Ελλάδα

Κρήτη: Ξεσηκωμός ιδιωτικών υπαλλήλων κατά της επέκτασης του ωραρίου

Κρήτη: Ξεσηκωμός ιδιωτικών υπαλλήλων κατά της επέκτασης του ωραρίου
Μεγάλος ξεσηκωμός επικρατεί στα σωματεία των ιδιωτικών υπαλλήλων του νησιού με αφορμή το αίτημα επέκτασης του ωραρίου των εμπορικών καταστημάτων μέχρι τις 11 το βράδυ από 1η Απριλίου μέχρι 30 Νοεμβρίου, που έχουν καταθέσει οι Εμπορικοί Σύλλογοι των τουριστικών περιοχών.

Mε πανό και συνθήματα οι ιδιωτικοί υπάλληλοι προέβησαν σε παράσταση διαμαρτυρίας την ώρα της συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου, σήμερα Πέμπτη στις 10 το πρωί, στην Περιφέρεια. Οι εμπλεκόμενοι φορείς εισηγήθηκαν, στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Κρήτης, πρόταση που προβλέπει διεύρυνση του ωραρίου των καταστημάτων κατά δύο ώρες το βράδυ στις τουριστικές περιοχές, για την εξυπηρέτηση των τουριστών.

Από την πλευρά τους, τα σωματεία υπαλλήλων σε κοινή τους ανακοίνωση καταγγέλλουν το γεγονός.

Το αίτημα αυτό των εμπόρων είχε κατατεθεί και πέρυσι στην Περιφέρεια Κρήτης, με την όλη διαδικασία να μένει στη μέση καθώς προκάλεσε μεγάλες αντιδράσεις, εξ ου και συζητείται τώρα εκ νέου.

Όπως αναφέρουν σε κοινή ανακοίνωσή τους η Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ν. Ηρακλείου, το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Χανιών και ο Σύνδεσμος Λογιστών και Υπαλλήλων Ιδιωτικών Επιχειρήσεων Ρεθύμνου, «η ηγεσία-πλειοψηφία της Περιφέρειας Κρήτης, στην υπηρεσία των συμφερόντων των μονοπωλίων και των μεγαλεμπόρων, τσακίζει τη ζωή των εμποροϋπαλλήλων. Ετοιμάζεται να αποφασίσει την επέκταση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων. Καταγγέλλουμε την προσπάθεια της ηγεσίας-πλειοψηφίας στην Περιφέρεια Κρήτης, της πλειοψηφίας της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Κρήτης και τα “κοράκια” του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Λιανικής Πώλησης Ελλάδας, που με το έτσι θέλω και παρά την αντίθεση από το σύνολο των εργαζομένων του νησιού και των συνδικαλιστικών τους οργάνων, αλλά και εργοδοτικών φορέων, που εκφράζουν το δίκιο των αυτοαπασχολούμενων και μικρών εμπόρων, κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους για την πλήρη διεύρυνση του ωραρίου των εμπορικών καταστημάτων.

Πέρυσι, με τη δυναμική παρέμβαση στη συνεδρίαση της ΟΕΣΚ, καταφέραμε να μην περάσουν οι μεθοδεύσεις των μεγαλεμπόρων και της ηγεσίας της Περιφέρειας Κρήτης. Η σταθερή και αταλάντευτη στάση μας, αυτή της υπεράσπισης των συμφερόντων των εργαζομένων, στις “διαβουλεύσεις” που καλούσε η εκάστοτε Αντιπεριφέρεια με τους εργοδοτικούς φορείς, και οι αποκαλύψεις των μεθοδεύσεών τους συνέβαλαν στην πάλη για την υπεράσπιση του ελεύθερου χρόνου, της κυριακάτικης αργίας, της οικογενειακής, κοινωνικής και προσωπικής ζωής μας. Με τη στάση τους αποδεικνύουν, χωρίς ενδοιασμούς πλέον, ότι είναι τσιράκια των πολυεθνικών και δε διστάζουν να πατήσουν πάνω στις ζωές μας για να αυξήσουν τα κέρδη τους οι μεγαλέμποροι, που θα επωφεληθούν και θα επιβιώσουν από αυτό το μέτρο».

«Θα μας βρουν μπροστά τους!!!»

Η επέκταση του ωραρίου και η κατάργηση της κυριακάτικης αργίας, όπως τονίζουν τα σωματεία, είναι αίτημα που «εξυπηρετεί μόνο τα συμφέροντα των μονοπωλιακών ομίλων στο εμπόριο. Καταγγείλαμε τη στάση της πλειοψηφίας της ΟΕΣΚ σε αυτήν την κατεύθυνση και εις βάρος των αυτοαπασχολούμενων εμπόρων. Αυτή είναι η “δίκαιη ανάπτυξη” της κυβέρνησης και σ’ αυτήν την κατεύθυνση συντάσσονται η πλειοψηφία στους Δήμους και την Περιφέρεια Κρήτης, οι μεγαλέμποροι πανελλαδικά και τοπικά, αλλά και ο εργοδοτικός κυβερνητικός συνδικαλισμός», τονίζουν, υπογραμμίζοντας στους εμπλεκόμενους φορείς πως «θα μας βρουν μπροστά τους!!!».

Η επέκταση του ωραρίου είναι εις βάρος συνολικά της εργατικής-λαϊκής οικογένειας, αφορά όλους τους εργαζόμενους και τους άνεργους σε όλους τους κλάδους. Αφορά τους φτωχούς αγρότες, και όπως αναφέρουν τα Σωματεία θα κάνουν τα πάντα προκειμένου να μην περάσουν τα σχέδια της ηγεσίας της Περιφέρειας και των μεγαλεμπόρων. Με σκοπό όμως να κάνουν ηχηρό το μήνυμά τους, καλούν όλους τους εργαζόμενους, όλα τα σωματεία απ’ όλους τους κλάδους να εκφράσουν την καταδίκη τους σε αυτήν την προσπάθεια. Καλούν τους εργαζόμενους, τους άνεργους και τους αυτοαπασχολούμενους σε δυναμική παράσταση διαμαρτυρίας την ώρα συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου, σήμερα Πέμπτη στις 10 το πρωί, όπως προαναφέραμε, δίνοντας ραντεβού έξω από την Περιφέρεια.

Έμποροι: «Ζητάμε τη νομιμότητα»

Με την κόντρα εμπόρων και υπαλλήλων γύρω από το θέμα καλά να κρατεί, από την πλευρά του ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ηρακλείου και πρόεδρος της ΟΕΣΚ Μανόλης Κουμαντάκης, επισημαίνοντας την ανάγκη το ωράριο να διευρυνθεί, τόνισε ότι «στις τουριστικές περιοχές τα ωράρια που ακολουθούνται σήμερα δεν είναι ικανά να καλύψουν την εμπορική διαδικασία. Ζητάμε οι ώρες αυτές κατά τις οποίες κυκλοφορούν στις τουριστικές περιοχές τουρίστες να νομιμοποιηθούν με απόφαση της Περιφέρειας».

Πηγή: neakriti