Ελλάδα

Τα dikaiologitika.gr στηρίζουν τη μάχη κατά των fake news με δύο ενημερωτικά σεμινάρια

Τα dikaiologitika.gr στηρίζουν τη μάχη κατά των fake news με δύο ενημερωτικά σεμινάρια
Με μία ημερίδα κι ένα σεμινάριο, για τη Δημοσιογραφία Δεδομένων (Data Journalism) και την Καταπολέμηση των Fake News (ψευδείς ειδήσεις) τα dikaiologitika.gr συμμετέχουν στον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Ελευθερίας του Τύπου, με την υποστήριξη του Γραφείου Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα.

Την Τετάρτη 2 Μαΐου στις 10π.μ και την Τρίτη 3 στις 11π.μ θα πραγματοποιηθούν δύο ημερίδες στις οποίες για πρώτη φορά στην Ελλάδα θα γίνει μία συντονισμένη προσπάθεια να παρουσιαστούν  όλες οι νέες τεχνικές και οι τρόποι αντιμετώπισης των Ψευδών ΕΙδήσεων, αλλά και όλες οι εξελίξεις στον τομέα της Δημοσιογραφίας Δεδομένων.

Τετάρτη2 Μαΐου στις 10π.μ: Σεμινάριο Data Journalism

Το σεμινάριο «Data Journalism» (Intermediate level) θα υλοποιηθεί την Τετάρτη 2 Μαΐου, στις 10:00. Από το Σεμινάριο “Data Journalism” θα προκύψει ομάδα ή ομάδες που θα τους ανατεθεί Εφαρμοσμένη Άσκηση, έναντι ακαδημαϊκής πιστοποίησης, που αντικείμενο θα έχει θέμα ευρωπαϊκού προσανατολισμού παραδοτέο το Φθινόπωρο του 2018. Οι ομάδες αυτές πιθανώς να χρειαστεί να ταξιδέψουν Στρασβούργο ή Βρυξέλλες για να παρουσιάσουν την δουλειά τους. Τα σχετικά έξοδα θα επιδοτηθούν.

Απαραίτητη είναι η προεγγραφή στην εκδήλωση, συμπληρώνοντας τη φόρμα επικοινωνίας εδώ

Τα θέματα που θα καλυφθούν είναι:

Θέμα Εισήγησης: Digital & Data Journalist

Εισήγηση: Κωνσταντίνος Τσουτσοπλίδης, Εκπρόσωπος Τύπου του Γραφείου Συνδέσμου του ΕΚ στην Ελλάδα: ψηφιακή επικοινωνία στις ευρωπαϊκές εκλογές 2019
Mag. Χρήστος Γαβαλάς, δημοσιογράφος ειδικευμένος στη χρήση ψηφιακών μέσων για την ανάλυση και παρουσίαση μιας είδησης

Παρουσίαση δημοσιογραφικών ερευνών που διενεργήθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος The Lede του Πανεπιστημίου Columbia των ΗΠΑ - Πώς αυτές διαχωρίζονται σε σχέση με το βαθμό και το χρονικό σημείο εμπλοκής των δεδομένων στην εκάστοτε έρευνα - Ποιες οι δυσκολίες / περιορισμοί που μπορεί να συναντήσει ένας δημοσιογράφος στην προσπάθειά του να δημοσιεύσει μια τέτοια έρευνα στο σύγχρονο newsroom - Σύντομη επισκόπηση δουλειάς προγραμματισμού που απαιτείται για τον καθαρισμό, την επεξεργασία και την οπτικοποίηση των δεδομένων που μπορεί να κάνει ένας δημοσιογράφος με τη χρήση της γλώσσας Python.
Ο Χρήστος Γαβαλάς ξεκίνησε ως συντάκτης σε μια εκ των πρώτων στηλών για το Ίντερνετ στον ελληνικό Τύπο σε ηλικία 17 ετών, προσπάθησε από μικρή ηλικία να συνδυάσει το πάθος του για τη γραφή με τις νέες τεχνολογίες. Απόφοιτος της ΑΣΟΕΕ, ασχολήθηκε εκτεταμένα με θέματα που αφορούν στην οικονομία και τις διεθνείς ειδήσεις εργαζόμενος ως επί χρόνια στο digital desk του MEGA Channel όπως επίσης και στην ελληνική έκδοση του CNN και του MSN της Microsoft ενώ έχει σύντομη δημοσιογραφική θητεία τόσο στον ΟΗΕ όσο και στο CNN της Νέας Υόρκης. Λατρεύει την ερευνητική δημοσιογραφία και παρήγηγαγε το δικό του ντοκιμαντέρ σχετικά με την ποδοσφαιρική μετανάστευση από την Αφρική στην Ευρώπη στο πλαίσιο του μεταπτυχιακού του στην Τηλεοπτική Δημοσιογραφία από το Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης (NYU). Πρόσφατα εξειδικεύτηκε στη Δημοσιογραφία Δεδομένων παρακολουθώντας ως υπότροφος του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος το πρωτοποριακό πρόγραμμα The Lede στο Πανεπιστήμιο Columbia της Νέας Υόρκης.

Θέμα Εισήγησης: Big και open data για την οικονομία

Δρ. Μιχάλης Βαφόπουλος, founder & CEO Linked Business, συνεργαζόμενος ερευνητής στον “Δημόκριτο”
Με τις τεχνολογίες των Big και Open data έχουμε πλέον την δυνατότητα να ανακαλύψουμε και να αφηγηθούμε μια νέα οπτική στα θέματα της οικονομίας και της επιχειρηματικότητας. Σε αυτή την κατεύθυνση, η πλατφόρμα Linked Business αναλύει καθημερινά και σε βάθος την γεωγραφία και την δημογραφία των νέων επιχειρήσεων δημιουργώντας μια πρωτόγνωρη εμπειρία πληροφόρησης τόσο για επιχειρηματίες και οικονομικούς αναλυτές όσο και δημοσιογράφους και ερευνητές.

Ο Δρ. Μιχάλης Βαφόπουλος (vafopoulos.org) είναι συνεργαζόμενος ερευνητής στο Εργαστήριο Τεχνολογίας Γνώσεων και Λογισμικού του Ερευνητικού Κέντρου «Δημόκριτος» και υπεύθυνος του παραρτήματος του Open Data Institute του Οργανισμού Ανοιχτών Τεχνολογιών στην Αθήνα. Η έρευνα και οι ομιλίες του αφορούν την οικονομία του Διαδικτύου, τα ανοιχτά οικονομικά δεδομένα και την επιχειρηματική αξιοποίησή τους, την φιλοσοφία και την διδακτική του Διαδικτύου. Το βιβλίο του «Πώς θα ζήσω με το Διαδίκτυο;” (εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ) εισάγει ένα εκλαϊκευμένο πλαίσιο συμβίωσης για γονείς, δασκάλους και κάθε χρήστη του Διαδικτύου. Σήμερα ασχολείται με το Ευρωπαϊκό έργο YourDataStories, το Open Journalism project (στα πλαίσια του Google Digital Initiative) και την Linked Open Economy ως ενός μοντέλου διασύνδεσης και ενιαίας διάθεσης των οικονομικών ανοιχτών δεδομένων.

Δρ. Χάρης Παπαγεωργίου, ερευνητής του Ε.Κ. ΑΘΗΝΑ
Εκκινεί από το σημείο τερματισμού του σεμιναρίου Data Journalism του φθινοπώρου 2017, παρουσιάζοντας τόσο μεθόδους αποθορυβοποίησης επεξεργασίας αναλυτικών στατιστικών δεδομένων και Big Data όσο και τεχνικές αριστοποίησης δημοσιογραφικής έρευνας με μεθόδους δημοσιογραφίας δεδομένων.
To Eυρωπαϊκό Ινστιτούτο Επικοινωνίας (ΕCI – European Communication Institute) είναι Συνέργεια Ευρωπαϊκών Δημοσίων Οντοτήτων, στην ανώτατη παιδεία, τις τεχνολογίες γλώσσας / πολιτισμού και την έρευνα. Προσφέρει δίγλωσσες Μεταπτυχιακές Σπουδές στην Αθήνα και την Βιέννη σε ειδικότητες Επικοινωνίας και Δημοσιογραφίας.

Πέμπτη, 3/5 στις 11μμ: Ημερίδα "Τα ελληνικά «υπερ-όπλα» κατά των Fake News: Fake News η μάχη των αλγόριθμων"

Η αντιμετώπιση της επόμενης γενιάς ψευδών ειδήσεων με τα τεχνολογικά «όπλα» - προϊόντα Ελλήνων Ερευνητών, καθώς και ο ρόλος της τεχνητής νοημοσύνης και της μηχανικής μάθησης θα εξεταστούν σε ημερίδα - workshop που διοργανώνεται στις 3 Μαΐου (11:00), στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του Γραφείου του Ευρωκοινοβουλίου στην Ελλάδα (Ξενοφώντος 2 και Αμαλίας), με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα Ελευθερίας του Τύπου.

Απαραίτητα, οι ενδιαφερόμενοι πρέπει ως πρώτο βήμα να συμπληρώσουν την φόρμα που θα βρούν εδώ.

Συντονιστής της ημερίδας θα είναι ο Τάσος Οικονόμου, ρεπόρτερ τεχνολογίας, επικεφαλής του μεταπτυχιακού προγράμματος του ECI «CMCS M.A.» και δημιουργός του Futurology.gr. 

Θα συμμετάσχουν στον Δημόσιο Διάλογο οι κ.κ.:
- Νίκος Ξυδάκης, Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος ΣΎΡΙΖΑ και
- Νίκος Δένδιας, Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας
- Σταύρος Θοδωράκης, Επικεφαλής του κινήματος ΠΟΤΑΜΙ
μεταφέροντας την άμεση εμπειρία τους ως πρόσωπα συνδεδεμένα με την Διακυβέρνηση σε εθνικό επίπεδο, αλλά και ως άμεσα θιγόμενοι από καταχρηστικές πρακτικές F.N.

Θα μιλήσουν:

Κωνσταντίνος Τσουτσοπλίδης: Εκπρόσωπος Τύπου του Γραφείου του ΕΚ στην Ελλάδα
Εισήγηση: Πρωτοβουλίες της ΕΕ για την αντιμετώπιση των ψευδών ειδήσεων

Θέμα παρουσίασης: Η βιομηχανία των ειδήσεων την εποχή της μετανεωτερικότητας

Βάλια Καϊμάκη, δημοσιογράφος, δρ Μέσων, Επικοινωνίας και Πολιτισμού, Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας.
To φαινόμενο της ανάδυσης των fake news βρίσκει την εξήγησή του στην τομή δύο θεωριών. Η ομιλήτρια επιχειρεί μία διπλή προσέγγιση. Από την μία, η κλασική θεωρία της προπαγάνδας και οι μηχανισμοί της. Από την άλλη, η απαξίωση των μέσων όπως, την προέβλεψαν οι Χέρμαν και Τσόμσκι στο "Κατασκευάζοντας τη συναίνεση" την δεκαετία του '70.

Θέμα παρουσίασης: Το μέλλον των Fake News σε μία επισκόπηση της σύγκλισης των σχετικών τεχνολογιών με την τεχνητή νοημοσύνη και τη μηχανική μάθηση.

Γιώργος Γιαννακόπουλος, συνεργαζόμενος ερευνητής στο ΕΚΕΦΕ "Δημόκριτος" και συνιδρυτής της μη κερδοσκοπικής εταιρείας SciFY

Θέμα παρουσίασης: Επίδειξη της λειτουργίας των εφαρμογών Truly Media και TruthNest.

Νίκος Σαρρής, προϊστάμενος του τμήματος Innovation Lab της εταιρίας ATC. To Truly Media είναι μία εφαρμογή συλλογής, οργάνωσης και εκτίμησης της αξιοπιστίας πληροφοριών που βρίσκονται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Το TruthNest είναι μία εφαρμογή ανάλυσης περιεχομένου που προέρχεται από το Twitter και προσφέρει στους χρήστες χρήσιμα στοιχεία που μπορούν να τους βοηθήσουν στην εκτίμηση της αξιοπιστίας πληροφοριών και πηγών.

Θέμα παρουσίασης: Παρουσίαση των τεχνολογιών που έχει αναπτύξει η Fight Hoax.η οποία ήδη τυγχάνει θερμής αποδοχής σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο ως μία αξιόπιστη απάντηση στα fake news.

Βαλεντίνος Τζέκας, δημιουργός του FightHoax.com

Θέμα παρουσίασης: Οι καταχρηστικές πρακτικές των εφαρμογών κινητής τηλεφωνίας και λογισμικού, στην εποχή της Cambridge Analytica και των Social Media

Μάριος Νόττας, επικεφαλής του Εuropean Communication Institute

Θέμα παρουσίασης: Αναφέροντας τη Λογοκλοπή / Η Αλυσίδα της Παραπληροφόρησης

Δημήτρης Παπαευαγγέλου, δημιουργός του plagiari.sm

Το plagiari.sm είναι ένα λογισμικό το οποίο παρακολουθεί, ανιχνεύει, αναλύει και αναφέρει σε πραγματικό χρόνο τη λογοκλοπή και την αλυσίδα παραποίησης της είδησης όπως συμβαίνει στις ψηφιακές δημοσιογραφικές πλατφόρμες.

Θέμα παρουσίασης: Οι αιτίες των Ψευδών Ερευνών και τα Τεχνολογικά Εργαλεία που μπορούν να βοηθήσουν το δημοσιογράφο και τον απλό πολίτη στο φιλτράρισμα των προβληματικών επιστημονικών μελετών.

Θανάσης Βεργούλης, Επιστημονικός Συνεργάτης στο ΙΠΣΥ του ΕΚ «Αθηνά».

Η ημερίδα είναι ανοιχτή στους επαγγελματίες του χώρου, στους φοιτητές Επικοινωνίας – Δημοσιογραφίας καθώς και στην κοινωνία, ωστόσο λόγω του μεγάλου ενδιαφέροντος και των περιορισμένων θέσεων της Αίθουσας Τελετών του Ευρωκοινοβουλίου, θα ισχύσει σύστημα επιβεβαίωσης.

To Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Επικοινωνίας (ΕCI – European Communication Institute) είναι Συνέργεια Ευρωπαϊκών Δημοσίων Οντοτήτων, στην ανώτατη παιδεία, τις τεχνολογίες γλώσσας / πολιτισμού και την έρευνα. Προσφέρει δίγλωσσες Μεταπτυχιακές Σπουδές στην Αθήνα και την Βιέννη σε ειδικότητες Επικοινωνίας και Δημοσιογραφίας.

Υποστηρικτές του συνόλου των δράσεων για τον μήνα Μάϊο και την υπόθεση της Ελευθερίας του Τύπου, είναι οι: Dikaiοlogitika.gr
Direction Business Network Featured Communication Partner,  Euronews.com, EKΠΟΙΖΩ, Futurology.gr