Ελλάδα

Όσα πρέπει να ξέρετε για τα ανταλλακτικά που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά

Όσα πρέπει να ξέρετε για τα ανταλλακτικά που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά
Γνήσια ανταλλακτικά, aftermarket ανταλλακτικά, ανταλλακτικά ανακατασκευής και μεταχειρισμένα ανταλλακτικά. Όλα έχουν το κοινό τους, όμως ο διαχωρισμός είναι απαραίτητος για να γνωρίζουμε τί βάζουμε στο αυτοκίνητό μας. Η βασική διαφορά όλων των τύπων ανταλλακτικών είναι η τιμή αγοράς.

Τα γνήσια ανταλλακτικά είναι αυτά που χρησιμοποιούν και οι ίδιες οι αυτοκινητοβιομηχανίες και μάλιστα φέρουν το σήμα τους στη συσκευασία. Συνήθως αναλαμβάνουν να τα κατασκευάσουν οι κορυφαίοι κατασκευαστές, ενώ έχουν και την ανάλογη εγγύηση από τους κατασκευαστές.

Από την άλλη τα ανταλλακτικά OEM είναι ακριβώς τα αυθεντικά ανταλλακτικά του αυτοκινήτου σας, είναι ακριβώς τα ίδια με τα γνήσια, μόνο που αλλάζει το σήμα στις συσκευασίες. Σε αυτή την κατηγορία δεν βλέπουμε το σήμα των αυτοκινητοβιομηχανιών, αλλά του κορυφαίου κατασκευαστή. Και αυτά τα ανταλλακτικά συνοδεύονται από εγγύηση καλής λειτουργίας.

Μια κατηγορία που τα τελευταία χρόνια γνωρίζει άνθηση είναι τα aftermarket ανταλλακτικά. Τα ανταλλακτικά αυτά είναι αντίστοιχης ποιότητας με τα γνήσια και τα OEM, είναι όμως πιο φθηνά, καθώς κατασκευάζονται από επώνυμες εταιρείες οι οποίες όμως δεν συνεργάζονται άμεσα με τις αυτοκινητοβιομηχανίες. Θα πρέπει πάντα να κάνουμε ένα τυπικό έλεγχο αν πληρούν αυτά τα ανταλλακτικά τις προδιαγραφές του κατασκευαστή. Συνήθως δεν έχουν εγγύηση, ενώ η χώρα κατασκευής του είναι από τη Ασία.

Στην αγορά θα συναντήσουμε τα ανταλλακτικά ανακατασκευής. Ακόμη και οι ίδιες οι αυτοκινητοβιομηχανίες μετασκευάζουν ανταλλακτικά αυτοκινήτων που έχουν χρησιμοποιηθεί, λειτουργώντας τα στη συνέχεια, σαν να είναι καινούρια. Είναι υποχρεωτικό να αναγράφεται στην συσκευασία τους, ώστε ο πελάτης να γνωρίζει ότι είναι προϊόν ανακατασκευής. Σε αυτά τα ανταλλακτικά δεν παρέχεται εγγύηση.

Τέλος, υπάρχουν και τα μεταχειρισμένα ανταλλακτικά που προέρχονται από ανταλλακτικά ανακύκλωσης, από τρακαρισμένα ή παλιά αυτοκίνητα. Τα προμηθευόμαστε από εμπόρους μεταχειρισμένων ανταλλακτικών που έχουν στις μάντρες τους όμοιο αυτοκίνητο και δεν παρέχεται εγγύηση.

πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ