Διεθνή

Στους Victor Ambros και Gary Ruvkun το Νόμπελ Ιατρικής 2024

Στους Victor Ambros και Gary Ruvkun το Νόμπελ Ιατρικής 2024
Οι Βίκτορ Αμπρος και Γκάρι Ράβκιν κερδίζουν το βραβείο Νόμπελ Ιατρικής για την ανακάλυψη του microRNA.

Οι Αμερικανοί Βίκτορ Αμπρος και Γκάρι Ράβκιν κέρδισαν το βραβείο Νόμπελ Ιατρικής 2024 για την ανακάλυψη του μηχανισμού microRNA που διαδραματίζει κρίσιμης σημασίας ρόλο στην ρύθμιση της δραστηριότητας των γονιδίων.

{https://x.com/NobelPrize/status/1843222798971679096}

Ο Thomas Perlmann, γραμματέας της Συνέλευσης των Νόμπελ, ανακοίνωσε το βραβείο τη Δευτέρα στη Στοκχόλμη.

«Το βραβείο Νόμπελ της φετινής χρονιάς ανταμείβει δύο επιστήμονες για την ανακάλυψη μίας θεμελιώδους αρχής που διέπει την ρύθμιση της δραστηριότητας των γονιδίων», αναφέρεται στην ανακοίνωση της επιτροπής.

«Η επαναστατική τους ανακάλυψη αποκάλυψε μία τελείως νέα αρχή της ρύθμισης της γονιδιακής έκφρασης που αποδεικνύεται κρίσιμης σημασίας για τους πολυκύτταρους οργανισμούς, περιλαμβανομένων των ανθρώπων», σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Τα βραβεία Νόμπελ δημιουργήθηκαν από τον Σουηδό εφευρέτη Άλφρεντ Νόμπελ, ο οποίος πέθανε το 1896. Συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο ύψους 11 εκατομμυρίων σουηδικών κορωνών, ή σχεδόν 976.000 ευρώ.

Από το 1901 έως το 2023, απονεμήθηκαν 114 βραβεία Νόμπελ Φυσιολογίας ή Ιατρικής. Δεκατρείς από τους 227 νικητές ήταν γυναίκες.

Το περσινό βραβείο ιατρικής απονεμήθηκε στην ουγγρο-αμερικανίδα βιοχημικό Katalin Karikó και στον αμερικανό ανοσολόγο Drew Weissman για την εργασία τους στην τεχνολογία mRNA που βρίσκεται πίσω από τα εμβόλια COVID-19.

NETWORK