Ελλάδα

Πατούλης: «Ανάπτυξη πρωτοβουλιών που θα συμβάλουν στην ενίσχυση των γυναικών στο επιχειρείν»

photo: Eurokinissi photo: Eurokinissi
Η στήριξη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στη Γυναικεία Επιχειρηματικότητα συζητήθηκε στο Ετήσιο Τακτικό Συνέδριο της ΚΕΔΕ, ενώ υπεγράφη και Σύμφωνο Συνεργασίας με την υφ. Εσωτερικών Μ. Χρυσοβελώνη για την ισότητα,

«Η Τοπική Αυτοδιοίκηση οφείλει και μπορεί να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στη προσπάθεια ανάπτυξης πρωτοβουλιών που θα συμβάλουν στην ενίσχυση των γυναικών στο επιχειρείν».
Σε αυτή την επισήμανση προχώρησε ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης στην εισήγηση του κατά τη θεματική ενότητα με αντικείμενο «Γυναικεία Επιχειρηματικότητα και Τοπική Αυτοδιοίκηση».

Η σχετική συζήτηση στο συνέδριο της ΚΕΔΕ έγινε παρουσία της υφ. Εσωτερικών Μ. Χρυσοβελώνη με την οποία ο κ. Πατούλης υπέγραψε Σύμφωνο Συνεργασίας με στόχο την προώθηση της Ισότητας των Φύλων σε συμμαχία με τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης. «Ο στόχος αυτός περιλαμβάνεται στο επικείμενο νομοσχέδιο για την Ισότητα των Φύλων και την καταπολέμησης της έμφυλης βίας το οποίο εισάγεται το αμέσως προσεχές διάστημα στη Βουλή» ανέφερε η κα Χρυσοβελώνη και ευχαρίστησε τον κ. Πατούλη για τη γόνιμη συνεργασία.
Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ χαρακτήρισε την υπογραφή του Συμφώνου ένα σημαντικό βήμα για τη διασφάλιση της ίσης συμμετοχής των γυναικών στο πολιτικό, κοινωνικό και εργασιακό περιβάλλον.

Σχολιάζοντας την πρωτοβουλία της ΚΕΔΕ να ξεκινήσει Πανελλήνια Διαβούλευση για το πώς η Τοπική Αυτοδιοίκηση μπορεί να υποστηρίξει τις Γυναίκες στο επιχειρείν, υπογράμμισε πως «με αρχικό βήμα τις λύσεις που προτείνονται θα δημιουργήσουμε ένα ευνοϊκότερο περιβάλλον, ώστε να προωθήσουμε τη γυναικεία συμμετοχή στη δυναμική ανάπτυξη της οικονομίας. Θα βοηθήσουμε τη γυναίκα να διαχειριστεί με αποτελεσματικότητα το χρόνο της και τις ευθύνες που προκύπτουν από τους πολλαπλούς της ρόλους».

Τα αποτελέσματα της Πανελλήνιας Διαβούλευσης παρουσίασε η Επικεφαλής του Έργου Γυναικεία Επιχειρηματικότητα και Τοπική Αυτοδιοίκηση, Δρ. Αναστασία Ψωμιάδη εστιάζοντας στους 2 άξονες υποστήριξης, Α) θεσμικό όπως, Παράταση λειτουργίας παιδικών σταθμών, Λειτουργία παιδικών σταθμών σε ωράριο λειτουργίας εμπορικών κέντρων, Δημιουργία κέντρων φύλαξης και δημιουργικής απασχόλησης παιδιών μετά το πέρας των σχολικών τους υποχρεώσεων, Δημιουργία ειδικού μητρώου συνεργατών για τη φύλαξη παιδιών και τη φροντίδα ηλικιωμένων, ασθενών και ευπαθών ατόμων και Β) πρακτικό όπως η δημιουργία σε κάθε Δήμο help desk & business hub επιχειρηματικών υπηρεσιών για γυναίκες που επιθυμούν να επιχειρήσουν ή επιχειρούν ήδη, το οποίο θα παρέχει τις κατάλληλες υπηρεσίες συμβουλευτικής, καθοδήγησης, ανάπτυξης, προώθησης, εκπαίδευσης, χρηματοδότησης και networking.

Στόχος είναι η υιοθέτηση του προγράμματος από τους δήμους και η ενίσχυσή του με τη συμμετοχή εταιρειών-επιχειρήσεων στο πλαίσιο της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης τους.
Κατά την εκδήλωση παρουσιάστηκαν καλές πρακτικές από την Ελλάδα και το Εξωτερικό για την υποστήριξη των γυναικών στο επιχειρείν, από την Γ.Γ. Ένωσης Πολυτέκνων, Μέλος Δ.Σ. European Large Families Confederation, Δήμητρα- Ινές Αγγελή.

Παράλληλα, για το θέμα τοποθετήθηκαν οι Δήμαρχοι Κάσου Σορώτου-Τσανάκη Μαίρη, Παρανεστίου Σωτηριάδου Αλεξάνδρα, Ιστιαίας Ευσταθίου-Σπανού Ελένη, Λεβαδέων Πούλου Γιώτα και η Δημοτική Σύμβουλος Παλαιού Φαλήρου, Μαρία Ζάγκα.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ βράβευσε εκπροσώπους φορέων Γυναικείας Επιχειρηματικότητας υπογραμμίζοντας: «Τιμούμε γυναίκες με ξεχωριστή διαδρομή, η καθεμία με το δικό της ρόλο στο επιχειρείν, που πέρα από την επιχειρηματική και επαγγελματική τους δραστηριότητα, αφιερώνουν τον πολύτιμο χρόνο τους ως επικεφαλής οργανισμών που προωθούν και ενδυναμώνουν τις γυναίκες στον επαγγελματικό τους στίβο».