Ελλάδα

Υπό κράτηση στον Έβρο Τούρκοι στρατιωτικοί της «ομάδας» δολοφονίας του Ερντογάν

Υπό κράτηση στον Έβρο Τούρκοι στρατιωτικοί της «ομάδας» δολοφονίας του Ερντογάν
Στην Αλεξανδρούπολη κρατούνται δύο Τούρκοι στρατιωτικοί, που εισήλθαν παράνομα στη χώρα στις 20 Φεβρουαρίου και παραδόθηκαν στις ελληνικές αρχές, ενώ παράλληλα ζήτησαν άσυλο. Τα ονόματα που έδωσαν οι δύο στρατιωτικοί στο αστυνομικό τμήμα της Ορεστιάδας ταυτίζονται με δύο καταζητούμενους για συμμετοχή στην απόπειρα δολοφονίας του Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν την βραδιά του αποτυχημένου πραξικοπήματος λένε τουρκικές πηγές

Οι ελληνικές αρχές εξετάζουν την εμπλοκή τους στο πραξικόπημα της Τουρκίας την 15η Ιουλίου, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες φέρονται ότι ανήκαν στην ομάδα των 47 στρατιωτικών, που θα υλοποιούσε το σχέδιο δολοφονίας του Ερντογάν.

Πρόκειται για αξιωματικούς του Πολεμικού Ναυτικού της γείτονος χώρας που συνελήφθησαν στις 20 Φεβρουαρίου, ενώ έχουν υποβάλει αίτημα ασύλου που εισήλθαν παράνομα στην χώρα μέσω Έβρου και παραδόθηκαν στους αστυνομικούς του Τμήματος Ορεστιάδας. Στις 20 Φεβρουαρίου μέσω συνηγόρου κατέθεσαν αίτημα χορήγησης πολιτικού ασύλου στην αρμόδια υπηρεσία της Αλεξανδρούπολης.

Σύμφωνα με τουρκικές πηγές τα ονόματα που έδωσαν οι δύο ταυτίζονται με δύο καταζητούμενους για συμμετοχή στην απόπειρα δολοφονίας του Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν την βραδιά του αποτυχημένου πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου.

Πηγές στην Αθήνα τονίζουν ότι δεν θα επιτραπεί να γίνει η Ελλάδα πεδίο αντιπαράθεσης των Γκιουλενιστών με τις τουρκικές αρχές.

Κατά πληροφορίες, προς το παρόν δεν έχει κοινοποιηθεί προς το υπουργείο Εξωτερικών τουρκικό αίτημα για έκδοσή τους.

Στην επονομαζόμενη «διμοιρία του θανάτου» φέρονται να μετείχαν συνολικά 47 στρατιωτικοί. Εξ αυτών οι 44 είναι προφυλακισμένοι και οι τρεις άλλοι, οι οποίοι καταζητούνται, δικάζονται ερήμην.