Τεχνολογία

Ο Ζούκερμπεργκ επενδύει σε έναν κόσμο χωρίς οθόνες

Ο Ζούκερμπεργκ επενδύει σε έναν κόσμο χωρίς οθόνες
Η βρετανική εταιρεία Yoto κατασκευάζει συσκευές αναπαραγωγής ήχου για παιδιά, σχεδιασμένες με βάση τις αρχές της Μοντεσσόρι για εκμάθηση μέσω του παιχνιδιού. Δεν διαθέτουν οθόνη και έτσι γίνονται όλο και πιο δημοφιλείς στους γονείς.

Το αφεντικό της Meta, ο Mark Zuckerberg - ιδιοκτήτης του Facebook, του WhatsApp και του Instagram - έχει γίνει υπέρμαχος ενός κόσμου...  χωρίς οθόνες.

Ο Zuckerberg και η σύζυγός του Priscilla Chan χρηματοδοτούν την βραβευμένη startup Yoto μέσω της φιλανθρωπικής επενδυτικής εταιρείας τους «Chan Zuckerberg Ventures».

Περίπου 23 εκατ. δολάρια (21,45 εκατ. ευρώ) έχουν συγκεντρωθεί μόνο σε αυτόν τον γύρο χρηματοδότησης και, από αυτά, περίπου 11 εκατ. δολάρια (10,3 εκατ. ευρώ) πιστεύεται ότι προέρχονται από την ομάδα Zuckerberg.

Αφηγούμενοι την ιστορία του πώς ξεκίνησαν την επιχείρηση, οι ιδρυτές της Yoto έχουν σημειώσει πως ως γονείς ανησυχούσαν για τις επιπτώσεις της υπερβολικής έκθεσης των μικρών παιδιών στις οθόνες ιδίως σε ό,τι αφορά τις διαταραχές του ύπνου, την ανάπτυξη του ελέγχου της λεπτής κινητικότητας και την εθιστικότητα των οθονών.

«Στην πραγματικότητα είμαστε και οι δύο τεχνολάτρες και πιστεύουμε πολύ στη δύναμη του διαδικτύου και της τεχνολογίας για το καλό».

Αυτός ο «διχασμός» οδήγησε στην παραγωγή του Yoto Player, μιας συσκευής ήχου που απευθύνεται σε παιδιά από τριών έως 12 ετών.

Το μηχάνημα έχει σχεδιαστεί για να μπορεί να χρησιμοποιηθεί χωρίς σύνδεση με τηλέφωνο. Στο επάνω μέρος του player υπάρχει μια υποδοχή για την τοποθέτηση καρτών ήχου, μέσω των οποίων «διαβάζει» ιστορίες, podcasts και αναπαράγει μουσική.

Η συσκευή διαθέτει επίσης μια βασική οθόνη εικονοστοιχείων που αλλάζει χρώμα, αν και οι σχεδιαστές απέφυγαν σκόπιμα να χρησιμοποιήσουν οθόνη.

Πηγή: Euronews