Ελλάδα

Εγκαινιάστηκε ο ΣΜΑ Ευκαρπίας

Εγκαινιάστηκε ο ΣΜΑ Ευκαρπίας
Εγκαινιάστηκε σήμερα ο Σταθμός  Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων Ευκαρπίας, ενός από τα πιο σημαντικά σύγχρονα έργα διαχείρισης απορριμμάτων, που προβλέφθηκαν στον Περιφερειακό Σχεδιασμό Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Κεντρικής Μακεδονίας.

Το έργο του ΣΜΑ Ευκαρπίας χρηματοδοτήθηκε από το ΕΣΠΑ 2007 – 2013 της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, με συνολικό προϋπολογισμό 12,9 εκ. ευρώ και η κατασκευή του ξεκίνησε στις 21 Οκτωβρίου 2010, με την υπογραφή της σύμβασης του κατασκευαστικού έργου, ενώ ολοκληρώθηκε στις 28 Φεβρουαρίου 2017, εντός του τελικού εγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος υλοποίησης.
Ο ΣΜΑ Ευκαρπίας έχει δυναμικότητα 1.100 τόνων απορριμμάτων ημερησίως και θα εξυπηρετεί στο εξής τις ανάγκες των δήμων του Βορειοδυτικού Πολεοδομικού Συγκροτήματος Θεσσαλονίκης (Παύλου Μελά, Αμπελοκήπων – Μενεμένης, Νεάπολης – Συκεών, Ωραιοκάστρου, Δέλτα, Κορδελιού – Ευόσμου και Χαλκηδόνας, όπως και το 60% των απορριμμάτων του Δήμου Θεσσαλονίκης).

Βάσει των επιστημονικών στοιχείων, η λειτουργία του ΣΜΑ Ευκαρπίας θα οδηγήσει σε μείωση των δρομολογίων των απορριμματοφόρων των Δήμων κατά 60% σε ετήσια βάση, με συνακόλουθη την πολύ σημαντική εξοικονόμηση πόρων σε πρώτη φάση και τη δυνατότητα σημαντικής μείωσης των δημοτικών τελών σε δεύτερη φάση.

Να σημειωθεί ότι ένταση επικράτησε από τις 11.00 στην είσοδο του Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) της Ευκαρπίας στη Θεσσαλονίκη, όπου είχαν συγκεντρωθεί κάτοικοι και εκπρόσωποι συλλόγων και φορέων, που αντιτίθενται στη λειτουργία του.
Οι συγκεντρωμένοι προσπαθούν να σπάσουν τον αστυνομικό κλοίο και να μπουν στον χώρο του ΣΜΑ.