Ελλάδα

Επαναστατική συσκευή τεχνητής νοημοσύνης του MIT διαβάζει τη σκέψη μας! (vid)

Επαναστατική συσκευή τεχνητής νοημοσύνης του MIT διαβάζει τη σκέψη μας! (vid)
Ερευνητές του πρωτοπόρου πανεπιστημίου ΜΙΤ στις ΗΠΑ δημιούργησαν συσκευή η οποία μπορεί να διαβάσει την εσωτερική μας φωνή

Συσκευή που διαβάζει και απαντάει στα ελαφρώς διαφορετικά νευρομυικά σήματα του εγκεφάλου μας, με τις διαφορετικές λέξεις που αντιστοιχούν σε κάθε τέτοιο σήμα, δημιούργησαν ερευνητές του πανεπιστημίου MIT.

Η συσκευκή που φέρει το όνομα AlterEgo φοριέται στο κεφάλι και μέσω τεσσάρων ηλεκτροδίων που εφάπτονται στο δέρμα "διαβάζει" την εσωτερική φωνή που όλοι οι άνθρωποι έχουμε, σύμφωνα με την επιστήμη. Αυτό επιτυγχάνεται μέσω της καταγραφής νευρομυικών σημάτων που αντανακλούν στο σαγόνι και στο πρόσωπο όταν οι άνθρωποι μιλάμε στον...εαυτό μας.

Τα σήματα στέλνονται σε υπολογιστή, ο οποίος τα συσχετίζει με λέξεις και στη συνέχεια δημιουργεί ολόκληρες φράσεις. Και δεν μένει μόνο σε αυτό.

Η συσκευή AlterEgo είναι σχεδιασμένη ώστε να μπορεί να απαντάει σε ερωτήσεις που κάνει κάποιος...από μέσα του.

Ο επικεφαλής του έργου, Αρνάβ Καπούρ, του εργαστηρίου Media Lab του MIT είπε σχετικά ότι "ιδέα μας ήταν: μπορούμε να έχουμε μια υπολογιστική πλατφόρμα που να είναι πιο εσωτερική, που να αναμιγνύει τον άνθρωπο και την μηχανή με κάποιο τρόπο και η οποία να μοιάζει με εσωτερική επέκταση της δικής μας νόησης;".

Η συσκευή AlterEgo παρουσιάστηκε σε συνέδριο τεχνητής νοημοσύνης στο Τόκιο. Σε δοκιμή μάλιστα που έγινε με τη συμμετοχή δέκα εθελοντών, η συσκευή κατάφερε να αποδώσει με ακρίβεια το 92% των εσωτερικών σκέψεων εν είδει εσωτερικής φωνής.