Ελλάδα

Αλλαγές στα υδατοδρόμια: Κατατέθηκε το νομοθετικό πλαίσιο

Photo: αρχείο Dikaiologitika News Photo: αρχείο Dikaiologitika News
Κατατέθηκε στη Βουλή το σχέδιο νόμου με τις αλλαγές στα υδατοδρόμια.

Σύμφωνα με αυτό:

1.α. Προβλέπεται ότι, για τη λειτουργία των υδατοδρομίων απαιτείται η κατάλληλη υποδομή σε λιμενικές και κτηριακές εγκαταστάσεις, καθορίζονται δε οι ελάχιστες απαιτήσεις των κτηριακών εγκαταστάσεων, προκειμένου να διασφαλίζεται επαρκές επίπεδο εξυπηρέτησης επιβατών.

Στα υδατοδρόμια που αποτελούν πύλες εισόδου-εξόδου υπάρχει διαχωρισμός των επιβατών εντός και εκτός Σένγκεν, ελάχιστος χώρος για το ένστολο προσωπικό και τον αξιωματικό υπηρεσίας.

β. Παρέχονται οι απαραίτητες εξουσιοδοτήσεις για τη δυνατότητα, με κ.υ.α., τροποποίησης των προβλεπόμενων ελάχιστων απαιτήσεων κτηριακών και λοιπών εγκαταστάσεων για τα υδατοδρόμια εσωτερικού και εξωτερικού/πύλη σε θαλάσσια περιοχή, καθώς και τον προσδιορισμό του τύπου κάθε υδατοδρομίου ως υδατοδρομίου εσωτερικού ή εξωτερικού/πύλη.

γ. Τίθενται εκ νέου οι γενικές διατάξεις που αφορούν στην ίδρυση, λειτουργία και εκμετάλλευση υδατοδρομίων. Μεταξύ άλλων, ορίζεται ρητά ότι, η άδεια ίδρυσης υδατοδρομίου χορηγείται μόνο σε δημόσιο φορέα ή και σε ο.τ.α., με κοινή απόφαση των αρμοδίων κατά περίπτωση Υπουργών.

δ. Η άδεια ίδρυσης υδατοδρομίου, η οποία χορηγείται με κ.υ.α., δεν επιτρέπει τη λειτουργία του υδατοδρομίου χωρίς την έκδοση άδειας λειτουργίας. (άρθρα 1-5)

2. Επανακαθορίζονται οι όροι, οι προϋποθέσεις και η διαδικασία για τη χορήγηση άδειας λειτουργίας υδατοδρομίου. Ειδικότερα, μεταξύ άλλων:
α. Ορίζεται ότι, άδεια λειτουργίας υδατοδρομίου χορηγείται σε δημόσιο ή ιδιωτικό φορέα και μόνο σε φορείς που έχουν την έδρα τους στην Ελλάδα ή στην Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.) ή σε φυσικά πρόσωπα, που έχουν την κατοικία τους στην Ελλάδα ή στην Ε.Ε.

β. Αρμόδια υπηρεσία για την παραλαβή της αίτησης, την προώθηση της διαδικασίας και την εισήγηση για την έκδοση της άδειας ίδρυσης υδατοδρομίου ή της άδειας λειτουργίας υδατοδρομίου ορίζεται το Τμήμα Εναέριων Μεταφορών (Τ.Ε.Μ.) της Γενικής Γραμματείας Μεταφορών.

γ. Καθορίζεται το περιεχόμενο του τεχνικού φακέλου ανάλογα με την άδεια υδατοδρομίου (ίδρυσης ή λειτουργίας), ο οποίος κατατίθεται στην αρμόδια ως άνω υπηρεσία ηλεκτρονικά και έντυπα.

Μεταξύ άλλων προβλέπεται ότι, το καταβαλλόμενο υπέρ του Δημοσίου, κατά τα ισχύοντα, παράβολο ύψους 2.500 ευρώ, για την εξέταση αιτήματος έκδοσης σχετικής άδειας, εφεξής, καταβάλλεται υπέρ του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών. Για το σκοπό αυτό, συνιστάται, κατά παρέκκλιση από κάθε άλλη διάταξη, ειδικός λογαριασμός στο εν λόγω Υπουργείο, στον οποίο περιέρχονται τα ποσά των παραβόλων. Οι όροι, οι προϋποθέσεις και η διαδικασία διαχείρισης των εσόδων του ειδικού λογαριασμού, καθώς και το ύψος του ανωτέρω παραβόλου ανάλογα με τον πληθυσμό και την τουριστική ανάπτυξη κάθε περιοχής, καθορίζονται με κ.υ.α.

δ. Στο κατά τα ανωτέρω συνιστώμενο ειδικό λογαριασμό, υπέρ του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, περιέρχεται επίσης και το καταβαλλόμενο υπέρ του Δημοσίου, κατά τα ισχύοντα, παράβολο ύψους 500 ευρώ, για την κατάθεση αίτησης διεξαγωγής νέας επιθεώρησης από τον ενδιαφερόμενο για τη χορήγηση άδειας ίδρυσης ή λειτουργίας υδατοδρομίου, μετά την ολοκλήρωση διορθωτικών παρεμβάσεων επί των ευρημάτων της σχετικής αρνητικής διοικητικής πράξης.

ε. Ρυθμίζονται θέματα σχετικά με την διάρκεια ισχύος της άδειας ίδρυσης και λειτουργίας υδατροδρομίων, καθώς και με την τροποποίηση στοιχείων αυτής. (άρθρα 6 - 13)

Δείτε όλο το νομοσχέδιο εδώ