Ελλάδα

Ελεύθεροι οι 25 Χρυσαυγίτες - Καταδικάζει ο ΔΣΑ, καταγγελία για ευνοϊκή μεταχείριση από αστυνομικούς

Ελεύθεροι οι 25 Χρυσαυγίτες - Καταδικάζει ο ΔΣΑ, καταγγελία για ευνοϊκή μεταχείριση από αστυνομικούς
Ελεύθερα αφέθηκαν τα 25 μέλη της Χρυσής Αυγής που προσήχθησαν το μεσημέρι στην Κρατική Ασφάλεια για την επίθεση και τον τραυματισμό μιας δικηγόρου και δύο ακόμη γυναικών στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας, κοντά στο εφετείο, αφού, σύμφωνα με την αστυνομία, δεν αναγνωρίστηκαν από τις παθούσες

Από τα 25 άτομα που είχαν προσαχθεί, τα 23 ήταν άνδρες και τα 2 γυναίκες.

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών καταδικάζει την επίθεση κατά της Ευγενίας Κουνιάκη

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών (ΔΣΑ) καταδικάζει το σημερινό περιστατικό βάναυσης κακοποίησης της Ευγενίας Κουνιάκη, συνηγόρου πολιτικής αγωγής στη δίκη της Χρυσής Αυγής, έξω από την αίθουσα του δικαστηρίου, όπου επρόκειτο να διεξαχθεί η δίκη.

Ο ΔΣΑ, σε ανακοίνωσή του, επισημαίνει ότι η βάναυση αυτή κακοποίηση «προκαλεί αποτροπιασμό και καταδικάζεται απερίφραστα από το σύνολο του δικηγορικού σώματος και του δημοκρατικού κόσμου» και προσθέτει: «Η υποχρέωση της Πολιτείας να λάβει άμεσα, αποτελεσματικά μέτρα για την προστασία των δικηγόρων και τη διασφάλιση της άσκησης του λειτουργήματός τους, καθίσταται επιτακτικότερη από ποτέ».

Παράλληλα, ο ΔΣΑ σημειώνει: «Θεωρούμε αυτονόητο ότι οι διωκτικές αρχές θα πράξουν το καθήκον τους προκειμένου οι δράστες να συλληφθούν χωρίς χρονοτριβή και να παραπεμφθούν στη Δικαιοσύνη, για την απόδοση των κατά νόμο ποινικών ευθυνών».

Τέλος, ο Δικηγορικός Σύλλογος επισημαίνει ότι θα επανέλθει στον εν λόγω θέμα, όταν «προσδιοριστεί η ταυτότητα των δραστών και μπορούν να εξαχθούν ασφαλέστερα συμπεράσματα για τα κίνητρα της αποτρόπαιας ενέργειας σε βάρος της συναδέλφου».

Τι καταγγέλλει η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου

«Η αδράνεια των αστυνομικών και δικαστικών αρχών επί χρόνια, απέναντι στη βία της ΧΑ, δημιούργησε ένα καθεστώς ιδιότυπης ασυλίας και ευνοϊκής μεταχείρισης, η οποία κόστισε ανθρώπινες ζωές», σχολιάζει η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου με αφορμή τις σημερινές επιθέσεις μελών της Χρυσής Αυγής εναντίον δικηγόρου της Πολιτικής Αγωγής και πολιτών έξω από το Εφετείο.

Επίσης, καταγγέλλει ότι «μερίδα της ελληνικής αστυνομίας εξακολουθεί αυτή την ευνοϊκή μεταχείριση, αλλάζοντας την πάγια τακτική της να μην επιτρέπει συνηγόρους κατά την προσαγωγή, ειδικά και κατ' εξαίρεση για τα μέλη της ΧΑ».

Επιπλέον, η Ένωση παρατηρεί ότι τα επεισόδια «απαντούν και με τον πιο πρόδηλο τρόπο στο εάν ευσταθούν ή όχι οι φόβοι των προστατευόμενων μαρτύρων για τη φυσική τους παρουσία στο δικαστήριο». Συμπληρώνει δε ότι «είναι προφανές ότι η οποιαδήποτε ανεκτικότητα ή συμπάθεια του κρατικού μηχανισμού απέναντι στα φαινόμενα αυτά είναι συνταγματικά και πολιτειακά ανεπίτρεπτη» και ζητάει τη σύλληψη και τιμωρία των δραστών.

με πληροφορίες από ΑΠΕ