Ελλάδα

Αναγκαστικές απαλλοτριώσεις στη Μάνδρα Αττικής για αντιπλημμυρικά έργα

Αναγκαστικές απαλλοτριώσεις στη Μάνδρα Αττικής για αντιπλημμυρικά έργα
Το περιφερειακό συμβούλιο κήρυξε την αναγκαστική απαλλοτρίωση για την εκτροπή του χειμάρρου Αγ. Αικατερίνης και τη διευθέτηση του χειμάρρου Σούρες Θριασίου Πεδίου, στο δήμο Μάνδρας Ειδυλλίας, προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για τη δημοπράτηση των έργων αντιπλημμυρικής προστασίας της Μάνδρας και γενικότερα της Δυτικής Αττικής

Η προς απαλλοτρίωση έκταση - ανέφερε στην εισήγηση του προς το Σώμα, ο αντιπεριφεριάρχης Περιβάλλοντος Νάσος Αναγνωστόπουλος - αφορά σε 35.995 τ.μ, προεκτιμώμενης δαπάνης 1.753.942 ευρώ, (με 70 ευρώ /τ.μ.) η οποία θα καλυφθεί από ίδιους πόρους της Περιφέρειας Αττικής.

Ο Γιάννης Βασιλείου, αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής, χαρακτήρισε «πολύ σημαντική» αυτήν την εξέλιξη, καθώς «αποτελεί μια από τις προϋποθέσεις για να προχωρήσουν οι διαδικασίες δημοπράτησης της εργολαβίας», που προβλέπεται να πραγματοποιηθεί μέχρι τέλος Αύγουστου 2018. Δεν παρέλειψε να συγχαρεί τις υπηρεσίες της Περιφέρειας για την "συστηματική και στοχευμένη δουλειά τους στην υπέρβαση των εμποδίων για την υλοποίηση του έργου". Επιπλέον, απάντησε στις κατηγορίες του επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, Γιάννη Σγουρού, για «αδικαιολόγητη καθυστέρηση κατασκευής του έργου με τραγικά αποτελέσματα παρά τα πλημμυρικά φαινόμενα του 2015».

Συγκεκριμένα ο κ. Σγουρός, είχε αποδώσει ολιγωρία στην Περιφέρεια, η οποία, ενώ «είχε εντάξει το έργο στον προϋπολογισμό της από το 2014, περίμενε τις αδειοδοτήσεις από διαφορές υπηρεσίες (δασαρχείο, υπουργείο, κτηματολόγιο ) και δεν προχωρούσε τις απαλλοτριώσεις, ζήτημα αποκλειστικής αρμοδιότητας του ΠΕΣΥ».

Ο κ. Βασιλείου απάντησε ότι οι θάνατοι των άτυχων συνανθρώπων μας δεν οφείλονται στην καθυστέρηση της Περιφέρειας, αλλά στο «παρελθόν το οποίο πρέπει να διαχειριστούμε με κάθε τρόπο», όπως είπε.

Διευκρίνισε ότι αναφέρεται στον αντιπλημμυρικό σχεδιασμό της προηγούμενης 10ετίας, καθώς, όπως διαπιστώθηκε «παγκοίνως πλέον», το ρέμα της Αγ Αικατερίνης «έσβηνε» στο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο και «δεν υπήρχε» στη Μάνδρα, ενώ το άλλο ρέμα Σούρες έκλεινε στο δημοτικό αμαξοστάσιο το οποίο λειτουργούσε χωρίς άδεια. «Αυτά είναι τα βασικά αίτια της τραγωδίας» επισήμανε ο αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής, ενώ ο πρόεδρος του ΠΕΣΥ Θεόδωρος Σχινάς, τόνισε ότι «επί της ουσίας η καθυστέρηση του έργου, οφείλεται στην οριοθέτηση του ρέματος από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, η οποία την παρέδωσε στην Περιφέρεια Αττικής τον Ιανουάριο του 2016». Σημείωσε δε, ότι η χρηματοδότηση του έργου είχε εγκριθεί 1,5 χρόνο νωρίτερα.