Ελλάδα

Τουρκικές NAVTEX ανεβάζουν το «θερμόμετρο» στο Αιγαίο

Τουρκικές NAVTEX ανεβάζουν το «θερμόμετρο» στο Αιγαίο
Σε μια ακόμη σοβαρή πρόκληση προχωρά η Τουρκία εκδίδοντας NAVTEX με την οποία δεσμεύει διεθνή χωρικά ύδατα πάνω βόρεια ανατολικά της Αμοργού για ασκήσεις

Η Τουρκία με τη NAVTEX 474/17,  αναγγέλλει την πραγματοποίηση από 15-19 Μαΐου της άσκησης DENIZ KURDU 2017, μιας άσκηση «Ναυτικής Συνεργασίας και Κατεύθυνσης εμπορικών Πλοίων» (Naval Cooperation and Guidance For Shipping- NCAGS)

Ο χώρος διεξαγωγής της άσκησης καθορίζεται βορείως του 37ου  παραλλήλου, δηλαδή βόρεια της Αμοργού και  σε όλο το μήκος και πλάτος των διεθνών υδάτων του Αιγαίου. Με τη NAVTEX αυτή καλούνται οι «αρχές ναυσιπλοΐας και τα εμπορικά, αλιευτικά σκάφη, μεγαλύτερα των 300 GRT, να συνεργασθούν με το Τουρκικό Ναυτικό Κέντρο (TNSC) που είναι εγκατεστημένο στη Σμύρνη. 

Είναι η πρώτη φορά, που η Τουρκία πραγματοποιεί άσκηση τέτοιου επιπέδου. Σύμφωνα με την τουρκική  NAVTEX  όλα τα πλοία, που πλέουν  ανατολικά των 6 μιλίων από τις ελληνικές ακτές, θα πρέπει να αναφέρονται στην Τουρκία και συγκεκριμένα στο Τουρκικό Ναυτικό Κέντρο (TNSC)  στη Σμύρνη.

Επίσης, η Τουρκία εξέδωσε δύο ακόμη  Navtex. Η πρώτη για άσκηση έρευνας διάσωσης στο Καστελόριζο.  Και δεύτερη,  αφορά  άσκηση με πραγματικά πυρά, που  έχει προγραμματιστεί να γίνει στο κέντρο του Αιγαίου, δυτικά από τα Ψαρά.