Ελλάδα

«Combat 18»: Νέες συλλήψεις από την Αντιτρομοκρατική - Δικηγόρος φέρεται να είναι καθοδηγητής

«Combat 18»: Νέες συλλήψεις από την Αντιτρομοκρατική - Δικηγόρος φέρεται να είναι καθοδηγητής
Μετά την επιχείρηση της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας προέκυψαν νέες συλλήψεις για την εξάρθρωση της ακροδεξιάς εγκληματικής οργάνωσης «Combat 18»

Ειδικότερα, όπως ανακοινώθηκε, στο πλαίσιο των ερευνών προέκυψε η εμπλοκή δύο ακόμα ατόμων, οι οποίοι μαζί με τους υπόλοιπους πέντε συλληφθέντες θα οδηγηθούν σήμερα στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Αθηνών, κατηγορούμενοι για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, κατοχή εκρηκτικών υλών, εκρήξεις, εμπρησμό, διακεκριμένες φθορές και παραβάσεις του νόμου περί όπλων.

Επίσης συνελήφθησαν ακόμα τέσσερα άτομα για παραβάσεις πλημμεληματικού χαρακτήρα (περί όπλων και εκρηκτικών και κατοχή ναρκωτικών ουσιών), οι οποίες διαπιστώθηκαν στο πλαίσιο των κατ’ οίκον ερευνών.

Συνολικά πραγματοποιήθηκαν δέκα κατ’ οίκον έρευνες σε περιοχές της Αττικής και δύο σε επαρχιακές πόλεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο αρχηγός της οργάνωσης Combat 18 συντόνιζε την δράση της οργάνωσης από τα Γιάννενα όπου ζει ενώ στην ίδια πόλη φαίνεται να κατοικεί κι άλλο ένα μέλος της οργάνωσης.

Ανάμεσα στους συλληφθέντες είναι και ένας δικηγόρος, που φέρεται να είναι ιδεολογικός καθοδηγητής και οι αστυνομικοί του αποδίδουν συντονιστικό ρόλο στην δράση των υπολοίπων, ενώ στα προφίλ που διατηρούσε σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι φανερή η ναζιστική και ρατσιστική του αντίληψη.

Στους κατηγορουμένους συγκαταλέγεται και 35χρονος δικηγόρος, ο οποίος συμμετείχε μέχρι πρότινος και είχε ενεργό ρόλο σε πολιτικούς σχηματισμούς και της άκρας Δεξιάς. Το 2016, μάλιστα, ανήμερα την επέτειο για την εξέγερση του Πολυτεχνείου είχε δημοσιεύσει κείμενο αναφορικά με τα γεγονότα του 1973, στο οποίο μεταξύ άλλων έγραφε: «Κάποιοι αλητάμπουρες γρύλισαν για εξέγερση και ανατροπή της νόμιμης κυβέρνησης της χώρας». Σύμφωνα με κάποιες πηγές ενημέρωσης, ο κατηγορούμενος δικηγόρος είχε αναλάβει τη νομική υπεράσπιση ενός από τους τέσσερις νεαρούς που την 11η Ιανουαρίου είχαν συλληφθεί από την Αντιτρομοκρατική για συμμετοχή στην εξτρεμιστική ακροδεξιά οργάνωση «Απέλλα». Τα μέλη εκείνης της ομάδας είχαν κατηγορηθεί για την εμπρηστική επίθεση, τον Αύγουστο, στο στέκι «Φαβέλα» του Πειραιά.

Υπενθυμίζεται ότι από τις προηγούμενες έρευνες βρέθηκαν και κατασχέθηκαν: 

πενήντα (50) κιλά νιτρική αμμωνία,
βόμβες μολότοφ,
πλήθος κροτίδων,
βιβλία και φυλλάδια ακροδεξιού περιεχομένου,
σύμβολα (σημαίες ακροδεξιού συμβολισμού),
ψηφιακά πειστήρια,
μαχαίρια, σπαθί και σουγιάδες,
αντιασφυξιογόνος μάσκα,
ρόπαλα και σιδερογροθιές,
κυνηγετικά όπλα,
φιαλίδια βουτανίου και
μικροποσότητες ναρκωτικών ουσιών

Επιθέσεις

Υπάρχουν αναλήψεις για τουλάχιστον 30 εμπρηστικές επιθέσεις, με τους αξιωματικούς να έχουν ταυτοποιήσει περισσότερες από 20. Ακόμη, υπάρχουν βίντεο όπου απεικονίζονται να πετούν βόμβες μολότοφ, ενώ στις εικόνες φαίνονται τα φλεγόμενα κτίρια, αλλά και η πορεία που είχαν κάνει στο Μενίδι απέναντι στους ναρκεμπόρους.

Στις επιθέσεις τους συμπεριλαμβάνεται η βεβήλωση του μνημείου του Παύλου Φύσσα στο Κερατσίνι, τον Φεβρουάριο του 2015. Επίσης είχαν ανάλαβει και την ευθύνη για την επίθεση στο Αντιφασιστικό Στέκι Pasamontana στον Κορυδαλλό καθώς και τη βεβήλωση του εβραϊκού νεκροταφείυο στη Νίκαια.

Πρόκειται για μέλη των «αδελφών» εξτρεμιστικών οργανώσεων της άκρας Δεξιάς «Combat 18» και «Αυτόνομοι Μαίανδροι Εθνικιστές - (ΑΜΕ)», που με αναρτήσεις στο Διαδίκτυο έχουν αναλάβει την ευθύνη για επιθέσεις σε στέκια αναρχικών, φθορές σε εβραϊκά μνημεία, συμμετοχή σε επεισόδια με Ρομά στο Μενίδι κ.ά. «Η Combat 18 έχει στα χέρια της το μέλλον του εθνικιστικού ακτιβισμού. Το νέο αίμα της C18 στην Ελλάδα είναι εδώ και δεν δίνει λογαριασμό σε κανένα παρά μόνο στη σβάστικα», αναφέρεται σε ένα από τα πολλά βίντεο που η ομάδα έχει αναρτήσει στο Διαδίκτυο.