Ελλάδα

Σχέδιο δημιουργίας κέντρων προσωρινής διαμονής προσφύγων και μεταναστών εξετάζουν οι φορείς της Θεσσαλονίκης

Photo: Eurokinissi Photo: Eurokinissi
Σύσκεψη για την αντιμετώπιση του προβλήματος διαμονής των προσφύγων και των μεταναστών που καταφτάνουν στην πόλη της Θεσσαλονίκης, χωρίς να έχουν καταγραφεί νωρίτερα από τις Αρχές, πραγματοποιήθηκε νωρίς το μεσημέρι της Τρίτης στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης.

Στη σύσκεψη συμφωνήθηκε η συγκρότηση μιας ομάδας εργασίας, η οποία θα συνεδριάσει πρώτη φορά την Πέμπτη στο υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης, και η οποία θα εξετάσει όλα τα ενδεχόμενα και τις λύσεις για την αντιμετώπιση του ζητήματος. Πιο συγκεκριμένα, συζητήθηκε η πρόταση του δήμου για την δημιουργία ενός κέντρου 48ωρης φιλοξενίας, χωρητικότητας περίπου 100 ατόμων, κοντά στις υπηρεσίες της ΕΛΑΣ στη δυτική πλευρά της πόλης.

Παράλληλα, εξετάζεται η δημιουργία ενός δεύτερου κέντρου transit μεγαλύτερης χωρητικότητας, από το υπ. Μεταναστευτικής Πολιτικής, μέχρις ότου προωθηθούν οι πρόσφυγες και οι μετανάστες σε μόνιμες δομές φιλοξενίας.

«Το τελευταίο διάστημα έχει δημιουργηθεί ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα με τους νεοεισερχόμενους, τους παράνομους πρόσφυγες και μετανάστες, και αυτό μας βάζει σε πολύ μεγάλη ανησυχία για το πώς θα το διαχειριστούμε» δήλωσε μετά το πέρας της σύσκεψης ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, σημειώνοντας ότι «υπάρχει αυξημένη ροή από τα σύνορα προς της Θεσσαλονίκη, η οποία ως μεγάλη πόλη είναι εύκολο να εξαφανίζονται και να χάνονται, αλλά αυτοί που περιμένουν στα Τμήματα είναι αυτοί που περιμένουν το πρώτο υπηρεσιακό σημείωμα για να μπορούν να είναι υπαρκτά άτομα».

Στόχος της ομάδας εργασίας σύμφωνα με τον κ. Μπουτάρη να επεξεργαστεί τις διάφορες λύσεις ώστε «αυτή η transit κατάσταση να είναι όσο πιο αποτελεσματική γίνεται και να μη δημιουργεί προβλήματα στην καθημερινή ζωή της πόλης». «Δεν πρέπει να καταλήξει η Θεσσαλονίκη να είναι το ζητούμενο κέντρο άφιξης αυτών των μεταναστών. Πρέπει να δημιουργηθεί μια transit κατάσταση ώστε να μην μένουν στην πόλη και στη συνέχεια θα μεταφέρονται σε κέντρα φιλοξενίας» δήλωσε ο δήμαρχος.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στη σύσκεψη και με όσα ανέφερε ο κ. Μπουτάρης υπήρξε διπλασιασμός των ροών στα σύνορα του Έβρου σε σχέση με την περσινή αντίστοιχη περίοδο. Παράλληλα ο δήμαρχος εκτιμά πως είναι πιθανό να ξαναδούμε τις ίδιες εικόνες στην πλατεία Αριστοτέλους, και για αυτό όπως είπε «προσπαθούμε να συντομεύσουμε αυτό το διάστημα και να μην μένουν έξω, ιδιαίτερα τους χειμερινούς μήνες που πλησιάζουν».

Όπως αναφέρθηκε η αστυνομία μπορεί να εξυπηρετήσει μέχρι 100 άτομα την ημέρα, ενώ είναι ήδη αυξημένο αυτό το νούμερο. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι τις τελευταίες 35 μέρες έχουν καταγραφεί περισσότερα από 3.000 άτομα.

Από την πλευρά του ο συντονιστής Βορείου Ελλάδος του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, Νίκος Ράγκος, τόνισε στις δηλώσεις του ότι στόχος είναι «να θωρακίσουμε την ομαλή διευθέτηση των ανθρώπων όσο έρχονται στην πόλη», σημειώνοντας ότι για την επιλογή των εν λόγω χώρων προσωρινής παραμονής «υπάρχουν κριτήρια και με βάσει τις εισηγήσεις της ΕΛΑΣ αλλά λαμβάνουμε υπόψη ότι δεν θέλουμε να δημιουργήσουμε προβλήματα στη λειτουργία της πόλης».

«Θέλουμε να εξασφαλίσουμε ότι αυτοί οι δυνητικά αιτούντες άσυλο θα μπορούν να έχουν μια αξιοπρεπή θέση υποδοχής μέχρι να πάρουν το έγγραφο τους μετά την ταυτοποίηση» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ράγκος.

Σύμφωνα με τον ίδιο στο κέντρο φιλοξενίας στα Διαβατά σήμερα διαμένουν περίπου 800 πρόσφυγες και μετανάστες, και στο κέντρο φιλοξενίας στο Βαγιοχώρι, 300.

Τη σύσκεψη κάλεσε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης και σε αυτή συμμετείχαν ο συντονιστής Βορείου Ελλάδος του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, Νίκος Ράγκος, εκπρόσωπος του υπουργείου Μακεδονίας Θράκης, ο διευθυντής του Τμήματος Αλλοδαπών Θεσσαλονίκης, Θωμάς Φεύγας, εκπρόσωπος της ΓΑΔΘ, ο περιφερειακός σύμβουλος Χάρης Αϊδονόπουλος, εκπρόσωποι των ΜΚΟ ΑΡΣΙΣ, solidarity now και Αλκυόνη, καθώς και πολιτικά και υπηρεσιακά στελέχη του δήμου Θεσσαλονίκης.