Ελλάδα

Σκούφιας: Ο ΤΑΡ μεγάλη ευκαιρία για την Ελλάδα

Σκούφιας: Ο ΤΑΡ μεγάλη ευκαιρία για την Ελλάδα
Την εκτίμηση ότι όταν ο Διαδριατικός Αγωγός (TAP) επελέγη ώς η ιδανική όδευση για το άνοιγμα του Νότιου Διαδρόμου Φυσικού Αερίου, άρχισε να ανοίγει ένα τεράστιο πεδίο ευκαιριών, στο οποίο η Ελλάδα λαμβάνει θέση, διατύπωσε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο country manager του έργου για τη χώρα, Ρίκαρντ Σκούφιας (Rikard Scoufias).

Κληθείς δε να σχολιάσει το πώς αντιλαμβάνεται τον ρόλο της χώρας σε ένα σκηνικό όπου τα πιθανά ενεργειακά project στρατηγικής σημασίας (όπως για παράδειγμα ο προωθούμενος από την Ελλάδα, το Ισραήλ και την Κύπρο αγωγός "East Med") πληθαίνουν, σχολίασε ότι με χαρά βλέπει την Ελλάδα να τοποθετείται σε αυτό το σκηνικό ευκαιριών, με έναν αριθμό διαφορετικών αναπτύξεων.

Ερωτηθείς αν το αζέρικο αέριο από το γιγάντιο κοίτασμα του Σαχ Ντενίζ θα αρχίσει να ρέει προς την Ευρώπη βάσει χρονοδιαγράμματος, δηλαδή το 2020, ο κ. Σκούφιας απάντησε ότι όλα προχωρούν σύμφωνα με το πρόγραμμα. Ο κ.Σκούφιας απάντησε σε ερωτήσεις του ΑΠΕ-ΜΠΕ με την ευκαιρία της παρουσίας του στη Θεσσαλονίκη για την παρουσίαση του διαπεριφερειακού προγράμματος εταιρικής κοινωνικής υπευθυνότητας της κοινοπραξίας του TAP (θα ακολουθήσει ξεχωριστό τηλεγράφημα).

ΕΡ. Η κατασκευή του ΤΑΡ προχωρά με βάση το χρονοδιάγραμμα;

ΑΠ. Προχωράμε πραγματικά καλά. Από τα περίπου 550 χιλιόμετρα, που σχεδιάζουμε να δημιουργήσουμε στην Ελλάδα, ξεκινήσαμε ήδη εργασίες σε περίπου 320 και σχεδόν έχουμε φτάσει στο σημείο να ολοκληρώνουμε τις εργασίες σε 160 χλμ. Η δουλειά προχωρά πολύ καλά, βάσει χρονοδιαγράμματος (...) 'Εχουμε σήμερα 3000 άτομα στο πεδίο, που υλοποιούν το έργο (...) Φυσικά είμαστε ευτυχείς που είμαστε σήμερα εδώ (στη Θεσσαλονίκη) ως εκπρόσωποι ενός από τα μεγαλύτερα -αν όχι του μεγαλύτερου- ενεργειακά projects στην Ευρώπη, με την Ελλάδα να παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο.

ΕΡ. Η ροή του αερίου (από το Σαχ Ντενίζ προς την Ευρώπη) θα ξεκινήσει λοιπόν βάσει χρονοδιαγράμματος, το 2020;

ΑΠ. Ναι. Το έργο προχωράει βάσει προγράμματος (...)

ΕΡ. Μια σειρά από άλλα ενεργειακά έργα στρατηγικής σημασίας, όπως ο αγωγός East Med, βρίσκονται πιθανώς καθοδόν ή τουλάχιστον αυτό διεφάνη στο πλαίσιο της πρόσφατης Τριμερούς Συνόδου Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ στη Θεσσαλονίκη. Πώς βλέπετε τον ρόλο της Ελλάδας στο σκηνικό που διαμορφώνουν αυτές οι εξελίξεις;

ΑΠ.'Ενας τεράστιος αριθμός από πολύ συναρπαστικές αναπτύξεις συμβαίνουν αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα. Φυσικά εμείς εστιάζουμε στην υλοποίηση του ΤAP, αλλά νομίζω ότι είναι επίσης σημαντικό ν΄ αναγνωρίσουμε ότι το έργο του TAP, που κατασκευάζεται τώρα, μπορεί βεβαίως να εξυπηρετήσει σαν καταλύτης για μια σειρά από άλλα projects. Νομίζω ότι αυτό που μπορούμε να πούμε συνολικά είναι ότι όταν ο TAP επελέγη για τον Νότιο Διάδρομο Αερίου και έτσι έγινε μέρος (...) στο μεγαλύτερο ενεργειακό project που αναπτύσσεται αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη, άρχισε να ανοίγει ένας τεράστιος αριθμός ευκαιριών και με μεγάλη χαρά βλέπουμε ότι η Ελλάδα τοποθετείται (positioning) σε αυτή την ευκαιρία με έναν αριθμό διαφορετικών αναπτύξεων. Ευχόμαστε την καλύτερη τύχη και ότι αυτό θα αναπτυχθεί τόσο καλά, όσο όλοι ελπίζουμε.

Υπενθυμίζεται ότι κατά τη διαδρομή του επί ελληνικού εδάφους ο αγωγός θα περνάει από 13 νομούς: Έβρου, Ροδόπης, Ξάνθης, Δράμας, Καβάλας, Σερρών, Κιλκίς, Θεσσαλονίκης, Πέλλας, Ημαθίας, Φλώρινας, Πτολεμαΐδας και Καστοριάς. Διασχίζοντας, στη συνέχεια, εγκάρσια την Αλβανία και την Αδριατική Θάλασσα, θα "αποβιβαστεί" στα παράλια της νότιας Ιταλίας, κοντά στην περιοχή San Foca (Lecce). Υπολογίζεται ότι η αλβανική επικράτεια θα "φιλοξενεί" 205 χιλιόμετρα αγωγού, η Αδριατική 110 χιλιόμετρα και η ιταλική μόλις πέντε, ενώ τα υπόλοιπα θα βρίσκονται -όπως προαναφέρθηκε- επί ελληνικού εδάφους.

'Ηδη, η εταιρία και οι ανάδοχοι εργολήπτες έχουν παραλάβει περισσότερο από το 66% των 32.000 σωληναγωγών που θα χρησιμοποιηθούν στην κατασκευή του ελληνικού τμήματος του αγωγού και επιπλέον έχουν καθαρίσει και διαμορφώσει σχεδόν 300 χλμ. της όδευσης, έχουν ενώσει 272 χλμ. αγωγού και έχουν συγκολλήσει περίπου 250 χλμ. Συνολικά, 176 εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα έχουν συμβάλει στην υλοποίηση του έργου. Με τον TAP ανοίγει ο λεγόμενος Νότιος Διάδρομος Φυσικού Αερίου, που υπόσχεται να ενισχύσει την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης, παρέχοντας μια νέα πηγή φυσικού αερίου, από τα κοιτάσματα του Σαχ Ντενίζ στο Αζερμπαϊτζάν.