Διεθνή

Η Ιταλία «μπλοκάρει» τις διασώσεις μεταναστών στη θάλασσα - Τα νέα μέτρα που φέρνει η Μελόνι

Η Ιταλία «μπλοκάρει» τις διασώσεις μεταναστών στη θάλασσα - Τα νέα μέτρα που φέρνει η Μελόνι Φωτογραφία: CARMELO IMBESI / EPA
Η κυβέρνηση Μελόνι δυσκολεύει πολύ τις διασώσεις μεταναστών - Οργή από ανθρωπιστικές οργανώσεις, σιωπά η ΕΕ.

Η κυβέρνηση Μελόνι στην Ιταλία φέρνει νέα μέτρα για τις ΜΚΟ που συμμετέχουν σε διασώσεις μεταναστών στη θάλασσα, με πρόστιμα που φθάνουν έως τα 10.000 ευρώ.

Σύμφωνα με το Politico, η ακροδεξιά ιταλική κυβέρνηση έχει υιοθετήσει μια σκληρή προσέγγιση όσον αφορά τις αφίξεις μεταναστών στην Ιταλία με πλοία, έχοντας προχωρήσει σε συμφωνίες με αφρικανικές χώρες για να... εμποδίζουν τις αναχωρήσεις σκαφών με μετανάστες με προορισμό την Ιταλία, θεσπίζοντας παράλληλα την αυτόματη κράτησή τους σε κλειστές δομές.

Η Ιταλία δυσκολεύει όλο και περισσότερο τα σκάφη διάσωσης μεταναστών, τα οποία διαχειρίζονται ανθρωπιστικές οργανώσεις, καθώς έχει περιορίσει τον αριθμό των διασώσεων που μπορούν να πραγματοποιήσουν, υποχρεώνοντάς τα να κάνουν μεγάλες παρακάμψεις ή δεσμεύοντάς τα στα ιταλικά λιμάνια.

Σύμφωνα με την προτεινόμενη νομοθεσία, η οποία εξετάστηκε διεξοδικά σε συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου στη Ρώμη την Παρασκευή και πρόκειται να εγκριθεί την επόμενη εβδομάδα, τα αεροσκάφη έρευνας και διάσωσης (αναζητούν σκάφη μεταναστών που βρίσκονται σε κίνδυνο στη θάλασσα) που απογειώνονται ή προσγειώνονται στην Ιταλία πρέπει να ενημερώνουν αμέσως τις Αρχές για κάθε έκτακτη ανάγκη και να ακολουθούν τις οδηγίες τους.

Η μη συμμόρφωση στις οδηγίες που θα τους δίνονται, θα οδηγεί σε πρόστιμα (που θα φθάνουν έως τα 10.000 ευρώ), κατάσχεση ή δήμευση του αεροσκάφους.

Τον Μάιο, απαγορεύτηκε στα συγκεκριμένα αεροπλάνα να χρησιμοποιούν αεροδρόμια κοντά σε ναυτιλιακές διαδρομές.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, το σκάφος Geo Barents των Γιατρών Χωρίς Σύνορα (MSF) κατασχέθηκε στη Γένοβα, αφού αποβίβασε περισσότερους από 200 μετανάστες.

Το διάταγμα προβλέπει επίσης αυστηρότερα μέτρα κατά της απάτης στο σύστημα χορήγησης βίζας σε μετανάστες.

Το κόμμα Αδέλφια της Ιταλίας της Μελόνι υποστήριξε ότι πέτυχε τη μείωση των παράτυπων μεταναστευτικών εισροών, μετά τη μείωση κατά περισσότερο από 60% των ανθρώπων που φτάνουν στις ιταλικές ακτές, «προσελκύοντας» το ενδιαφέρον άλλων ηγετών που ανησυχούν για τη μετανάστευση.

Οργή ανθρωπιστικών οργανώσεων, σιωπή από ΕΕ

Ανθρωπιστικές οργανώσεις, όπως οι MSF, Oxfam Italia και SOS Humanity, έχουν κατηγορήσει τη Ρώμη για «συστηματική παρεμπόδιση των δραστηριοτήτων έρευνας και διάσωσης», η οποία, όπως λένε, έχει κοστίσει ανθρώπινες ζωές. Οι οργανώσεις ζήτησαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να καθορίσει κατά πόσον οι κανόνες της Ρώμης συνάδουν με το ευρωπαϊκό και το διεθνές δίκαιο.