Ελλάδα

Κρήτη: Ξεσηκωμός για απαλλοτριώσεις λόγω αεροδρομίου στο Καστέλι (video)

Κρήτη: Ξεσηκωμός για απαλλοτριώσεις λόγω αεροδρομίου στο Καστέλι (video)
Ο ξεσηκωμός και οι αντιδράσεις που υπαρχουν από τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής του Καστελίου για το αεροδρόμιο κρύβουν και πολλές...ανατροπές στις ζωές και στις περιουσίες πολιτών.

Και αυτό γιατί υπάρχουν περιπτώσεις πολιτών, οι οποίοι βλέπουν ακόμη και το 97% των ιδιοκτησιών τους να απαλλοτριώνονται προς χάριν του νέου αεροδρομίου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι του Ευαγγελισμού και των Ρουσσοχωρίων, καθώς από τα περίπου 7000 στρέμματα που απαιτούνται για το αεροδρομιο, τα περισσότερα «απελευθερώνονται» από τους ιδιώτες που ζουν ή έχουν περιουσίες και κατάγονται από τα δύο παραπάνω χωριά.

«Υπαρχει κάτοικος του Ευαγγελισμού που από τα 33 στρεμματα που έχει συνολικά, της παίρνουν τα 32 στρέμματα. Υπαρχει και ιδιοκτήτρια που από όλη την περιουσία της, της αφήνουν 500 τ.μ. από τα συνολικά 27 στρέμματα που έχει στην κατοχή της!», σημειώνει ο κ. Γιάννης Ζαχαριουδάκης, πρόεδρος του Συλλόγου ΚΥΠΕΡΑΣ.

Η ανακοινωση του Δήμου Μινώα Πεδιάδος

Υπενθυμίζεται ότι δίκαιες αποζημιώσεις ζητά ο Δήμος Μινώα Πεδιάδος για τους κατοίκους στις περιουσίες των οποίων θα κατασκευαστεί το νέο αεροδρόμιο Καστελίου.

Οι αντιδράσεις κλιμακώνονται μάλιστα το Σάββατο πραγματοποιήθηκε μηχανοκίνητη πορεία, όπως έγραψε το ekriti.gr. Ενώ σήμερα εξετάζονται στο Τριμελές Πλημμελλειοδικείο Ηρακλείου, οι πρώτες τιμές απαλλοτριώσεων.

Ένταση στα δικαστήρια 

Εν μέσω εντάσεων και μικροεπεισοδίων εξετάζονται αυτή την ώρα στο δικαστήριο Ηρακλείου οι απαλλοτριώσεις και οι πρώτες τιμές των εκτάσεων, όπου πρόκειται να κατασκευαστεί το νέο αεροδρόμιο Καστελίου.

Από νωρίς το πρωί η κατάσταση μύριζε… μπαρούτι καθώς κάτοικοι της περιοχής ήταν συγκεντρωμένοι έξω από τα δικαστήρια ζητώντας να μην γίνει η συγκεκριμένη επένδυση ώστε να μην δημευτούν οι περιουσίες τους.

Παράλληλα, ζητούσαν να αναβληθεί η εκδίκαση της συγκεκριμένης υπόθεσης κάτι που δεν έγινε μετά από απόφαση της έδρας.

Με την είδηση αυτή οι κάτοικοι της περιοχής μπήκαν στα δικαστήρια και άρχισαν να φωνάζουν ενώ χρειάστηκε και η συνδρομή των αστυνομικών για να κατευνάσουν τα πνεύματα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή την ώρα η υπόθεση εκδικάζεται κανονικά με την πρόεδρο του δικαστηρίου να συνεδριάζει με τους δικηγόρους στο γραφείο της.

Την ίδια ώρα, ο δήμος Μινώα Πεδιάδος με ανακοίνωσή του ζητά να μην προχωρήσει η σημερινή διαδικασία, αλλά να αναμένουν τον καθορισμό της τιμής μονάδος από το Εφετείο.

Ολόκληρη η ανακοίνωση του Δήμου:

“Ο Δήμος μας έχει επιλεγεί για να φιλοξενήσει στην περιοχή του το Νέο Αεροδρόμιο Καστελλίου, ένα έργο που θα επηρεάσει και θα επαναπροσδιορίσει τα μέχρι τώρα περιβαλλοντικά, κοινωνικά και οικονομικά δεδομένα ολόκληρης της περιοχής,όπως συμβαίνει εξάλλου από την κατασκευή κάθε μεγάλου έργου.

Η άμεση επίπτωση με το ξεκίνημα της κατασκευής του, θα είναι το γεγονός ότι οι κάτοικοι των όμορων χωριών (Αρχάγγελος, Ευαγγελισμός, Ρουσοχώρια), χάνουν το σύνολο σχεδόν της περιουσίας τους και σε κάθε περίπτωση πρακτικά μένουν ακτήμονες στον ίδιο τους τον τόπο. Έχοντας εμπιστοσύνη στην Ελληνική Δικαιοσύνη, πιστεύουμε και ελπίζουμε σε μια απόφαση για δίκαιες αποζημιώσεις για να μπορούν, οι συμπολίτες μας που θα χάσουν την περιουσία τους να την αντικαταστήσουν.

Ζητούμε επιπλέον να μην προχωρήσει η διαδικασία της απαλλοτρίωσης σύμφωνα με το Άρθρο 7Α, αλλά να αναμένουν τον καθορισμό της τιμής μονάδος από το Εφετείο, που ελπίζουμε να γίνει άμεσα”.

Πηγές: Ekriti.gr, Cretapost.gr