Πολιτική

Ανδρουλάκης: Το κράτος οφείλει να είναι αρωγός στις επιλογές των γυναικών

Ανδρουλάκης: Το κράτος οφείλει να είναι αρωγός στις επιλογές των γυναικών Φωτογραφία: ΠΑΣΟΚ
Απογοητευτικά τα στοιχεία για τη γυναικεία επιχειρηματικότητα, επεσήμανε ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Οι γυναίκες είναι ακόμα αντιμέτωπες με στερεότυπα και το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι πως η επαγγελματική και η οικογενειακή ζωή εμφανίζονται ως αντίθετοι δρόμοι, επεσήμανε ο Νίκος Ανδρουλάκης, μιλώντας σε συνέδριο που διοργάνωσαν το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών και η Επιτροπή Γυναικείας Επιχειρηματικότητας.

«Δυστυχώς σήμερα τα στοιχεία στη χώρα μας είναι απογοητευτικά. Είναι λίγες οι γυναίκες που αποφασίζουν να ιδρύσουν τις δικές τους επιχειρήσεις και είναι ακόμα λιγότερες εκείνες, που βρίσκονται ψηλά στη διοίκηση εταιρειών. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόλις το 20-30% των γυναικών επιλέγει να δραστηριοποιηθεί επιχειρηματικά και αυτό συμβαίνει κυρίως σε μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις», υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Τα στοιχεία αυτά έρχονται σε αντίθεση με τις δυνατότητες και τις ικανότητες που έχουν οι γυναίκες, αλλά και τον ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν, τόνισε ο Νίκος Ανδρουλάκης, συμπληρώνοντας ότι «οι σύγχρονες Ελληνίδες είναι από τις πιο μορφωμένες γυναίκες στην Ευρώπη και αναλογικά υπερτερούν των ανδρών σε πανεπιστημιακή μόρφωση. Μάλιστα σύμφωνα με έρευνα του Harvard Business Review έχουν ηγετικές ικανότητες και παίρνουν υψηλότερη βαθμολογία σε σχέση με τους άνδρες σε κρίσιμα θέματα όπως η ομαδική εργασία, η καινοτομία και η επίλυση προβλημάτων».

«Η επαγγελματική και η οικογενειακή ζωή εμφανίζονται ως αντίθετοι δρόμοι»

Η περιορισμένη παρουσία των γυναικών, επεσήμανε, οφείλεται σε άλλους παράγοντες και έκανε αναφορά στα στερεότυπα που υπάρχουν ακόμα και σήμερα. «Ένα ακόμα πολύ μεγάλο πρόβλημα είναι η πρόσβαση στη χρηματοδότηση. Αυτό είναι βεβαίως ζήτημα που αφορά το σύνολο της επιχειρηματικότητας και ιδιαίτερα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Η μεγάλη πλειοψηφία των επιχειρήσεων αυτών δεν μπορούν να μπουν στις τράπεζες, είναι σε πολύ δύσκολη κατάσταση, αυτό όμως γίνεται εντονότερο όταν μιλάμε για τη γυναικεία επιχειρηματικότητα», τόνισε.

«Ίσως το σημαντικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες σήμερα, είναι ότι η επαγγελματική και οικογενειακή ζωή εμφανίζονται ως δύο αντίθετοι δρόμοι. Το κράτος οφείλει να είναι αρωγός στις δικές σας επιλογές», επεσήμανε ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Αυτό, συνέχισε, μπορεί να γίνει με μέτρα τα οποία βοηθούν τη γυναίκα επιχειρηματία να μην θεωρεί ότι η δημιουργία οικογένειας θα αποτελέσει εμπόδιο στις επαγγελματικές της προοπτικές. «Αυτός ήταν και ο στόχος της νομοθετικής πρότασής, που είχαμε καταθέσει τρεις φορές την προηγούμενη χρονιά για την καθιέρωση του επιδόματος μητρότητας για τις αυτοαπασχολούμενες», σημείωσε και άσκησε κριτική στη ΝΔ.

«Πρέπει ακόμα να υπάρχει η επιδότηση θέσης μέσω προγραμμάτων ΔΥΠΑ. Στόχος της πρότασής μας είναι οι γυναίκες επιχειρηματίες, ιδιαίτερα αυτές που δραστηριοποιούνται σε μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις να μπορούν να προσλάβουν κάποιον για όσο βρίσκονται σε άδεια τοκετού ώστε να μην αναγκάζονται να κλείσουν το μαγαζί ή την επιχείρησή τους», εξήγησε.

«Θα πρέπει επίσης να υπάρχει η επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών των αυτοαπασχολούμενων για ένα χρόνο. Επιπλέον η δέσμευση που επαναλαμβάνουμε, “κανένα παιδί εκτός βρεφονηπιακού και παιδικού σταθμού”, είναι ουσιώδης ώστε οι γυναίκες να μπορούν να επιστρέφουν στην αγορά εργασίας», συμπλήρωσε.

Νίκος Ανδρουλάκης: Απαράδεκτες ενέργειες της Τουρκίας σε βάρος του παγκόσμιου πολιτισμού»

Στην αρχή της ομιλίας του, ο Νίκος Ανδρουλάκης έκανε αναφορά στην Αγία Σοφία και τη Μονή της Χώρας. «Δυστυχώς υπάρχει μεγάλη ανοχή -και από την Ευρώπη και τον δυτικό κόσμο και σίγουρα από τη Ρωσία- σε επιλογές της κυβέρνησης Ερντογάν οι οποίες δεν προσβάλλουν μόνο τη Χριστιανοσύνη, πάνω απ’ όλα προσβάλουν τον παγκόσμιο πολιτισμό», τόνισε.

«Και δεν μπορώ να φανταστώ άλλη υπό ένταξη χώρα, παρόλο που έχουν παγώσει οι ενταξιακές διαδικασίες, η οποία θα έκανε τέτοιες απαράδεκτες ενέργειες εις βάρος του παγκόσμιου πολιτισμού και δεν θα υπήρχε μια ουσιαστική αντίδραση από την επίσημη Ευρωπαϊκή Ένωση», συμπλήρωσε και επεσήμανε ότι η ανοχή δημιουργεί τις συνθήκες για να «αποθρασύνεται ακόμη περαιτέρω η κυβέρνηση της Τουρκίας και ο πρόεδρος Ερντογάν».