Ελλάδα

Έρευνα: Το προφίλ του Έλληνα μετανάστη που εγκαταλείπει την Ελλάδα

Έρευνα: Το προφίλ του Έλληνα μετανάστη που εγκαταλείπει την Ελλάδα
Στην πλειοψηφία τους είναι ιδιαίτερα μορφωμένοι, ενώ ο κύριος λόγος που εγκαταλείπουν τη χώρα μας είναι η έλλειψη αξιοκρατίας και διαφάνεας, με δεύτερη βασικότερη αιτία την οικονομική κρίση και την αβεβαιότητα.

Το προφίλ των Ελλήνων που εγκαταλείπουν την Ελλάδα σκιαγραφεί πρόσφατη έρευνα της ICAP. Ένα σημαντικό ποσοστό τους είναι άνθρωποι που έχουν παιδιά και οικογένεια. Οι περισσότεροι είναι άντρες, 64%, ενώ το 31% είναι άνω των 41 ετών, το 19% είναι από 36 - 40 ετών, το 25% είναι από 31-35 ετών και 6% από 18-25 ετών.

Σχεδόν 4 στους 10 απαντούν, μάλιστα, κατηγορηματικά ότι δεν σκοπεύουν ποτέ να επιστρέψουν στην Ελλάδα με μόλις το 36% να απαντά ότι συμμετέχει σε δράσεις για την ανάκτηση της ανταγωνιστικότητας της χώρας μας. Σχεδόν 4 στους 10 απαντούν, μάλιστα, κατηγορηματικά ότι δεν σκοπεύουν ποτέ να επιστρέψουν στην Ελλάδα

Οι μισοί από τους συμμετέχοντες στην έρευνα είναι ανύπαντροι, ένα 16% παντρεμένοι και ένα 29% έχει και παιδιά. Οι περισσότεροι εργάζονται ως υπάλληλοι (43%) αλλά υπάρχει και ένα 23% που είναι πλέον προϊστάμενοι, 10% ανώτατα στελέχη και 10% διευθυντές με ένα 13% να έχει αποδοχές πάνω από 100.000 ευρώ το χρόνο.

Οι κυριότεροι κλάδοι όπου απασχολούνται είναι η πληροφορική, ο κατασκευαστικός/ενεργειακός και ο τραπεζοασφαλιστικός. Ακολουθούν εκπαίδευση και υπηρεσίες υγείας.