Ελλάδα

Τουρκική «απόβαση» στα ελληνικά νησιά - Κάνουν ουρά για μία βίζα εξπρές

Τουρκική «απόβαση» στα ελληνικά νησιά - Κάνουν ουρά για μία βίζα εξπρές Φωτογραφία: Stonisi.gr
Πάνω από 50.000 Τούρκοι επισκέφθηκαν ελληνικά νησιά κατά τη διάρκεια του Ιντ αλ-φιτρ

Κατά χιλιάδες συνέρρευσαν οι Τούρκοι στα 10 ελληνικά νησιά όπου εφαρμόζεται το μέτρο της βίζας εξπρές, κατά τη διάρκεια των διακοπών για το Ιντ αλ-φιτρ, τη μουσουλμανική γιορτή που γίνεται μετά το τέλος του μήνα Ραμαντάν.

Συγκεκριμένα, πάνω από 50.000 πολίτες της Τουρκίας επισκέφθηκαν ελληνικά νησιά κατά τη διάρκεια της εννιαήμερης περιόδου των διακοπών, δήλωσε ο Kıvanç Meriç, πρόεδρος του παραρτήματος της Σμύρνης της Ένωσης Τουρκικών Ταξιδιωτικών Γραφείων (TÜRSAB).

Η βίζα περιορισμένης πρόσβασης, που τέθηκε σε ισχύ νωρίτερα την άνοιξη, επιτρέπει στους Τούρκους να επισκέπτονται 10 ελληνικά νησιά για έως και μία εβδομάδα χωρίς να χρειάζεται να υποβάλουν αίτηση για πλήρη πρόσβαση στην ταξιδιωτική ζώνη χωρίς διαβατήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, γνωστή ως ζώνη Σένγκεν.

Όπως επισήμανε ο κ. Meriç σε δηλώσεις του στην Daily Sabah, το ενδιαφέρον των Τούρκων για διακοπές στην Ελλάδα ήταν έκδηλο καιρό τώρα.

«Περίπου 1.500-2.500 άτομα περνούσαν στα νησιά καθημερινά», είπε χαρακτηριστικά.

Ποια νησιά προτίμησαν

«Σύμφωνα με τα στοιχεία από την Ελλάδα, 13.000 επισκέφθηκαν το νησί της Λέσβου, 15.000 τη Σάμο και 11.000 τη Χίο», τόνισε ο κ. Meriç.

«Το πλεονέκτημα που φέρνει το καθεστώς θεώρησης κατά την άφιξη είναι ότι διευκολύνει τους πολίτες να αποκτήσουν βίζα. Εκμεταλλεύτηκαν αυτή την ευκαιρία», πρόσθεσε.

Ο κ. Meriç δήλωσε ότι τα νησιά με απευθείας συνδέσεις είχαν μεγαλύτερη επισκεψιμότητα, αναφέροντας ότι ενισχύθηκαν πρόσθετες γραμμές σε ορισμένα από αυτά, όπως η Λέσβος, η Χίος, η Σάμος, η Κως και η Ρόδος.

«Δεν υπήρχε τέτοια πυκνότητα και στα 10 νησιά. Οι αριθμοί ήταν χαμηλότεροι σε άλλα νησιά λόγω λιγότερων δρομολογίων», είπε.

Μικρότερος χρόνος αναμονής

Η θεώρηση στην πύλη έχει προκαλέσει ενθουσιασμό, σύμφωνα με τον κ. Meriç, καθώς η διαδικασία είναι πιο εύκολθ σε σύγκριση με τις θεωρήσεις Σένγκεν.

Ο Meriç συνέκρινε τους δύο τύπους θεωρήσεων και εξήγησε ότι ενώ για τη θεώρηση Σένγκεν χρειάζεται να περιμένει κανείς μήνες, για τη θεώρηση κατά την άφιξη οι διαδικασίες ολοκληρώνονται μέσα σε μια εβδομάδα από την υποβολή των απαιτούμενων εγγράφων.

«Κατά την περίοδο των διακοπών, ο μεγαλύτερος φόβος μας ήταν ότι οι χρόνοι αναμονής για τις θεωρήσεις on-arrival θα ήταν μεγάλοι. Εκτός από τη Ρόδο, όλα πήγαν αρκετά καλά στα άλλα νησιά», δήλωσε.

«Θέλουμε να αποκτήσουμε μακροχρόνιες θεωρήσεις από τις χώρες Σένγκεν και να ταξιδέψουμε σε όλη την Ευρώπη. Δεν είμαστε πολύ ενθουσιασμένοι με τις θεωρήσεις on-arrival, επειδή το κόστος είναι μεταξύ 80-100 ευρώ (85-107 δολάρια), ενώ οι θεωρήσεις Σένγκεν κοστίζουν μεταξύ 100 και 150 ευρώ», πρόσθεσε.

«Είναι φθηνότερα αν κάνεις αίτηση μόνος σου. Εάν σας χορηγηθεί εξάμηνη βίζα, μπορείτε να εισέρχεστε συχνά, αλλά η βίζα κατά την άφιξη ισχύει μόνο για μία επίσκεψη σε ένα νησί για επτά ημέρες», συμπλήρωσε.