Ελλάδα

Βουνά τα σκουπίδια στην Αθήνα - Φόβοι για επ΄ αόριστον λουκέτο στο ΧΥΤΑ Φυλής

Βουνά τα σκουπίδια στην Αθήνα - Φόβοι για επ΄ αόριστον λουκέτο στο ΧΥΤΑ Φυλής
Σε μερική λειτουργία είναι ο ΧΥΤΑ της Φυλής από την περασμένη Παρασκευή, καθώς το ρήγμα που έχει υποστεί, του έχει προκαλέσει τεράστια ζημιά σε βαθμό που αν κάτι δεν πάει καλά στις εργασίες αποκατάστασης, θα αναγκαστεί να κλείσει επ αόριστον.

Η αποκομιδή των απορριμμάτων γίνεται μετ’ εμποδίων σε όλους τους δήμους της Αττικής, καθώς ο ΧΥΤΑ, δεν δέχεται απορριμματοφόρα. Τα απορριμματοφόρα όλων των δήμων, αδειάζουν στον σταθμό μεταφόρτωσης απορριμμάτων του Σχιστού και στο εργοστάσιο επεξεργασίας απορριμμάτων στην Φυλή και από εκεί διοχετεύονται στον ΧΥΤΑ της Φυλής, με ειδικά φορτηγά όπου θάβονται με μεγάλη προσοχή.

Να σημειωθεί, ότι το ρήγμα που υπέστη ο ΧΥΤΑ πριν 8 μέρες σημειώθηκε στο τμήμα της επέκτασης του και οφείλεται στη δυνατή βροχή του περασμένου Σαββατοκύριακου, αλλά και σε κάποιες κακοτεχνίες στην φάση κατασκευής της επέκτασης του. Σε ότι αφορά την εικόνα που έχει η Αττική, οι σακούλες των σκουπιδιών, ακόμη δεν έχουν κάνει απειλητική την εμφάνιση τους. Ωστόσο αν ο ΧΥΤΑ δεν ανοίξει μέσα στις επόμενες μέρες τότε το πρόβλημα θα αρχίσει να γίνεται ορατό και επικίνδυνο.

Η προσπάθεια σταθεροποίησης των πρανών συνεχίζεται και, αν δεν υπάρξουν απρόοπτα, αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το τέλος της εβδομάδας. Συγκεκριμένα τα συνεργεία χθες προσπάθησαν αν στηρίξουν τη ρηγματωμένη πλευρά, αφαιρώντας σκουπίδια από την κορυφή του λόφου για να τα «χτίσουν» δίπλα στο επικίνδυνο σημείο ως στήριγμα. Ο σκουπιδο-τοίχος αντιστήριξης δημιουργείται μέσα στο νέο κύτταρο του ΧΥΤΑ, το οποίο βρίσκεται στη βάση του ρηγματωμένου λόφου απορριμμάτων, περιορίζοντας με αυτό τον τρόπο τη διάρκεια ζωής του.

Στον ΕΔΣΝΑ, που διαχειρίζεται το χώρο, εκτιμούν ότι την Τετάρτη ή το αργότερο την Πέμπτη η κατάσταση θα σταθεροποιηθεί πλήρως και τα απορριμματοφόρα θα μπορέσουν και πάλι να χρησιμοποιήσουν απευθείας τον νέο χώρο, έστω και με χαμηλότερους ρυθμούς.

Σε κάθε περίπτωση όμως η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί χρειάζεται αρκετό χρόνο για να εξομαλυνθεί.