Ελλάδα

Πιλοτικό πρόγραμμα εφαρμόζουν στην Σαντορίνη για τα κρουαζιερόπλοια

Πιλοτικό πρόγραμμα εφαρμόζουν στην Σαντορίνη για τα κρουαζιερόπλοια
Πιλοτικό πρόγραμμα για ρύθμιση των αφίξεων των κρουαζιερόπλοιων εφαρμόζει η Σαντορίνη, σύμφωνα με τον δήμαρχο Ν. Ζώρζο

«Η Σαντορίνη είναι σαν την ομηρική Ελένη, σαγηνευτική κι ακατάκτητη. Το δυνατό τοπίο καταπίνει πολλά πράγματα. Δεν ξέρω όμως κατά πόσο θα παραμένει διαρκώς Ελένη». Κάπως έτσι βλέπει το νησί ο δήμαρχος της Σαντορίνης, Νίκος Ζώρζος, όπως αναφέρει στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων

Ο κ. Ζώρζος επισημαίνει ότι «έχει σημειωθεί αυξημένη τουριστική κίνηση καθώς είχαμε περισσότερα καταλύματα φέτος σε σχέση με πέρυσι για την υποδοχή επισκεπτών. Υπολογίζουμε ότι είχαμε γύρω στις 10.000 κλίνες περισσότερες σε σχέση με πέρυσι, καθώς παρατηρήθηκε μετατροπή κατοικιών σε καταλύματα, αλλά και η δημιουργία νέων ξενοδοχειακών μονάδων».

Στο μεταξύ, ο δήμαρχος της Σαντορίνης ανακοίνωσε στο ΑΠΕ -ΜΠΕ ότι ήδη λειτουργεί πιλοτικά ένα πρόγραμμα, μια πλατφόρμα που δημιουργήθηκε για την ρύθμιση κρουαζιερόπλοιων μέσα στην εβδομάδα. Το πρόγραμμα θα μπει σε πλήρης εφαρμογή το 2019.

«Υπάρχουν μέρες με μεγάλη κίνηση κρουαζιερόπλοιων και μέρες με λιγότερη κίνηση. Από την κρουαζιέρα φτάνουν στο νησί ετησίως περίπου 850.000 επισκέπτες. Πριν από τρία χρόνια πραγματοποιήσαμε μια μελέτη με το πανεπιστήμιο Αιγαίου η οποία κατέδειξε ότι η Σαντορίνη μπορεί να φιλοξενεί μέχρι 8.000 επισκέπτες από κρουαζιέρα ημερησίως», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Και προσθέτει: «Βέβαια, υπάρχει δυνατότητα να υποδεχτούμε πλοία στην ευρεία λιμενολεκάνη της Καλντέρας, καθώς δεν προσεγγίζουν το λιμάνι αλλά μένουν αγκυροβολημένα. Πολλές φορές έρχονται κι έξι και επτά. Το ζήτημα όμως είναι πόσους επισκέπτες αντέχει το νησί. Για αυτό και κάναμε ένα λογισμικό στο οποίο θα μπορεί κανείς να κλείνει την άφιξή του που θα έχει χρονική απόσταση τουλάχιστον μια ώρα το ένα πλοίο από το άλλο. Θα κατανέμονται οι αφίξεις των κρουαζιερόπλοιων μέσα στην εβδομάδα».

Με την εφαρμογή αυτή ο δήμος Σαντορίνης ευελπιστεί να υπάρξει αποσυμφόρηση στο νησί το οποίο αντιμετωπίζει πλέον προβλήματα αστικού τύπου, όπως το κυκλοφοριακό. «Ως δήμος ζητάμε επισήμως από τα αρμόδια υπουργεία να λάβουν και να εφαρμόσουν όλα εκείνα τα μέτρα περί κορεσμού στο νησί, αλλά και να καταργηθεί η δόμηση σε εκτός σχεδίου περιοχές. Το νησί δεν αντέχει άλλο τουριστική οικιστική ανάπτυξη», τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος και συνεχίζει: «Παράλληλα, υπάρχει ακόμη ένα θέμα, αυτό της υπερκατανάλωσης του νερού. Σε περιοχές όπως η Οία για παράδειγμα, από το 2012 μέχρι το 2016, είχαμε πάνω από 80% αύξηση κατανάλωσης του νερού. Φέτος ακόμη περισσότερο».

«Η μεγαλύτερη κίνηση επισκεπτών προέρχεται από την Ασία (Κίνα και Ιαπωνία), Αμερική και Λατινική Αμερική, Καναδά, κλασικά οι Ευρωπαίοι, ενώ οι Άραβες που έρχονται δεν είναι πολλοί», λέει.

Η Σαντορίνη πλέον θεωρείται ένας προορισμός για όλο τον χρόνο, καθώς όπως σημειώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Ζώρζος «το τρίμηνο Δεκεμβρίου - Ιανουαρίου- Φεβρουαρίου 2013-2014 ήταν 35 ανοιχτά ξενοδοχεία τον χειμώνα. Την επόμενη χρονιά το ίδιο διάστημα ήταν 58, το 2015 προς 2016 ήταν 99 ανοιχτά ξενοδοχεία και το 2016 προς 2017 είχαμε 141 ανοιχτά ξενοδοχεία. Αυτό σημαίνει ότι και πέρσι και φέτος περάσανε 25.000 επισκέπτες σε αυτό το τρίμηνο. Άρα τελικά καταφέραμε η Σαντορίνη να αποτελεί προορισμό ολόκληρο τον χρόνο. Είμαστε ή στην κορυφή ή πολύ κοντά στην κορυφή ως προορισμός. Για να μην αρχίσει η κάθοδος θα πρέπει να μπει ένας φραγμός».

Και καταλήγει λέγοντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Δικός μας στόχος είναι να μπει ένας φραγμός ώστε να συνεχίσουμε να έχουμε ποιοτικό τουρισμό και να μην αστικοποιηθεί περισσότερο η Σαντορίνη».

πηγη:ΑΠΕ

NETWORK