Ελλάδα

Γερουλάνος: Δεν υπάρχει ανακύκλωση στην Αθήνα - Το 85% των μπλε κάδων καταλήγει στις χωματερές

Γερουλάνος: Δεν υπάρχει ανακύκλωση στην Αθήνα - Το 85% των μπλε κάδων καταλήγει στις χωματερές
«Ένα από τα πρώτα πράγματα που έκανα πριν ανακοινώσω την υποψηφιότητά μου ήταν να δω όλα τα σημεία στα οποία ο Δήμος έρχεται σε επαφή με τον δημότη και ένα από τα πράγματα που έκανα ήταν να πάω με ένα απορριμματοφόρο να δω και την εμπειρία και των εργαζομένων αλλά και το τι αντιμετωπίζουμε στην πόλη» ανέφερε ο Παύλος Γερουλάνος στο debate του Real Fm για τον Δήμο Αθηναίων.

Το θέμα της αποκομιδής των σκουπιδιών και της ανακύκλωσης είναι ένα από τα θέματα που αγγίζει τον υποψήφιο για τον Δήμο Αθηναίων, κ. Παύλο Γερουλάνο, όπως φάνηκε στο debate που είχαν οι υποψήφιοι πριν από λίγες μέρες.

«Μας ειδοποίησαν όσο ήμουν μέσα, ότι πρέπει να περάσουμε από την Τράπεζα της Ελλάδος. Στην Τράπεζα της Ελλάδος μάζεψαν 14 κάδους σκουπίδια, εκ των οποίων οι 12 ήταν χαρτί και οι 12 αυτοί κάδοι με χαρτί πήγαν κατ’ ευθείαν στη χωματερή.

Πώς να πείσω εγώ την κόρη μου να κάνει ανακύκλωση όταν ξέρω πάρα πολύ καλά ότι όσους μπλε κάδους και να βάλουμε, το 85% και παραπάνω των σκουπιδιών μας καταλήγουν στην χωματερή; Δεν υπάρχει υποδομή. Κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας, βάζουμε μπλε κάδους και δεν τους χρησιμοποιούμε.

Υπάρχουν όμως τρόποι με τους οποίους μπορούμε να κάνουμε τη διαφορά. Τώρα θα μπουν κάδοι για τα βιοαπόβλητα, είναι πολύ σημαντικό και δεν πρέπει να χαθεί αυτή η ευκαιρία. Και πρέπει να μπουν εκεί που υπάρχουν τα πολλά σκουπίδια, δηλαδή σε λαϊκές, ξενοδοχεία, εστιατόρια. Με την ίδια λογική, να πάμε να πάρουμε το χαρτί από τις δημόσιες Υπηρεσίες που σήμερα δεν ανακυκλώνουν.

Έχω πει και το ξαναλέω: δεν θα ζητήσω ποτέ από δημότη να κάνει κάτι, το οποίο δεν κάνει ο ίδιος ο Δήμος πρώτος και δεν κάνουν οι δημόσιες Υπηρεσίες. Δεν έχει νόημα. Σήμερα έχουμε δημότες που πληρώνουν δημοτικά τέλη και δημόσιες Υπηρεσίες που δεν πληρώνουν δημοτικά τέλη. Έχουμε δημότες που ανακυκλώνουν και δημόσιες Υπηρεσίες που δεν ανακυκλώνουν.

Ο Δήμος πρώτος. Αλλά και οι δημόσιες Υπηρεσίες πρέπει να δίνουν το καλό παράδειγμα σε αυτό γιατί αλλιώς δεν έχει κανένα νόημα να συζητάμε.

Τρίτον, είναι τα εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας. Ξέρετε, ακούω για ιδιωτικοποίηση αλλά μου ακούγεται λίγο σαν τον στρατηγό που παραδόθηκε πριν δώσει τη μάχη. Σήμερα έχουμε προσωπικό στον Δήμο Αθηναίων που πρέπει να κάνει τη δουλειά του για τα σκουπίδια. Για να την κάνει, πρέπει να έχει εργαλεία. Θέλω να δείτε πώς βγαίνει να σκουπίσει το δρόμο ένας υπάλληλος στη Βιέννη και με τι εργαλεία βγαίνει να σκουπίσει το δρόμο ένας υπάλληλος στην Ελλάδα. Η διαφορά εξηγεί το αποτέλεσμα της δουλειάς του καθενός. Δεν έχει να κάνει με το αν είναι καλύτεροι ή χειρότεροι οι δημόσιοι υπάλληλοι από τους ιδιωτικούς υπαλλήλους, έχει να κάνει σε αυτή τη φάση με το ότι τα εργαλεία που χρειαζόμαστε δεν τα έχουμε.

Και όχι μόνο αυτό, αλλά απαξιώνουμε και τους εργαζόμενους που είναι υπεύθυνοι γι’ αυτό το πράγμα. Θα σας θυμίσω ένα πράγμα: στην Αθήνα καταντήσαμε να μαζεύουμε από 13.000 σημεία αποκομιδής τα σκουπίδια με 20 απορριμματοφόρα. Γι’ αυτό θέλετε να μου πείτε ότι φταίνε οι εργαζόμενοι; Αυτό είναι το πρόβλημά μας; Ή θεωρούμε ότι ένας ιδιώτης με 20 απορριμματοφόρα μπορεί να κάνει τη δουλειά καλύτερα; Αυτά είναι τρελά πράγματα.

Το πιο σημαντικό πράγμα όταν πας να αναλάβεις ένα φορέα, είναι να αξιοποιήσεις τα εργαλεία που έχεις στη διάθεσή σου στο φουλ και αυτό το κάναμε και στη Λυρική Σκηνή όταν ήμουν στο Υπουργείο και στο Υπουργείο το ίδιο και στον ΕΟΤ. Και αν δείτε, ακόμη και την εποχή της κρίσης όλοι αυτοί οι φορείς λειτουργούσαν πάρα πολύ καλύτερα. Παράδειγμα η ΕΡΤ, στους έξι μήνες που ήμουν Υπουργός, έγινε πλεονασματική. Γιατί; Διότι βγάλαμε από πάνω όλο το περιττό κόστος. Τι έγινε αργότερα; Ξανάρχισε ο κόσμος να πολεμάει την ΕΡΤ. Μετά την έκλεισαν την ΕΡΤ και στο τέλος τι έγινε; Άνοιξαν δύο ΕΡΤ και τώρα πληρώνουμε ως φορολογούμενοι δύο. Και εγώ λέω το εξής: μπορούμε να σοβαρευτούμε λίγο και οι άνθρωποι τους οποίους ψηφίζουμε να μπαίνουν εκεί και να κάνουν τη δουλειά τους και όχι να αγωνιούν για το αν θα υπογράφουν συμβόλαια με τους ιδιώτες; Μπορούμε να εξασφαλίσουμε ότι τα εργαλεία που έχουμε και έχουμε αποκτήσει με τα δικά μας χρήματα, των Ελλήνων φορολογουμένων, θα τα αξιοποιήσουμε; Πρέπει να κριθούμε από τη δυνατότητά μας να λειτουργούμε τέτοιους φορείς».

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις για τις αυτοδιοικητικές εκλογές 2019 στα Eklogikanews.gr