Ελλάδα

Χανιά: Στην τελική ευθεία η ανακατασκευή της Δημοτικής Αγοράς

photo: Eurokinissi photo: Eurokinissi
Στην τελική ευθεία μπαίνει ο συντονισμός και η επιχειρησιακή οργάνωση του έργου της ανακατασκευής της Δημοτικής Αγοράς Χανίων μετά από πρωτοβουλίες του δημάρχου Αναστάσιου Βάμβουκα.

Εντός 12 μηνών από τον χρόνο έναρξης του έργου ανακατασκευής, όπως αποφασίστηκε σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα μεταξύ στελεχών του δήμου και μελετητών του συγκεκριμένου έργου, θα πρέπει να έχουν αδειάσει τα μαγαζιά τους οι καταστηματάρχες και σε αυτό το χρονικό διάστημα να έχουν επανεγκατασταθεί. Σύμφωνα με τον κ. Βάμβουκα «καταβάλλεται μεγάλη προσπάθεια, ώστε να μην υπάρξουν αστοχίες αναφορικά με τον χρόνο εκτέλεσης και ολοκλήρωσης του έργου. Πρέπει να είμαστε απολύτως βέβαιοι ότι αυτό το έργο θα ξεκινήσει και θα τελειώσει στον σωστό χρόνο και θα εκτελεστεί με τον σωστό τρόπο», ανέφερε επισημαίνοντας παράλληλα ότι «στόχος μας είναι να υλοποιήσουμε το δυσκολότερο έργο, με το οποίο έχει ασχοληθεί ο δήμος Χανίων εδώ και δεκαετίες, ενώ επιδίωξή μας είναι αυτό να ξεκινήσει την επόμενη χειμερινή περίοδο».

Σχετικά με το ύψος του προϋπολογισμού, ο δήμαρχος είπε πως ανέρχεται στα 15 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με την αναθεώρηση που έχει γίνει από την τεχνική υπηρεσία σε συνεργασία με τους μελετητές. «Έχουμε εξασφαλίσει τα 5 εκατ. ευρώ από κρατικούς πόρους, από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, έπειτα από παρέμβαση του υπουργού, Γιώργου Σταθάκη. Το υπόλοιπο ποσό των 10 εκατ. ευρώ θα εγγραφεί στους επόμενους προϋπολογισμούς του δήμου, μέρος του οποίου θα καλυφθεί με ιδίους πόρους ή με δανεισμό. Το εν λόγω ποσό αναμένεται να μειωθεί, καθώς θα προηγηθεί διαγωνισμός». Το έργο και η εκτέλεση του σύμφωνα με τον μελετητή Σταύρο Θεοδωράκη, εξετάζεται δεδομένου ότι: «στηρίζεται μεταξύ άλλων στους μηχανικούς, τους δημοτικούς συντελεστές, αλλά θα πρέπει να στηριχτεί και από τη χανιώτικη κοινωνία». Στο μεταξύ τα στελέχη της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών του δήμου Χανίων δηλώνουν ικανοποιημένα διότι όπως επισημαίνουν για πρώτη φορά εφαρμόζεται ένα ρεαλιστικό χρονοδιάγραμμα για την κατασκευή του έργου «Λύνουμε ζητήματα, που αφορούν τις συνδέσεις του κτιρίου με δίκτυα της ΔΕΥΑΧ, της ΔΕΗ, του ΟΤΕ», επεσήμανε σε δηλώσεις του ο προϊστάμενος Κατασκευών του Δήμου Χανίων, Γιώργος Ευθυμίου.

Η δημοτική αρχή και όλοι όσοι συνεργάζονται για την ανάδειξη της πολιτιστικής ταυτότητας του κέντρου της πόλης στοχεύουν, όπως δήλωσε στο ΑΠΕ ΜΠΕ ο δήμαρχος κ. Βάμβουκας «…να ξαναγυρίσει ο κεντρικός ιστός της πόλης στην εποχή κατά την οποία τα Χανιά δικαίως είχαν τον τίτλο της πόλης των γιασεμιών, του ρομαντισμού, του εμπορίου, των τεχνών, του πολιτισμού και της κρητικής αναγέννησης. Στο σκηνικό αυτό και η γνωστή σε όλα τα Βαλκάνια και παγκοσμίως δημοτική μας αγορά όπου ήταν και θα ξαναγίνει το κέντρο της γαστρονομικής ταυτότητας της Μεσογείου. Ανάμεσα σε Κρητικό και Λιβυκό Πέλαγος δέσποζε η Δημοτική Αγορά και εμείς έχουμε την υποχρέωση να την αναδείξουμε και πάλι, να ενισχύσουμε τη δυναμική όλων όσοι στεγάζουν τις τοπικές τους επιχειρήσεις και με σεβασμό στους παραγωγούς και τους αγρότες και κτηνοτρόφους του τόπου μας, αναδεικνύουν τα οφέλη της κρητικής μεσογειακής διατροφής αλλά και το πνεύμα της συνεργασίας και σεβασμού μεταξύ πολιτών και τοπικών επιχειρήσεων».

Σύμφωνα με τον κ. Βάμβουκα οι επιχειρηματίες που βιοπορίζονται κάτω από τη στέγη της εμβληματικής δημοτικής αγοράς δεν εμπιστεύονται μόνο τα σχέδια των μελετητών και των στελεχών του δήμου για το αύριο του κτιρίου αλλά: «Εμπιστεύονται το πνεύμα της συνεργασίας και της στόχευσης που υπάρχει, ώστε όλοι μαζί, χωρίς τυμπανοκρουσίες και φανφάρες να καταφέρουμε να εξασφαλίσουμε για το σήμερα το αύριο και τις επόμενες γενεές ότι τα Χανιά δεν θα χάσουν την ταυτότητα τους και δε θα αλλοτριωθούν από το πνεύμα της αρνητικής διάστασης μιας λαθεμένης αντίληψης για την ανάπτυξης. Είναι σημαντικό να καταλάβουν όλοι πως το εγχείρημα της ανακατασκευής της Δημοτικής Αγοράς, εντάσσεται στον ευρύτερο σχεδιασμό για την ανάδειξη, της εκτός των ενετικών τειχών πόλης, ώστε να υπάρξει αναζωογόνηση του ευρύτερου κέντρου τον Χανίων το οποίο περιλαμβάνει και το κτίριο της Δημοτικής Αγοράς».