Ελλάδα

Στατιστικά στοιχεία για τα φύλα είναι πλέον υποχρεωμένες να συλλέγουν οι δημόσιες υπηρεσίες

photo: pexels photo: pexels
Υποχρεωμένες είναι πλέον οι δημόσιες υπηρεσίες να συλλέγουν και να τηρούν στατιστικά στοιχεία με βάση το φύλο για τους τομείς ευθύνης τους.

Νέες αρμοδιότητες έφερε στον δημόσιο τομέα η ψήφιση του νομοσχεδίου για την «Προώθηση της ουσιαστικής ισότητας φύλων, την πρόληψη και καταπολέμηση της έμφυλης βίας» του υπουργείου Εσωτερικών.

Πιο συγκεκριμένα, στο άρθρο 13 θεσμοθετείται η υποχρέωση των δημοσίων υπηρεσιών και των νομικών προσώπων που ανήκουν στο δημόσιο τομέα να συλλέγουν και να τηρούν στατιστικά στοιχεία με βάση το φύλο για τους τομείς ευθύνης τους.

Τα στοιχεία αυτά θα αποστέλλονται σε ετήσια βάση, και τουλάχιστον μία φορά κατ' έτος στο Τμήμα Τεκμηρίωσης, Έρευνας και Ψηφιακής Υποστήριξης (Παρατηρητήριο) της ΓΠΦ και θα αξιοποιούνται αναλόγως από εκείνη για τη λειτουργία του Παρατηρητηρίου για την Ισότητα των Φύλων.

Το Παρατηρητήριο, είναι διαδικτυακός κόμβος που διατηρεί η ΓΠΦ, και πιο ειδικά ένα εύχρηστο ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα, το οποίο επιτρέπει τη συλλογή, ανάλυση, επεξεργασία και διάχυση στατιστικών δεδομένων και δεικτών που σχετίζονται με τις πολιτικές ισότητας των δύο φύλων.