Ελλάδα

Doodle της Google σήμερα για την ταχύτητα του φωτός

Doodle της Google σήμερα για την ταχύτητα του φωτός
Doodle της Google σήμερα για την ταχύτητα του φωτός Την 340ή επέτειο από τον προσδιορισμό της ταχύτητας του φωτός αναδεικνύει η Google με το doodle που ετοίμασε για την 7η Δεκεμβρίου. Ο πρώτος που μπόρεσε να μετρήσει την ταχύτητα του φωτός ήταν ο Δανός αστρονόμος Όλε Κρίστενσεν Ρέμερ το 1676

Ο πρώτος που λέγεται ότι προσπάθησε να μετρήσει την ταχύτητα του φωτός ήταν ο «πατέρας» της σύγχρονης πειραματικής μεθόδου, ο Γαλιλαίος, το 1638. Την αναγνώριση της μέτρησης της ταχύτητας του φωτός που δεν μπόρεσε να πετύχει ο Ρέμερ, την πέτυχε ο Άγγλος βασιλικός αστρονόμος Τζέιμς Μπράντλεϊ, ο οποίος κατέγραψε 297.000 χιλιόμετρα το δευτερόλεπτο.

Το αποτέλεσμα του Μπράντλεϊ παρέμεινε το ακριβέστερο διαθέσιμο ως τα μέσα του 19ου αιώνα, οπότε ο πρόεδρος της Γαλλικής Ακαδημίας Φρανσουά Αραγκό ανέθεσε στους φοιτητές της Ιατρικής Ιπολίτ Φιζό και Λεόν Φουκό να μετρήσουν την ταχύτητα του φωτός στο εργαστήριο. Η τιμή που υπολόγισε ο Φιζό το 1849 ήταν 313.000 χιλιόμετρα το δευτερόλεπτο.

Ο Φουκό βελτίωσε σημαντικά τη μέθοδο του Φιζό και το 1862 τη βρήκε 298.000 χιλιόμετρα το δευτερόλεπτο. Η σημερινή δεκτή τιμή, υπολογισμένη με τη βοήθεια λέιζερ, είναι 299.792.458 μέτρα το δευτερόλεπτο.