Ελλάδα

ΣΕΚΠΥ: Ανησυχία για ελλιπή συμμετοχή της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας στα νέα εξοπλιστικά προγράμματα

ΣΕΚΠΥ: Ανησυχία για ελλιπή συμμετοχή της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας στα νέα εξοπλιστικά προγράμματα
Ο Σύνδεσμος Ελλήνων Κατασκευαστών Αμυντικού Υλικού (ΣΕΚΠΥ) εκφράζει έντονη ανησυχία για την έλλειψη συμφωνιών που διασφαλίζουν τη συμμετοχή της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας σε πρόσφατες ανακοινώσεις και δηλώσεις που αφορούν την προμήθεια νέων αμυντικών συστημάτων.

Σε συνέχεια της πρόσφατης συνεδρίασης της Διαρκούς Επιτροπής Εξοπλιστικών Προγραμμάτων και Συμβάσεων της Βουλής των Ελλήνων, όπου εγκρίθηκαν δύο σημαντικά κεφάλαια της «Ατζέντας 2030» - η απόκτηση 20 αεροσκαφών τύπου F-35 και η διερεύνηση συμμετοχής στο πρόγραμμα ναυπήγησης στην Ελλάδα της φρεγάτας Constellation - ο ΣΕΚΠΥ χαιρετίζει την προσπάθεια της Πολιτείας για την ενδυνάμωση της άμυνας της χώρας.

Ωστόσο, ο ΣΕΚΠΥ, με τον θεσμικό του ρόλο και λαμβάνοντας υπόψη την Εθνική Ανάγκη τόσο της Αμυντικής και Τεχνολογικής Αυτονομίας όσο και της Ασφάλειας Εφοδιασμού, υπογραμμίζει την ανάγκη ένταξης και συμμετοχής της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας στα εξοπλιστικά προγράμματα που εξελίσσονται. Επισημαίνει τα παραδείγματα προς αποφυγήν από πρόσφατες προμήθειες οπλικών συστημάτων χωρίς εξασφάλιση βιομηχανικών επιστροφών.

Ο ΣΕΚΠΥ αναφέρει παραδείγματα άλλων χωρών που έχουν επιτύχει σημαντικές βιομηχανικές επιστροφές σε όμοια οπλικά συστήματα, όπως η Ινδία, που υποχρέωσε την κατασκευάστρια εταιρεία των μαχητικών αεροσκαφών Rafale να κατασκευάσει εργοστάσιο συντήρησης (MRO). Επίσης, όλες οι χώρες που έχουν αγοράσει F-35, συμπεριλαμβανομένων μικρότερων Ευρωπαϊκών χωρών όπως η Νορβηγία και η Φινλανδία, έχουν εξασφαλίσει σημαντικές συμφωνίες βιομηχανικών συνεργασιών.

Υπενθυμίζοντας την πάγια θέση του για τις αμυντικές προμήθειες, ο ΣΕΚΠΥ ζητά να απαιτούνται βιομηχανικές επιστροφές ύψους τουλάχιστον 30% της αξίας της προμήθειας, όπως ισχύει διεθνώς.
Ο ΣΕΚΠΥ καλεί την Πολιτεία να αφουγκραστεί τις ανάγκες της Εγχώριας Αμυντικής Βιομηχανίας, η οποία αποτελεί βασικό υποστηρικτικό πυλώνα των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων και σημαντικό συντελεστή της Εθνικής Οικονομίας.