Ελλάδα

Οι υψηλές θερμοκρασίες «δοκιμάζουν» την αντοχή του ηλεκτρικού συστήματος της χώρας

Οι υψηλές θερμοκρασίες «δοκιμάζουν» την αντοχή του ηλεκτρικού συστήματος της χώρας
Mε στόχο να κερδίσει το στοίχημα με τον πρώτο καύσωνα της χρονιάς βρίσκεται το ηλεκτρικό σύστημα της χώρας που αναμένεται να δοκιμαστεί τα επόμενα 24ωρα από την πρωτοφανή άνοδο του υδράργυρου, ακόμη και πάνω από τους 43 βαθμούς.

Κρίσιμη ημέρα θεωρείται η Παρασκευή αφενός λόγω των πολύ υψηλών θερμοκρασιών που θα σημειωθούν και αφετέρου λόγω του ότι είναι εργάσιμη, και σε δημόσιες και ιδιωτικές υπηρεσίες τα κλιματιστικά θα δουλεύουν στο μέγιστο.

Την Τετάρτη η μέγιστη βραδινή κατανάλωση άγγιξε τα 8.300 μεγαβάτ, ωστόσο σύμφωνα με τη διοίκηση του ΑΔΜΗΕ το σύστημα μπορεί να αντέχει ζήτηση της τάξης των 9.500 μεγαβάτ, όχι μακριά από το ακραίο για φέτος σενάριο, που ανέρχεται στα 9.590 μεγαβάτ.

Σε μια τέτοια περίπτωση, θα κληθούν να λειτουργήσουν οι δύο μονάδες του Αμυνταίου, προκειμένου να προφυλαχθούν όσο το δυνατόν γίνεται τα αποθέματα νερού στους ταμιευτήρες της ΔΕΗ, καθώς το καλοκαίρι είναι ακόμη μπροστά, και προβλέπεται πολύ θερμό. Ούτως ή άλλως η στάθμη των υδροηλεκτρικών υπολογίζεται ότι είναι περίπου 20-25% κάτω από πέρυσι, κυρίως λόγω της κρίσης εφοδιασμού το περασμένο χειμώνα, κατά την οποία η ΔΕΗ υποχρεώθηκε να χρησιμοποιήσει αποθέματα νερών.

Απέναντι στην αδιάλειπτη χρήση των κλιματιστικών, το ηλεκτρικό σύστημα θα χρησιμοποιήσει τόσο τις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ, όσο και του φυσικού αερίου των ιδιωτών παραγωγών, μαζί φυσικά με την δυνατότητα εισαγωγών από γειτονικές χώρες, πρακτική ωστόσο ανέκαθεν κοστοβόρα.

Σε ετοιμότητα ο ΑΔΜΗΕ

Ο νέος διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ Μανούσο Μανουσάκη διαβεβαιώνει για την ασφάλεια εφοδιασμού της χώρας, προσθέτοντας ότι έχουν προετοιμαστεί τα κατάλληλα «σχέδια άμυνας σε περιόδους κατά τις οποίες αναμένεται εμφάνιση υψηλών φορτίων λόγω ακραίων μετεωρολογικών συνθηκών, όπως ο καύσωνας της εβδομάδας αυτής». Παράλληλα τόνισε πως δεν συντρέχουν λόγοι ανησυχίας ακριβώς λόγω της διαθεσιμότητας των μονάδων φυσικού αερίου, της δυνατότητας εισαγωγών μέσω των διασυνδέσεων από γειτονικές χώρες και της κατάστασης του συστήματος μεταφοράς.

Σε πλήρη ετοιμότητα βρίσκεται και ο μηχανισμός του ΔΕΔΔΗΕ (Διαχειριστής Δικτύου) για να αντιμετωπίσει άμεσα βλάβες στο δίκτυο που όπως αναφέρουν αρμόδιοι παράγοντες θα είναι αναπόφευκτες λόγω υπερθέρμανσης των δικτύων.