Ελλάδα

Σαντορινιός: Η έκπτωση εισιτηρίου στα πλοία γίνεται πράξη

Σαντορινιός: Η έκπτωση εισιτηρίου στα πλοία γίνεται πράξη
Μια μεγάλη γκάμα Νησιωτικών Πολιτικών έγιναν πράξη, όπως η επιδότηση του εισιτηρίου στα πλοία.

«Η Νησιωτικότητα απαιτεί άμεσες λύσεις για την αντιμετώπιση των προβλημάτων των νησιών και των αναγκών των κατοίκων τους και όλα αυτά σε στενή συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση αλλά και με άλλα Υπουργεία».

«1,5 χρόνο μετά τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού από τη Νίσυρο- όπου πρώτη φορά Έλληνας Πρωθυπουργός άνοιξε την ατζέντα της Νησιωτικότητας και την έβαλε στην πρώτη θέση των Κυβερνητικών πρωτοβουλιών- σήμερα από τη Ρόδο ανακοινώνουμε παρεμβάσεις- τομές, για το μέλλον και την ανάπτυξη των νησιών μας».

Μεταφορικό Ισοδύναμο (έκπτωση, επιδότηση) εισιτηρίου

«Είναι ήδη σε δημόσια διαβούλευση Νομοθετικό Πλαίσιο το οποίο προβλέπει εφαρμογή του μεταφορικού ισοδύναμου στα ελληνικά νησιά, ένα πάγιο αίτημα των νησιωτών για πολλά χρόνια. Το ΜΙ εναρμονίζει το κόστος μετακίνησης επιβατών- νησιωτών αλλά και εμπορευμάτων, από και προς τα νησιά, σε σχέση με το κόστος των χερσαίων μετακινήσεων για την ίδια απόσταση. Ενώ, προσπάθεια γίνεται, για τις συνδέσεις ανάμεσα στα μικρά νησιά, να επιδοτείται το κόστος μετακίνησης και των επισκεπτών».

«Άξιο αναφοράς είναι επίσης ότι το μέτρο, πλην των μόνιμων κατοίκων των νησιών, θα αφορά τους αναπληρωτές καθηγητές αλλά και τους επικουρικούς και αγροτικούς γιατρούς, που υπηρετούν στα νησιά μας».

«Η πιλοτική εφαρμογή του Μεταφορικού Ισοδυνάμου πρόκειται να ξεκινήσει από 1η Ιουλίου 2018 σε όλα τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου- πλην Ρόδου που θα ενταχθεί από το 2019-, την Ανάφη, τις Μικρές Κυκλάδες και τα Διαπόντεια νησιά του Ιονίου. Σε αυτή τη φάση θα δοθούν 50εκ από το ΠΔΕ». «Η ολοκληρωτική εφαρμογή του μέτρου, σε όλη τη νησιωτική Ελλάδα, άρα και στη Ρόδο- για να μην υπάρχουν παρεξηγήσεις- θα λάβει χώρα από 1/1/2019. Η χρηματοδότηση τότε θα υπερβεί τα 150εκ. από εθνικούς πόρους, το ΠΔΕ.».

Ειδικό Αναπτυξιακό Νοτίου Αιγαίου

«Το ειδικό αναπτυξιακό πρόγραμμα, που ανακοινώθηκε από το Υπουργείο Οικονομίας, είναι μια ουσιαστική στήριξη των νησιών για την οποία προσπαθήσαμε πολύ ώστε να γίνει πράξη και σαν χαρτοφυλάκιο Νησιωτικής Πολιτικής, ενεπλάκην ιδιαίτερα ενεργά. Υπερβήκαμε κατά πολύ τα όσα αρχικά είχαν ανακοινωθεί (σημ. 25εκ) και αυτή τη στιγμή δίνονται 58 εκ στο Νότιο Αιγαίο, με στόχο ένα έργο σε κάθε νησί. Τα έργα που πρόκειται να υλοποιηθούν είναι μελετημένα και ώριμα τα οποία θα γίνουν πράξη και θα δώσουν αναπτυξιακή ώθηση στα νησιά, σε αντίθεση με προηγούμενα χρόνια, όπως το 2007 που είχαν ανακοινωθεί έργα 250 εκ και τελικά υλοποιήθηκαν έργα μόνο 10εκ».

«Μέσω του Ειδικού Αναπτυξιακού- αυτή την αναπτυξιακή παρέμβαση της Κυβέρνησης- καλύπτεται το έλλειμμα της μικτότερης χρηματοδότησης που λαμβάνει η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου λόγω του ότι βρίσκεται στο στόχο 2 και όχι στο στόχο 1».