Ελλάδα

Πάνω από 4.000 πορτοφόλια είχε κλέψει η σπείρα των πορτοφολάδων σε ΜΜΜ

Πάνω από 4.000 πορτοφόλια είχε κλέψει η σπείρα των πορτοφολάδων σε ΜΜΜ
Σε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ υπολογίζονται τα κέρδη της πολυετούς δράσης της μεγάλης οργάνωσης πορτοφολάδων που εξάρθρωσε η Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής

Όπως ανέφερε ο διευθυντής της ΔΑΑ Χρήστος Παπαζαφείρης κατά την παρουσίαση της υπόθεσης, οι δράστες έχουν διαπράξει την τελευταία δεκαετία περίπου 4.000 κλοπές πορτοφολιών από επιβάτες μέσων μαζικής μεταφοράς, ενώ καθημερινά έκαναν τουλάχιστον 15 κλοπές πορτοφολιών αποκομίζοντας ποσό μεγαλύτερο των 3.500 ευρώ.

Την υπόθεση χειρίστηκε η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Αθηνών, η οποία με τη συνδρομή Ομάδων Πρόληψης και Καταστολής της Εγκληματικότητας και των οικείων Τμημάτων Ασφάλειας οργάνωσε και πραγματοποίησε το περασμένο Σαββάτο 16 Σεπτεμβρίου 2017 μεγάλη αστυνομική επιχείρηση σε Αθήνα και Πειραιά.

Ο απολογισμός της επιχείρησης είναι ενδεικτικός του μεγέθους του εγκληματικού δικτύου, καθώς περιλαμβάνει τριάντα μια (31) συλλήψεις μελών της οργάνωσης, μεταξύ των οποίων και τα αρχηγικά (στην πλειοψηφία τους αλλοδαποί υπήκοοι Αλβανίας) και είκοσι επτά (27) έρευνες σε οικίες στο κέντρο της Αθήνας και του Πειραιά.

Επιπλέον, από τη διερεύνηση της υπόθεσης, εξιχνιάστηκαν  (764) κλοπές πορτοφολιών, κατασχέθηκαν (498) κλεμμένα πορτοφόλια και το χρηματικό ποσό των 9.500 ευρώ, ενώ ταυτοποιήθηκε και αναζητούνται άλλα δέκα οκτώ (18) μέλη της εγκληματικής οργάνωσης.

PORTOFOALI2.jpg

Όλο το ιστορικό της υπόθεσης αποτυπώνεται στην κακουργηματική ποινική δικογραφία που σχηματίστηκε για διακεκριμένες περιπτώσεις κλοπής κατά συναυτουργία και εξακολούθηση, από δράστες που διαπράττουν τέτοιες πράξεις κατ΄ επάγγελμα και συνήθεια, σε συνδυασμό με τις διατάξεις για εγκληματική οργάνωση και πρόληψη και καταστολή της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.

Η σπείρα διέθετε τέτοια υποδομή και είχαν αναπτύξει τέτοιες πρακτικές που είχαν τη δυνατότητα να διαπράττουν καθημερινά τουλάχιστον (15) κλοπές πορτοφολιών, αποκομίζοντας ποσό που υπερβαίνει τα 3.500 €, ημερησίως.

Εκτιμάται ότι τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης έχουν διαπράξει περισσότερες από 4.000 κλοπές πορτοφολιών με τα κέρδη από την πολύχρονη εγκληματική τους δραστηριότητα να ανέρχονται σε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ.

Η υπόθεση αυτή είναι μια από τις μεγαλύτερες υποθέσεις που έχει χειριστεί διαχρονικά η ΕΛ.ΑΣ στο πεδίο της συγκεκριμένης αυτής εγκληματικής συμπεριφοράς, η οποία πλήττει πολλούς πολίτες, που καθημερινά μετακινούνται με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, άλλα και πολλούς τουρίστες καθώς μεγάλος αριθμός υποθέσεων αφορά την κατηγορία αυτή.

Επίσης σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, σε διαμέρισμα όπου διέμενε προσωρινά, ως οικιακή βοηθός, συλληφθείσα αλλοδαπή υπήκοος Γεωργίας, μέλος της εγκληματικής οργάνωσης βρέθηκαν και κατασχέθηκαν αρχαία αντικείμενα του 5ου π.Χ αιώνα, όπως ταφικά αναθήματα, ατόφιος αμφορέας Ελληνιστικών χρόνων, λίχνοι και όστρακα.

Τα αντικείμενα αυτά κατείχε ο ημεδαπός ιδιοκτήτης του διαμερίσματος, χωρίς να έχουν δηλωθεί στην αρμόδια Αρχαιολογική Υπηρεσία και για το λόγο αυτό σχηματίσθηκε σε βάρος του ανεξάρτητη δικογραφία για παράβαση του Νόμου ¨Περί Αρχαιοτήτων¨ ενώ διευκρινίζεται ότι δεν διαπιστώθηκε καμιά σχέση του με τις παράνομες δραστηριότητες της εγκληματικής οργάνωσης.

PORTOF2.jpg