Ελλάδα

Η χώρα στην «κατάψυξη» - Λαμία, Κέρκυρα και Λάρισα στην «καρδιά» της κακοκαιρίας

Η χώρα στην «κατάψυξη» - Λαμία, Κέρκυρα και Λάρισα στην «καρδιά» της κακοκαιρίας
Πολλά είναι τα προβλήματα που εμφανίζονται στην χώρα από την επέλαση του χιονιά. Η Κέρκυρα «πνίγηκε» στο χιόνι, ενώ πολλά είναι τα ορεινά χωριά που παραμένουν αποκλεισμένα. Στην Λάρισα εξακολουθούν να υπάρχουν προβλήματα. Πριν λίγο έγινε γνωστό πως δεν πραγματοποιούνται τα δρομολόγια των ΚΤΕΛ λόγω της πυκνής χιονόπτωσης ενώ στην Λαμία αλυσίδες χρειάζονται μέχρι και στο κέντρο της πόλης.

Κέρκυρα

Σφοδρή χιονόπτωση έπληξε χθες το βράδυ τη νύφη των Ιονίων Νήσων με αποτέλεσμα, στο βόρειο τμήμα της, να κλείσουν επαρχιακοί δρόμοι, ενώ αποκλεισμένα παραμένουν ορεινά χωριά στο όρος Παντοκράτορα.

Με δυσκολία διεξάγεται η κίνηση οχημάτων στην εθνική οδό Σιδαρίου - Κέρκυρας, ενώ ΙΧ αυτοκίνητα και ένα βυτιοφόρο, παραμένουν εγκλωβισμένα σε επαρχιακό δρόμο στην περιοχή Τρουμπέτα.
Όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Κέρκυρας, Νίκος Αναστασόπουλος, έχει κινητοποιηθεί όλος ο τεχνικός μηχανισμός του δήμου, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα στο οδικό δίκτυο, ενώ ρίχνεται αλάτι ακόμη και θαλασσινό νερό προκειμένου να λιώσουν οι πάγοι και τα χιόνια.

«Ήδη έχουμε έρθει σε επαφή με όλους τους προέδρους των χωριών, προκειμένου να ενημερωθούμε για την κατάσταση του νησιού και να επέμβουμε» είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Αναστασόπουλος τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «η Κέρκυρα είχε να ζήσει τέτοια φαινόμενα, εδώ και είκοσι χρόνια».

Κλειστό είναι το τμήμα της οδού από την Εθνική Οδό Κέρκυρας -Παλαικαστρίτσας, στο ύψος της Γέφυρας Ιατρών, με κατεύθυνση προς το βόρειο τμήμα του νησιού, μέσω Τρουμπέτας, καθώς και αντίστροφα από την Εθνική Οδό Σιδαρίου- Κέρκυρας στο ύψος της Γέφυρας Ρεγκίνη με κατεύθυνση προς Τρουμπέτα -Σκριπερό -Γέφυρα Ιατρών, με την Τροχαία να πραγματοποιεί έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις.

Την ίδια ώρα, διακομιδές ασθενών στο Γενικό Νοσοκομείο Κέρκυρας χρειάστηκε να κάνει ειδικό όχημα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κέρκυρας, καθώς ήταν αδύνατο το ασθενοφόρο να πλησιάσει τα αποκλεισμένα ορεινά χωριά.

«Μέχρι αυτή την ώρα χρειάστηκε να κάνουμε τρεις διακομιδές ασθενών από τα χωριά Σωκράκι, Πάγους και Επίσκεψη» ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ιονίων Νήσων Ευθύμης Γεωργακόπουλος, που, από πολύ νωρίς, έχει ξεκινήσει επιχείρηση διάσωσης και βοήθειας των εγκλωβισμένων από τη βαρυχειμωνιά Κερκυραίων.
Τα σχολεία στη βόρεια και μέση Κέρκυρα, σήμερα παρέμειναν κλειστά μετά από απόφαση της αντιπεριφερειάρχη Κέρκυρας Νικολέτας Πανδή, ενώ αναμένεται νέα ενημέρωση για αύριο.

Λαμία

Μόνο με αλυσίδες γίνεται η κυκλοφορία, ακόμη και μέσα στην πόλη της Λαμίας, καθώς η έντονη χιονόπτωση που συνεχίζεται έχει δημιουργήσει αξεπέραστα προβλήματα.
Η κίνηση μέσα στην πόλη είναι σχεδόν μηδενική, αφού ακινητοποιήθηκαν αστικά λεωφορεία σε κεντρικούς δρόμους της πόλης και δόθηκε και πριν λίγο εντολή να σταματήσει να εκτελείται η αστική συγκοινωνία.

Τα αυτοκίνητα του ΕΚΑΒ και της ΕΛΑΣ κυκλοφορούν μέσα στην πόλη μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες, οι οποίες είναι απαραίτητες ακόμη και στο κέντρο. Οι περιφερειακοί δρόμοι είναι σχεδόν αδιάβατοι, ενώ τα μηχανήματα του δήμου προσπαθούν να ανοίξουν κάποια τμήματα και κάποιες προσβάσεις σε κρίσιμα σημεία, όπως στους δρόμους που οδηγούν στο νοσοκομείο ενώ την ίδια στιγμή το χιόνι φτάνει τους 20 πόντους περιφερειακά.

Στη δυτική Φθιώτιδα το χιόνι έχει φτάσει τους 20 πόντους στην περιοχή της Μακρακώμης και τους 30 πόντους στην περιοχή του Τυμφρηστού και χιονίζει ασταμάτητα.

Στην πόλη του Καρπενησίου το χιόνι έφτασε τα 25 εκατοστά και χιονίζει με ιδιαίτερη ένταση. Στα παραλιακά Καμμένα Βούρλα και Αγιο Κων/νο το χιόνι έχει φτάσει τα 15 εκατοστά και η κυκλοφορία εξελίσσεται με δυσκολία.

Μόνο με αλυσίδες και μόνο για τα Ι.Χ. επιτρέπεται η πρόσβαση προς την πλευρά του Καρπενησίου, όπως, επίσης, η ίδια κατάσταση επικρατεί και προς την πλευρά του Δομοκού, όπου η χιονόπτωση είναι έντονη.

Στο εθνικό δίκτυο μετά την ακινητοποίηση των φορτηγών με την εντολή που δόθηκε από την αστυνομική διεύθυνση Φθιώτιδας κυκλοφορούν μόνο ΙΧ αυτοκίνητα και εκχιονιστικά, τα οποία δίνουν μάχη για να κρατήσουν ανοιχτό το εθνικό δίκτυο. Σε διάφορα σημεία, από τον Άγιο Κωνσταντίνο μέχρι τις Ράχες, το εθνικό δίκτυο παρουσιάζει προβλήματα και χρειάζεται την προσοχή των οδηγών εωσότου παρέμβουν τα εκχιονιστικά μηχανήματα.

Λάρισα

Σφοδρή χιονόπτωση ξεκίνησε από τα ξημερώματα και είναι σε εξέλιξη στη Λάρισα, με τη θερμοκρασία να έχει κατρακυλήσει στους -7 βαθμούς.

Το χιόνι έχει καλύψει πλήρως ακόμα και τους κεντρικούς δρόμους της πόλης ξεπερνώντας σε ορισμένα σημεία τα 20 εκ. Η μετακίνηση είναι πολύ δύσκολη, ενώ έχουν διακοπεί όλα τα δρομολόγια του ΚΤΕΛ προς όλες τις κατευθύνσεις, εκτός από εκείνα που πραγματοποιούν δρομολόγια Λάρισα-Αθήνα και Κοζάνη.

O δήμος της Λάρισας βρίσκεται σε συναγερμό. Αναφέρει πως η πόλη και ολόκληρη η Θεσσαλία είναι στο επίκεντρο ενός ισχυρού κύματος κακοκαιρίας, η Λάρισα αυτές τις μέρες και ειδικά σήμερα, βιώνει έναν «ιστορικό χιονιά», και γι αυτό καλούνται οι πολίτες να συνεργαστούν με τις αρμόδιες Αρχές και να περιορίσουν τις άσκοπες μετακινήσεις.

Αρκετοί οδηγοί χρησιμοποιούν αντιολισθητικές αλυσίδες και μέσα στη πόλη, ενώ σύμφωνα με την αστυνομία η κίνηση των οχημάτων σε όλο το επαρχιακό δίκτυο Ελασσόνας, Αγιάς και Φαρσάλων πραγματοποιείται απαραίτητα με την χρήση αλυσίδων.