στην κυβέρνηση την οποία κατηγορεί για «υποκρισία, έλλειψη σχεδιασμού και πλήρη απαξίωση των νησιών και της κοινωνικής, οικονομικής και πολιτιστικής υπόστασης τους».
Όπως σημειώνουν «τίποτα δεν προβλέπει την άμεση αποσυμφόρηση του τόπου μας, ενώ φαίνεται ότι η εγκατάσταση τρίτης δομής είναι ήδη συμφωνημένη».

Και η ανακοίνωση του συντονιστικού οργάνου των Επιμελητηρίων και επιστημονικών και επαγγελματικών συλλόγων και φορέων της Λέσβου συνεχίζει:
«Στο μεταξύ οι ΜΚΟ αλωνίζουν με ασυδοσία στον τόπο μας, διακινώντας τεράστια χρηματικά ποσά, χωρίς κανένα έλεγχο προέλευσης αλλά και διάθεσης, με αποτέλεσμα και το δημόσιο να χάνει τεράστια έσοδα και η ντόπια οικονομία να πλήττεται. Είναι σε όλους γνωστό ότι μέχρι και ξενοδοχεία ολόκληρα ζητούν προς ενοικίαση, για στέγαση μεταναστών, χωρίς κανένα έλεγχο από την κυβέρνηση για τον τρόπο με τον οποίο δρουν και εκμαυλίζουν συνειδήσεις, καταστρέφοντας ολοκληρωτικά πλέον τον τουρισμό».

»Στην σύσκεψη, συνεχίζει η ανακοίνωση, δεν συζητήθηκαν καθόλου τα αντισταθμιστικά μέτρα που έπρεπε ήδη να έχουν ληφθεί για όλο το δοκιμαζόμενο, από την προσφυγική αλλά και την οικονομική κρίση, Βόρειο Αιγαίο. Καμιά κουβέντα για την διατήρηση του μειωμένου ΦΠΑ, ούτε για την ζητούμενη μείωση των φορολογικών συντελεστών, πράγματα που αποτελούν τα πρώτα από μια σειρά μέτρων που πρέπει να ληφθούν, κατ΄ ελάχιστο για την οικονομική ζημία που έχει μέχρι τώρα υποστεί ο τόπος μας».
Τέλος στην ανακοίνωση «γίνεται γνωστό προς κάθε κατεύθυνση, ότι δεν θα δεχθούμε την εγκατάσταση νέας δομής στον τόπο μας, και καλούμε κυβέρνηση και αντιπολίτευση να αντιμετωπίσουν τα οξυμένα προβλήματα με σχεδιασμό και την συμμετοχή όλων των φορέων. Οι κάτοικοι είναι ανάστατοι και η ανοχή τους δεν πρέπει να εκλαμβάνεται ως αδυναμία. Σε κάθε περίπτωση οι ευθύνες της κυβέρνησης είναι τεράστιες και εμείς σαν εκπρόσωποι των επιμελητηρίων, επιστημονικών και επαγγελματικών φορέων του τόπου, συνεχίζουμε και κλιμακώνουμε τους αγώνες μας».

Η ανακοίνωση του συντονιστικού οργάνου των Επιμελητηρίων και επιστημονικών και επαγγελματικών συλλόγων και φορέων της Λέσβου υπογράφεται από τους παρακάτω φορείς: Επιμελητήριο Λέσβου, Οικονομικό Επιμελητήριο ΒΑ Αιγαίου, Τεχνικό Επιμελητήριο ΒΑ Αιγαίου, Σύλλογος Φοροτεχνικών Λέσβου, Ιατρικός Σύλλογος Λέσβου, Φαρμακευτικός Σύλλογος Λέσβου, Οδοντιατρικός Σύλλογος Λέσβου, Σύλλογος Συμβολαιογράφων, Ένωση Τουριστικών και Ναυτιλιακών Πρακτόρων Λέσβου, Ένωση Ενοικιαζόμενων Αυτοκινήτων, Εμπορικός Σύλλογος Μυτιλήνης, Εμπορικός Σύλλογος Καλλονής, Σύνδεσμος Ταξί Μυτιλήνης, Σύνδεσμος Περιφερειακών Ταξί Λέσβου, Σύλλογος Εργοληπτών Νομού Λέσβου και Σύλλογος Αργυροχρυσοχόων Λέσβου.

Πενήντα πέντε μετανάστες επαναπροωθήθηκαν σήμερα στο Δικελί της Τουρκίας

Συνολικά 55 μετανάστες επέστρεψαν σήμερα από το λιμάνι της Μυτιλήνης στο Δικελί της Τουρκίας, σε εφαρμογή της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας με τη συνδρομή της Frontex.
Μεταξύ των 55 που στο σύνολο τους παραιτήθηκαν του δικαιώματος ασύλου και διέμεναν εγκλωβισμένοι στα νησιά του βορείου Αιγαίου ήταν 12 γυναίκες και τέσσερα παιδιά.

Από τους μετανάστες που επαναπροωθήθηκαν, οι 28 ήταν Αφγανοί, οι δυο από τη Σρί Λάνκα, 11 Αλγερινοί, τέσσερις από το Μαρόκο, τρεις από το Ιράν, έξη Πακιστανοί και ένας Παλαιστίνιος.
Μαζί με τους 55 απελάθηκαν και τρεις Τούρκοι πολίτες οι οποίοι εξέτισαν ποινές φυλάκισης που τους είχαν επιβληθεί στις φυλακές της Χίου.