Διεθνή

Αοριστολογίες από Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για την εκτίναξη των τιμών στην ενέργεια

Αοριστολογίες από Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για την εκτίναξη των τιμών στην ενέργεια
Μπορεί ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης να απευθύνθηκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τις στρεβλώσεις που εκτινάσσουν τις τιμές στην χονδρεμπορική αγορά ενέργειας, ωστόσο η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν εμφανίσθηκε σήμερα από τις Βρυξέλλες μη ενημερωμένη για το τί πραγματικά συμβαίνει στην ελληνική αγορά ενέργειας.

Ερωτηθείσα από την Ελληνίδα ανταποκρίτρια Μαρία Ψαρρά για την επιστολή Μητσοτάκη, για τις προτάσεις Ντράγκι για την ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας και για τις προβλέψεις της Επιτροπής εν όψει του χειμώνα και της συνεχιζόμενης ουκρανικής σύρραξης η πρόεδρος της Κομισιόν αρκέστηκε σε γενικολογίες.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανέφερε διάφορους παράγοντες που συμβάλλουν στο υψηλό κόστος της ενέργειας, όπως οι πιέσεις της κλιματικής αλλαγής στα ενεργειακά συστήματα και η έλλειψη διασυνδέσεων μεταξύ των χωρών της ΕΕ και των γειτονικών περιοχών.

Αν και η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει κάποια επίδραση, η φον ντερ Λάιεν τόνισε ότι παίζει μόνο έναν μικρό ρόλο στην αύξηση των τιμών. «Η Ευρώπη, σε σύγκριση με τον υπόλοιπο κόσμο, έχει δομικά υψηλότερες τιμές ενέργειας», υπογράμμισε, τονίζοντας ότι ο βασικός στόχος της Επιτροπής είναι η μείωση αυτών των τιμών μέσω μιας σειράς μέτρων.

Μεταξύ των λύσεων, η φον ντερ Λάιεν ανέφερε τη διαφοροποίηση των ενεργειακών πηγών, σημειώνοντας ότι έχει ήδη σημειωθεί πρόοδος στη μείωση της εξάρτησης από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα. Παράλληλα, κάλεσε για σημαντικές επενδύσεις σε ανανεώσιμες και χαμηλών εκπομπών άνθρακα μορφές ενέργειας, καθώς και στην αύξηση της ενεργειακής αποδοτικότητας και εξοικονόμησης ενέργειας.

«Όσο περισσότερη εγχώρια ανανεώσιμη ενέργεια παράγουμε, τόσο πιο ανεξάρτητοι γινόμαστε και τόσο χαμηλότερες θα είναι οι τιμές», πρόσθεσε η φον ντερ Λάιεν. Κοιτάζοντας προς τον επερχόμενο χειμώνα, αναγνώρισε ότι, ενώ η ΕΕ μπορεί να καλύψει το 25% των ενεργειακών αναγκών της Ουκρανίας, η χώρα εξακολουθεί να αντιμετωπίζει την πρόκληση να παράγει το υπόλοιπο 75% εγχώρια.

Αναφέρθηκε επίσης στην επιτυχία των προηγούμενων προσπαθειών της ΕΕ να αποσυνδεθεί από τις ρωσικές ενεργειακές πηγές, θυμίζοντας πώς η ΕΕ κατάφερε να αποφύγει τις διακοπές ρεύματος πριν από δύο χειμώνες μέσω άμεσων μέτρων και συνεργασίας. «Κινητοποιήσαμε κάθε δυνατό μέτρο και καταφέραμε να διατηρήσουμε την ενεργειακή τροφοδοσία», δήλωσε.