Ελλάδα

Η «ημέρα ακρόασης των πολιτών» επεκτείνεται και στην περιφέρεια

photo: Eurokinissi photo: Eurokinissi
Με απόφαση του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγου Αριστείδη Ανδρικόπουλου, η «ημέρα ακρόασης των πολιτών», που καθιερώθηκε πρόσφατα, επεκτείνεται στις περιφερειακές Υπηρεσίες του Σώματος.

Στόχος είναι να αποκεντρωθεί ο θεσμός της «ημέρας ακρόασης των πολιτών», που έτυχε ευρείας κοινωνικής αποδοχής, ώστε να εξασφαλιστεί και σε περιφερειακό επίπεδο η δια ζώσης επικοινωνία μεταξύ των πολιτών και της διοίκησης του Σώματος.

Για το σκοπό αυτό συγκροτούνται τετραμελείς επιτροπές Αξιωματικών στις Γενικές Αστυνομικές Διευθύνσεις Αττικής και Θεσσαλονίκης και σε κάθε Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση της χώρας, οι οποίες θα δέχονται σε ακρόαση πολίτες που επιθυμούν να εκθέσουν θέματα που τους απασχολούν, την τελευταία Πέμπτη κάθε μήνα, κατά το χρονικό διάστημα από 14.00 έως 22.00 ώρας.

Όσον αφορά στη σύνθεση των επιτροπών χρέη Προέδρου θα ασκεί ο ανώτερος ή αρχαιότερος Αξιωματικός που υπηρετεί στο Επιτελείο τους, μετά τον Γενικό Αστυνομικό Διευθυντή, ενώ ως μέλη θα μετέχουν οι Τμηματάρχες των οικείων Τμημάτων.

Η επέκταση της καινοτόμου αυτής δράσης, που εφαρμόζεται για πρώτη φορά στη χώρα μας, γίνεται με σκοπό να ενδυναμωθεί ο κοινωνικός ρόλος της Αστυνομίας και να ενισχυθεί περαιτέρω η σχέση αμοιβαίας εμπιστοσύνης και κατανόησης, μεταξύ Αστυνομίας και πολιτών.

Σημειώνεται ότι, το προσεχές χρονικό διάστημα, οι πολίτες θα ενημερωθούν με μέριμνα των Γενικών Αστυνομικών Διευθύνσεων Αττικής και Θεσσαλονίκης, καθώς και των Γενικών Περιφερειακών Αστυνομικών Διευθύνσεων της χώρας για τον τόπο που θα γίνονται δεκτοί προς ακρόαση, καθώς επίσης και τον τρόπο και το χρόνο υποβολής των σχετικών αιτημάτων.

Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1. Ποια είναι η εξέλιξη του προγράμματος «Εξοικονομώ κατ’ οίκον II»; Πότε προβλέπεται να ολοκληρωθεί;
2. Τι γίνεται με τις ειδικές περιπτώσεις; Πόσες αιτήσεις ειδικών περιπτώσεων έχουν ολοκληρωθεί και πόσες εκκρεμούν ανά περιφέρεια; Ποιος είναι ο μέσος χρόνος ολοκλήρωσης της αξιολόγησης αυτών;
3. Για ποιο λόγο δεν γίνεται η ηλεκτρονική διασταύρωση των συγκεκριμένων στοιχείων, προκειμένου να επιταχυνθούν οι διαδικασίες;
4. Με ποια κριτήρια επελέγη ο ΕΤΕΑΝ ως δικαιούχος φορέας που πραγματοποιεί τον έλεγχο;
5. Μπορεί να δεσμευτεί η κυβέρνηση για το πότε θα πάρουν τα χρήματα που δικαιούνται όσοι ενδιαφερόμενοι ανήκουν στις ειδικές κατηγορίες; Θα προλάβουν να κάνουν τις απαραίτητες εργασίες πριν τον χειμώνα ή θα χαθεί ακόμη μία χρονιά στην εξοικονόμηση ενέργειας, καθώς ήδη η κυβέρνηση έχει χάσει τρία ολόκληρα χρόνια;