Ελλάδα

Κοινωνική προστασία σε χιλιάδες Αθηναίους από τον Δήμο

Κοινωνική προστασία σε χιλιάδες Αθηναίους από τον Δήμο
Ένα ισχυρό πλέγμα κοινωνικής προστασίας και αλληλεγγύης για τους κατοίκους της πρωτεύουσας που έχουν ανάγκη δημιούργησε τα τελευταία χρόνια ο Δήμος της Αθήνας για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των κοινωνικών συνεπειών της οικονομικής κρίσης. Ο Δήμος Αθηναίων ίδρυσε νέες κοινωνικές δομές με σημαντικές δράσεις που στηρίζουν σήμερα περισσότερα από 30.000 άτομα

«Για να σταθεί αυτή η πόλη στα πόδια της έπρεπε προηγουμένως να απλώσουμε ένα μεγάλο δίχτυ ασφαλείας για χιλιάδες ανθρώπους που βρέθηκαν στο οικονομικό και κοινωνικό περιθώριο», τόνισε ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, σε δηλώσεις του για την αυριανή ημέρα που είναι αφιερωμένη στον παγκόσμιο αγώνα για την εξάλειψη της φτώχειας.

"Σύμβολο" της δράσης αυτής του Δήμου ο Κόμβος Αλληλοβοήθειας Πολιτών που στεγάζεται στο παλαιό Φρουραρχείο, απέναντι από τον σταθμό Λαρίσης. Από το 2013, που ξεκίνησε να λειτουργεί, ενισχύει περισσότερους από 26.000 κατοίκους της Αθήνας, οι οποίοι ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας.

Άλλη μια σημαντική δομή είναι το Ανοιχτό Κέντρο Σίτισης του Δήμου, από το οποίο προσφέρονται 1.200 μερίδες την ημέρα, σε συνεργασία του Κέντρου Υποδοχής και Αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων (ΚΥΑΔΑ) με τη ΜΚΟ «Αποστολή».

Επίσης, ο Δήμος Αθηναίων είναι επικεφαλής υλοποίησης του προγράμματος του Ταμείου Επισιτιστικής Βοήθειας Απόρων (ΤΕΒΑ) της ΕΕ, από το οποίο ενισχύονται 25.000 πολίτες.

Ακόμη, περίπου 600 άτομα φιλοξενούνται συνολικά στις υπηρεσίες προσωρινής στέγασης του Δήμου Αθηναίων. Στους δύο ξενώνες αστέγων του Δήμου, υπό τη διαχείριση του ΚΥΑΔΑ φιλοξενούνται σήμερα 200 άστεγοι. Πέραν αυτού όμως ο Δήμος έχει νοικιάσει και τρεις πολυκατοικίες στις οποίες από το 2014 έως σήμερα έχουν φιλοξενηθεί 56 οικογένειες που βρέθηκαν χωρίς στέγη.

Μια ακόμη σημαντική δομή είναι τα αναβαθμισμένα έξι Δημοτικά Ιατρεία, τα οποία, από το 2011 μέχρι και τον Σεπτέμβριο του 2017, επισκέφθηκαν περισσότεροι από 200.000 κάτοικοι της Αθήνας. Στα Δημοτικά Ιατρεία παρέχονται σε όλους χωρίς καμία διάκριση, συμπεριλαμβανομένων των ανασφάλιστων, υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, προληπτικές εξετάσεις που δεν απαιτούν εισαγωγή σε νοσοκομείο, καθώς και μετανοσοκομειακή αποκατάσταση, ηλεκτρονική συνταγογράφηση, χορήγηση ατομικού δελτίου υγείας σε μαθητές σχολείων. Επιπλέον στα Δημοτικά Ιατρεία της Κυψέλης, και της Πατησίων, παρέχονται υπηρεσίες ψυχοκοινωνικής στήριξης, επαγγελματικής κατάρτισης και νομικής συμβουλευτικής και υποστήριξης. Η επισκεψιμότητά τους είναι πολύ μεγάλη. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, το Δημοτικό Ιατρείο της Κυψέλης επισκέφθηκαν τον Μάιο 4.771 άτομα και τον Ιούνιο 4.331 .

Παράλληλα στους 76 δημοτικούς βρεφονηπιακούς του σταθμούς φιλοξενούνται περίπου 5.500 παιδιά, ενώ όλο και περισσότερες οικογένειες απαλλάσσονται από τα δίδακτρα, αφού το ετήσιο όριο ανέβηκε στις 15.000 ευρώ.

Ακόμη, όπως πέρυσι, έτσι και φέτος το Δημοτικό Βρεφοκομείο του Δήμου Αθηναίων θα στέλνει γεύματα σε 1.200 μαθητές σχολείων της Αθήνας σε συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς κάθε μονάδας.

Θεσμός έχει καταστεί και το Κοινωνικό Φροντιστήριο του Δήμου που λειτουργεί για έκτη χρονιά φέτος και το οποίο μέχρι τώρα έχει υποστηρίξει σχεδόν χίλιους μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου με εντυπωσιακά αποτελέσματα. Στις πανελλαδικές του Μαΐου που μας πέρασε 22 από τους 48 μαθητές της Γ' Λυκείου που πήγαιναν σ΄αυτό είναι πλέον φοιτητές σε σχολές της επιλογής τους, όπως η Ιατρική Αθηνών, το Πολυτεχνείο Πατρών, το Πανεπιστήμιο Πειραιά, το Πάντειο Πανεπιστήμιο.

Σημαντικά αποτελέσματα έχει να επιδείξει ο Δήμος Αθηναίων και στο προσφυγικό, όπως η δομή 37 στρεμμάτων στον Ελαιώνα, η οποία ήταν η πρώτη που λειτούργησε στη χώρα και έχει δυνατότητα φιλοξενίας 2.500 προσφύγων. Όπως και το πρόγραμμα Προσωρινής Στέγασης Προσφύγων, σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, το οποίο αφορά ενοικίαση διαμερισμάτων και στέγαση σ΄ αυτά προσφύγων, πρωτίστως οικογένειες. Μέχρι σήμερα, σύμφωνα με στοιχεία του δήμου, έχουν φιλοξενηθεί συνολικά 3.299 άτομα, το 56%των οποίων είναι παιδιά.

Ο Δήμος Αθηναίων, ανέφερε ο κ. Καμίνης, δεν στάθηκε μόνο σε εκείνα που ήταν υποχρεωμένος να κάνει αλλά, χωρίς καμία κρατική στήριξη, προχώρησε πολύ περισσότερο, αντλώντας πολύτιμη τεχνογνωσία και εμπειρία από τη συνεργασία του με μεγάλες πόλεις του εξωτερικού και μεγάλους οργανισμούς. «Πάνω από 30.000 άνθρωποι ενισχύονται σήμερα από τον Δήμο Αθηναίων για να τα βγάλουν πέρα. Από τα συσσίτια, την προσφορά αγαθών και τους ξενώνες αστέγων, μέχρι τα προγράμματα επανένταξης και το κοινωνικό φροντιστήριο» σημείωσε.

Παράλληλα, είπε, «κάναμε τον Δήμο Αθηναίων οικονομικά ισχυρό, μετατρέποντας το έλλειμμα των 48 εκατ. που βρήκαμε σε πλεόνασμα 27 εκατ. ευρώ, μειώνοντας κατά 60% τις δανειακές υποχρεώσεις, ενώ παράλληλα ελαφρύναμε τα νοικοκυριά κατά 6,5% στα δημοτικά τέλη και πάνω από 10% στα επαγγελματικά».

Σύμφωνα με τον κ. Καμίνη «αν η χώρα έκανε ό,τι ο Δήμος Αθηναίων τώρα τα πράγματα θα ήταν διαφορετικά, αντιθέτως όμως καλούμαστε, όχι μόνο εμείς αλλά όλοι οι δήμοι, να εργαστούμε για να απορροφηθούν οι συνέπειες των επιλογών και των παραλείψεων της κάθε κυβέρνησης».