Ελλάδα

Κοκορότσικος: Ο ιατρικός τουρισμός στην Ελλάδα παραμένει σε εμβρυακό στάδιο

Κοκορότσικος: Ο ιατρικός τουρισμός στην Ελλάδα παραμένει σε εμβρυακό στάδιο
Το δικό της κομμάτι στην "πίτα" των 2,6 εκατ. ανθρώπων, που υπολογίζεται ότι επισκέπτονται κάθε χρόνο την Ευρώπη για λόγους ιατρικού τουρισμού, διεκδικεί η Ελλάδα, η οποία σταδιακά γίνεται ορατή στον "χάρτη" των συγκεκριμένων υπηρεσιών, δίπλα σε γειτονικές χώρες, που τα τελευταία χρόνια έχουν κάνει άλματα σε αυτόν τον χώρο, όπως η Κροατία και η Τουρκία.

"Ο ιατρικός τουρισμός στην Ελλάδα βρίσκεται μεν ακόμη σε εμβρυακό στάδιο, αλλά πλέον δεν είναι στο μηδέν, όπως τρία χρόνια πριν" εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο γενικός γραμματέας του Ελληνικού Συμβουλίου Ιατρικού Τουρισμού - "Elitour" Πάρις Κοκορότσικος, προσθέτοντας ότι πρωτοβουλίες όπως η ένταξη του ιατρικού τουρισμού στον νέο αναπτυξιακό νόμο, συμβάλλουν ώστε η Ελλάδα να "κερδίσει" σταδιακά το δικό της μερίδιο στον διαρκώς αυξανόμενο τζίρο της συγκεκριμένης αγοράς στην Ευρώπη (10 δισ. δολ. σήμερα, με πρόβλεψη για κύκλο εργασιών 32,5 δισ. δολ το 2019).

"Υπάρχουν τομείς του ιατρικού τουρισμού στην Ελλάδα με χτυπητά πλεονεκτήματα και πολύ καλές τιμές σε σχέση με τον ανταγωνισμό, όπως η εξωσωματική γονιμοποίηση. Μάλιστα, η Θεσσαλονίκη θεωρείται ήδη πολύ σημαντικός προορισμός" σημειώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Πάρις Κοκορότσικος, ο οποίος ήταν σήμερα ομιλητής στο 2ο Συνέδριο Τουρισμού στην Θεσσαλονίκη, με θέμα: "Τουρισμός Υψηλής Προστιθέμενης Αξίας". Το συνέδριο διοργανώνεται από τα πέντε διμερή επιμελητήρια (ελληνοαμερικανικό, ελληνοβρετανικό, ελληνογαλλικό, ελληνογερμανικό και το ελληνοιταλικό Θεσσαλονίκης) και πραγματοποιείται στο συνεδριακό κέντρο «Ιωάννης Βελλίδης».

Κατά τον Πάρι Κοκορότσικο, οι γειτονικές της Ελλάδας χώρες, Τουρκία και Kροατία, αποτελούν τους δύο νέους αναπτυσσόμενους προορισμούς για επισκέπτες ιατρικού τουρισμού στην Ευρώπη, ενώ η Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο βρίσκονται στην κορυφή των προτιμήσεων όταν πρόκειται για σοβαρά περιστατικά υγείας.

Πώς τα κατάφερε η Τουρκία να έχει 657.000 τουρίστες υγείας ετησίως

Ιδιαίτερη μνεία κάνει ο Π. Κοκορότοσκος στην περίπτωση της Τουρκίας, η οποία -όπως επισήμανε- έχει σήμερα ανεπτυγμένο δίκτυο ιατρικού τουρισμού με 43 πιστοποιημένα νοσοκομεία από την JCI (Joint Commission International) και 657.000 τουρίστες υγείας από 105 χώρες ετησίως. Πώς το πέτυχε; Αρχικά, το υπουργείο Τουρισμού της χώρας εξασφάλισε στον κλάδο της υγείας πρόσβαση σε σημαντικές τουριστικές εκδηλώσεις και συνέδρια, καθώς και στις μεγαλύτερες εκθέσεις του εξωτερικού.

Στην συνέχεια, το υπουργείο Οικονομικών εκπόνησε πρόγραμμα ειδικών κινήτρων για την ανάπτυξη του κλάδου, ενώ κορυφαίες τράπεζες και το IFC του ομίλου της World Bank χρηματοδότησαν νέες επενδύσεις σε ιδιωτικά νοσοκομεία, τα οποία πήραν διεθνείς πιστοποιήσεις. Ως αποτέλεσμα, η Τουρκία όχι απλά θεωρείται πλέον πρωτοπόρος στον τομέα του ιατρικού τουρισμού, αλλά έχει αρχίσει να επενδύει σε αυτόν και εκτός των συνόρων της, σε άλλες χώρες.