Ελλάδα

Όλα έτοιμα για τα συλλαλητήρια για το Σκοπιανό στη Βόρεια Ελλάδα

Όλα έτοιμα για τα συλλαλητήρια για το Σκοπιανό στη Βόρεια Ελλάδα
Πανέτοιμοι δηλώνουν τα μέλη της επιτροπής για την Ελληνικότητα της Μακεδονίας ενόψει των συγκεντρώσεων που θα πραγματοποιηθούν την Τετάρτη 6 Ιουνίου στις 7.30 το απόγευμα.

Συλλαλητήρια θα πραγματοποιηθούν σε Καβάλα, Σέρρες, Δράμα, Κιλκίς, Λαγκαδά, Νέα Μουδανιά, Έδεσσα, Φλώρινα, Καστοριά, Πτολεμαϊδα και στην Πέλλα όπου για συμβολικούς λόγους θα είναι το κεντρικό συλλαλητήριο.

Σύμφωνα με τους διοργανωτές αναμένεται απάντηση από το Δήμο Βέροιας, ενώ πρόθεση υπάρχει για ανάλογες συγκεντρώσεις και σε άλλες πόλεις όπως Λάρισα, Κέρκυρα, Χαλκίδα, Γιάννενα και Ρόδο.

Σύμφωνα με τον Μιχάλη Πατσίκα μέλος της επιτροπής υπάρχει ετοιμότητα κατά 80% δυο μέρες πριν τις συγκεντρώσεις με τα μηνύματα για συμμετοχή του κόσμου να είναι πολύ θετικά λέγοντας χαρακτηριστικά ότι οι πλατείες θα κατακλυστούν από τους πολίτες. Σημείωσε ότι η παράλληλη διεξαγωγή συγκεντρώσεων είναι ένα εγχείρημα ιδιαίτερα δύσκολο καθώς απαιτεί τη συνεργασία πολλών φορέων. Έκανε λόγο για τον τρίτο ξεσηκωμό των Μακεδόνων αλλά και όλων των Ελλήνων, σημειώνοντας ότι ο λαός είναι έτοιμος και δεν χρειάζεται πολλά για να κατέβει στο δρόμο.

Ο Όθωνας Ιακωβίδης επίσης μέλος της επιτροπής κάλεσε το πολιτικό σύστημα να αφουγκραστεί την κοινή γνώμη μιας και όπως είπε θέλει να λέγεται δημοκρατικό. «Η απόφαση είναι εξαιρετικά σημαντική και είναι αδιανόητο να παίρνεται εν κενό της λαϊκής βούλησης, χωρίς καν δημοψήφισμα» σημείωσε καλώντας παράλληλα το λαό να είναι όρθιος και στις επάλξεις.

Η πρώην Πρύτανης του Πανεπιστημίου Μακεδονία Μαρία Νεγρεπόντε δήλωσε ότι ο κεντρικός λόγος που γίνονται τα συλλαλητήρια είναι δεν υπάρχει καμιά επίσημη αντίδραση εναντίον του χαρίσματος του ονόματος της Μακεδονίας από την πολιτεία και επόμενος αυτό επαφίεται στο λαό. «Το να δώσουμε το όνομα Μακεδονία στα Σκόπια είναι θανάσιμα επικίνδυνο… η Ελλάδα δεν μπορεί να επιβιώσει χωρίς τη Μακεδονία, όσοι βάλουν την υπογραφή τους σε ένα τέτοιο νομοσχέδιο, η συνθήκη η ότι άλλο θα είναι σε να βάζουν την υπογραφή τους για μια χαμένη πατρίδα».

Ο Βενιαμίν Καρακωστάνογλου διεθνολόγος, Λέκτορας της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ επέρριψε τις ευθύνες για τη μη αλληλογνωριμία των δύο λαών στο σύστημα προπαγάνδας της ελίτ των Σκοπίων. Επισήμανε ότι αν δοθεί το όνομα Μακεδονία έστω με μια σύνθετη ή άλλη μορφή του, η Ελληνική Μακεδονία δεν θα μπορεί να ανταγωνιστεί σε κανέναν επίπεδο την κρατική οντότητα που ω μη γένοιτο θα λέγεται Βόρεια Μακεδονία.

Οι διοργανωτές τόνισαν σε όλους τους τόνους ότι σε ένα τόσο σοβαρό εθνικό ζήτημα δεν χωράνε τα κόμματα ασκώντας κριτική σε ηγεσίες κομμάτων που όπως είπαν προσπάθησαν αρκετές φορές να καπελώσουν τα συλλαλητήρια. Κάλεσαν τον κόσμο να κατέβει στις πλατείας με μια ελληνική σημαία «είναι ελληνικό όχι κομματικό» σημείωσαν. 

Πηγή: Thessnews