Ελλάδα

Ο Μπομπ Κώστας, το διαζύγιο με το NBC ύστερα από 40 χρόνια και το ταμπού που «καίει» στις ΗΠΑ

Ο Μπομπ Κώστας, το διαζύγιο με το NBC ύστερα από 40 χρόνια και το ταμπού που «καίει» στις ΗΠΑ
Ο διάσημος ελληνικής καταγωγής δημοσιογράφος στις ΗΠΑ, Μπομπ Κώστας «πλήρωσε» την απόφασή του να μιλήσει για ένα από τα πιο καυτά θέμα του αθλητισμού, τις επιπτώσεις της διάσεισης στον εγκέφαλο των αθλητών.

Ο Ρόμπερτ Κουίνλαν Κώστας ή απλά Μπομπ Κώστας είναι μία από τις πιο εμβληματικές φιγούρες στην ιστορία της αμερικανικής τηλεόρασης και ήδη μέλος του Χολ οφ Φέιμ της αθλητικής δημοσιογραφίας στις ΗΠΑ. Ο ελληνικής καταγωγής Μπομπ Κώστας ήταν για 40 ολόκληρα χρόνια το «πρόσωπο» του σπουδαίου αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου NBC.

Το διαζύγιό του με το κανάλι, προκάλεσε ένα τεράστιο σοκ. Διότι ήταν ένα διαζύγιο που είχε ως αφορμή (και αιτία) το γεγονός ότι ο Κώστας αρνήθηκε να σιωπήσει σε ένα από τα μεγαλύτερα ζητήματα που απασχολούν τον αμερικανικό αθλητισμό εδώ και πολλά χρόνια: Τα εφιαλτικά αποτελέσματα της διάσεισης στον εγκέφαλο των επαγγελματιών αθλητών του αμερικανικού ποδοσφαίρου, της πιο λαμπρής και ακριβής λίγκας του παγκόσμιου αθλητισμού.

Τα ξημερώματα της 4ης Φεβρουαρίου (για την Ελλάδα) έγινε το Super Bowl, ο τελικός του αμερικανικού ποδοσφαίρου (NFL), ένα από τα τρία μεγαλύτερα «μονά» αθλητικά γεγονότα του πλανήτη (μαζί με τον τελικό του Μουντιάλ και τον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ). Ο Μπομπ Κώστας δεν ήταν ο παρουσιαστής της εκπομπής για το Super Bowl για δεύτερη χρονιά στη σειρά ύστερα από πάρα πολλά χρόνια. Γιατί; Διότι πολύ απλά τον… παραίτησαν από το NBC ύστερα από 40 χρόνια.

Ο 67χρονος Μπομπ Κώστας μέτραγε αντίστροφα τα τελευταία χρόνια διότι ήταν ο μοναδικός «μεγάλος» δημοσιογράφος που αποφάσισε να πει την άποψή του για το περιβόητο θέμα με τις πολύ σοβαρές συνέπειες που αφήνει η διάσειση στον εγκέφαλο των αθλητών. Ένα θέμα ταμπού, ένα θέμα που «καίει» στις ΗΠΑ.

Τον Δεκέμβριο του 2015 έκανε πρεμιέρα σε 3.000 θέατρα σε όλη την επικράτεια των ΗΠΑ η πολύ σκληρή ταινία με τίτλο «Διάσειση» (Concussion) που αποκάλυπτε τις προσπάθειες του NFL (λίγκα του αμερικανικού ποδοσφαίρου) να δυσφημίσει και να υποβαθμίσει τα αποτελέσματα ερευνών που συνέδεαν τη διάσειση με σοβαρές εγκεφαλικές βλάβες.

Ο Μπομπ Κώστας αποφάσισε ότι έπρεπε να καταπιαστεί με το θέμα κατά τη διάρκεια της εκπομπής «Football Night in America» του NBC, να πει την άποψή του όπως έκανε πάντα μπροστά σε πάνω από 18 εκατομμύρια τηλεθεατές που κατά μέσο όρο τη βλέπουν. Έχοντας στο παρελθόν μιλήσει ακόμη και για την οπλοκατοχή, ο Κώστας αισθάνθηκε εκείνη τη στιγμή ότι ήταν ένα θέμα στο οποίο χρειαζόταν μια τυπική άδεια από τους ιδιοκτήτες του καναλιού που εργαζόταν. Το NBC πληρώνει δισεκατομμύρια δολάρια στο NFL για τα δικαιώματα αυτής της εκπομπής και του αγώνα της Κυριακής. Ο Κώστας ενημέρωσε τη διοίκηση ότι θέλει να μιλήσει για το θέμα και περίμενε το πράσινο φως. Η απάντηση ήταν αρνητική.

Ο Κώστας έκανε σχόλια για την σκληρότητα του NFL και τους πολλούς σοβαρούς τραυματισμούς από το 2010 μπροστά στα εκατομμύρια των τηλεθεατών. Κάθε φορά ενοχλούσε το NFL όλο και περισσότερο το να ακούγεται κάτι… άσχημο για την μεγαλύτερη αθλητική μπίζνα του πλανήτη. Μόνο φέτος το NFL εισέπραξε από τα τηλεοπτικά δίκτυα 7 δισεκατομμύρια δολάρια για τα τηλεοπτικά δικαιώματα και οι έρευνες δείχνουν ότι μέχρι το 2027 τα ετήσια έσοδα (μόνο από τα κανάλια) για τη λίγκα θα υπερβούν τα 17 δισ. δολάρια…

«Όλα τα τηλεοπτικά δίκτυα των ΗΠΑ χορεύουν στο ρυθμό που επιτάσσει το NFL», είπε ο Κώστας στην συνέντευξη που έδωσε στην εκπομπή έρευνας του ESPN (το μεγαλύτερο αθλητικό τηλεοπτικό δίκτυο του πλανήτη) «Outside the lines». Και έχει απόλυτο δίκιο. Αμέτρητες εκπομπές σε όλα τα κανάλια κόπηκαν όταν έλεγαν κάτι εναντίον του NFL. Αμέτρητοι δημοσιογράφοι έφυγαν επειδή είπαν μια… μικρή κουβέντα ότι όλα δεν είναι τέλεια στο μαγικό κόσμο του NFL.

Επιστρέφοντας στο 2015 και την ταινία «Concussion» από την οποία ξεκίνησαν όλα για τον Κώστα, ο ελληνικής καταγωγής δημοσιογράφος είχε προσκληθεί στην επίσημη πρώτη της. Στις 6 Δεκεμβρίου του 2015 το NBC ετοιμάζεται να δείξει το βράδυ της Κυριακής στην απόλυτη prime time ζώνη το σπουδαίο ματς Πίτσμπουργκ Στίλερς – Ιντιανάπολις Κολτς. Η ταινία «Concussion» έχει κάνει αίσθηση στο Πίτσμπουργκ αφού μία εκ των ιστοριών της αφορά τον πάλαι ποτέ σούπερ σταρ των τοπικών Στίλερς, Μάικ Γουέμπστερ.

Ο Κώστας γράφει μερικά κομμάτια για το τι θα πει στην εκπομπή του. Στέλνει το κείμενο στα αφεντικά του για πρώτη φορά. Αυτοί του απαντούν άμεσα: «Είναι ένα καταπληκτικό κείμενο, δεν θα άλλαζα ούτε κόμμα (του λέει ο πρόεδρος του αθλητικού κομματιού του καναλιού Μαρκ Λαζέρους) αλλά δεν θα πεις λέξη». Και όταν ο Κώστας ρώτησε γιατί η απάντηση ήταν: «Είμαστε σε διαπραγματεύσεις με το NFL να πάρουμε και το ματς της Πέμπτης»…

Ο Μπομπ Κώστας κατάλαβε εκείνη τη στιγμή, στις 6 Δεκεμβρίου του 2015 ότι αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση για αυτόν. Στις 7 Νοεμβρίου του 2017 ο Κώστας είναι καλεσμένος σε ένα συμπόσιο δημοσιογραφίας στο πανεπιστήμιο του Μέριλαντ. «Η αλήθεια είναι ότι το άθλημα αυτό με τους κανονισμούς που υπάρχουν, απλά καταστρέφει τους εγκεφάλους των αθλητών. Όχι όλων, αλλά ενός μεγάλου κομματιού. Και είναι ένας σημαντικός αριθμός αυτών που υποφέρουν», λέει ο Κώστας και οι ατάκες του κάνουν σε δευτερόλεπτα το γύρο των ΗΠΑ. Δύο βράδια μετά ο Μπομπ Κώστας τιμήθηκε από το ίδρυμα έρευνας για τη διάσειση στον αθλητισμό. Ο 67χρονος δημοσιογράφος βγήκε στο CNN, μίλησε σε εφημερίδες θέλοντας να ηρεμήσει την κατάσταση, αλλά δεν πήρε λέξη πίσω από όσα είχε πει. Το μήνυμα του αφεντικού του NBC στο κινητό του ήταν σαφές: «Ξεπέρασες τα όρια».

Λίγες μέρες μετά μαθαίνει ότι κόβεται από το 52ο Super Bowl (του περυσινού Φεβρουαρίου). «Κι όμως, αισθάνθηκα ανακούφιση, όχι θυμό ή κάτι άλλο, ανακούφιση», λέει τώρα ο Κώστας στην συνέντευξή του στην εκπομπή «Outside the Lines». Αφού τέθηκε εκτός της μετάδοσης και της εκπομπής για το Super Bowl, ο Κώστας ζήτησε από τους διευθυντές του να πάρει συνέντευξη από τον κομισάριο (τον γενικό διευθυντή δηλαδή) του NFL, Ρότζερ Γκούντελ ενόψει του τελικού. «Ο Γκούντελ δεν θέλει να σου δώσει συνέντευξη», του απάντησε ο διευθυντής του NBC.

Ήταν πλέον εμφανές: Ο Ρότζερ Γκούντελ, ο πιο ισχυρός παράγοντας στον παγκόσμιο αθλητισμό, είχε τελειώσει τον Μπομπ Κώστα. Το επίσημο διαζύγιο ήρθε φέτος στις 15 Ιανουαρίου…

***Το 1993 κατά τη διάρκεια των τελικών του ΝΒΑ (πρωτάθλημα μπάσκετ των ΗΠΑ), ο Μπομπ Κώστας πήρε συνέντευξη από τον τότε κομισάριο της λίγκας, Ντέιβιντ Στερν και τον ρώτησε φόρα παρτίδα για τις κατηγορίες εναντίον του απόλυτου σούπερ σταρ Μάικλ Τζόρνταν περί τζόγου. «Εσύ πόσα λεφτά χρωστάς;», ήταν η απάντηση του Στερν, με τον Κώστας να του λέει στον αέρα «δεν παίζει ρόλο τι κάνω εγώ, δεν εκπροσωπώ το ΝΒΑ όπως ο Τζόρνταν». Στο NBC τότε είχαν παγώσει, αλλά το ΝΒΑ δεν ζήτησε να… τιμωρηθεί ο Κώστας.

***Πριν από αρκετά χρόνια, ο Μπομπ Κώστας μίλαγε συνεχώς στις μεταδόσεις μπέιζμπολ που έκανε για τη χρήση αναβολικών και στεροειδών από σούπερ σταρ του αθλήματος. Στο NBC και πάλι πάγωναν, αλλά ούτε το MLB (η λίγκα του μπέιζμπολ) ζήτησε ποτέ τιμωρία του. Και ήταν ο πρώτος που άνοιξε τους Ασκούς του Αιόλου και ακολούθησαν κι άλλοι κάτι που οδήγησε σε μεγάλες έρευνες και τιμωρίες ακόμη και τεράστιων σταρ του αθλήματος (π.χ. Αλεξ Ροντρίγκες) για χρήση στεροειδών και αναβολικών.