Πολιτική

Εκλογές ΠΑΣΟΚ: Τα «κλειδιά» του δεύτερου γύρου

Εκλογές ΠΑΣΟΚ: Τα «κλειδιά» του δεύτερου γύρου
Φόβος για μεγάλη αποχή, παιχνίδι με το debate, παρασκηνιακές συνεννοήσεις με τους ηττημένους και ανάλυση του αποτελέσματος ανά περιφέρεια διαμορφώνουν την επόμενη μέρα του πρώτου γύρου της εκλογής ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ που οδήγησε τον Νίκο Ανδρουλάκη και τον Χάρη Δούκα στην αναμέτρηση της επόμενης Κυριακής.

Την Τετάρτη, όπως όλα δείχνουν, θα γίνει το debate Ανδρουλάκη-Δούκα στην ΕΡΤ που θα έχει σημασία για τη συμμετοχή και, επομένως, για τη δυναμική στον δεύτερο γύρο της εκλογής ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ, την επόμενη Κυριακή.

Ο Χάρης Δούκας πήρε την πρωτοβουλία να δημοσιοποιήσει σχετικό αίτημα, παρόλο που στο προηγούμενο debate, με τους έξι υποψήφιους, γενική ήταν η εντύπωση ότι δεν βρέθηκε σε καλή στιγμή.

Παρόλα αυτά έκανε την πρώτη κίνηση, για να δείξει ότι όχι απλώς δεν το φοβάται, αλλά αντίθετα το επιδιώκει, ανεξάρτητα από το πώς θα καταλήξουν οι διαβουλεύσεις μεταξύ των εκπροσώπων των δύο υποψήφιων, με δεδομένο ότι ο Ανδρουλάκης τάσσεται υπέρ ενός όσο το δυνατόν πιο ελεύθερου διαλόγου και ο Δούκας προτιμά τους σαφείς κανόνες στη συζήτηση για να αποφεύγεται η ατμόσφαιρα τηλεοπτικού πάνελ, όπως λένε συνεργάτες του.

Και στα δύο επιτελεία υπάρχει ανησυχία για το ενδεχόμενο μεγάλης αποχής την επόμενη Κυριακή καθώς από τις βολιδοσκοπήσεις που έχουν γίνει παρασκηνιακά δεν προκύπτει ότι ο Παύλος Γερουλάνος ή η Άννα Διαμαντοπούλου θα ενθαρρύνουν ψηφοφόρους τους προς τη μια ή την άλλη κατεύθυνση. Αλλωστε, ακόμη και αν το έκαναν, δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα είχε αποτέλεσμα η καθοδήγηση. Ο Π. Γερουλάνος, άλλωστε, το είπε και δημόσια ότι ο κόσμος του «δεν κατευθύνεται», πόσο μάλλον οι κεντρώοι που ψήφισαν στις εσωκομματικές εκλογές του ΠΑΣΟΚ μόνο λόγω της Αννας Διαμαντοπούλου.

Σε περίπτωση που επιβεβαιωθούν οι ανησυχίες για μεγάλη αποχή, αυτό θα δυσκολέψει τον επόμενο πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ που δεν θα έχει ευρεία νομιμοποίηση από τη βάση, ουσιαστικά και συμβολικά. Αν, μάλιστα, στο επόμενο κύμα δημοσκοπήσεων το ΠΑΣΟΚ δεν εκτιναχθεί ώστε να πλησιάσει τη ΝΔ τότε οι μεγάλες προσδοκίες που είχαν καλλιεργηθεί για ανασύσταση του ισχυρού προ κρίσης δικομματισμού θα καταρρεύσουν.

Ο Ν. Ανδρουλάκης έχει τον αέρα της πρωτιάς και της μεγάλης διαφοράς από τον Δήμαρχο Αθηναίων και το βασικό του μέλημα θα είναι να αποφύγει το λάθος και να βελτιώσει τις επιδόσεις του στην Αθήνα, όπου δεν πήγε καλά, με δουλειά μυρμηγκιού, που την ξέρει καλά η ομάδα του.

Το κεντρικό μήνυμα της καμπάνιας του Χ. Δούκα θα είναι ότι το 70% θέλει αλλαγή ηγεσίας και ότι μόνο ο ίδιος μπορεί να το πετύχει. Με αυτό τον τρόπο θα προσπαθήσει να προσελκύσει ψηφοφόρους που δεν επέλεξαν αποκλειστικά με ιδεολογικά κριτήρια τον υποψήφιο που στήριξαν στον πρώτο γύρο αλλά έπαιξε ρόλο και η διάθεσή τους εναντίον της ηγεσίας Ανδρουλάκη.

Από την ανάλυση του εκλογικού αποτελέσματος προκύπτει ότι ο Ν. Ανδρουλάκης κέρδισε τις 9 από τις 13 περιφέρειες: Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, Κρήτη, Βόρειο Αιγαίο, Δυτική Μακεδονία, Θεσσαλία, Κεντρική Μακεδονία, Νότιο Αιγαίο, Πελοπόννησο και Στερεά Ελλάδα. Στην Κρήτη μάλιστα, τόπο καταγωγής του, έσπασε κάθε ρεκόρ με 61,87%.

Ο Δήμαρχος Αθηναίων κέρδισε μόνο την ΄Ηπειρο ενώ στην Αθήνα βρέθηκε στην 4η θέση με 17,93% και για το λόγο αυτό θα επικεντρωθεί στην πρωτεύουσα στη διάρκεια όλης της εβδομάδας.