Ελλάδα

Καιρός: Κάλυψε την Ελλάδα η αφρικανική σκόνη - Η δορυφορική εικόνα από το Εθνικό Αστεροσκοπείο

Καιρός: Κάλυψε την Ελλάδα η αφρικανική σκόνη - Η δορυφορική εικόνα από το Εθνικό Αστεροσκοπείο
Καλυμμένη από την αφρικανική σκόνη είναι η Ελλάδα όπως φαίνεται και στην δορυφορική φωτογραφία του Εθνικού Αστεροσκοπείου. Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής μετεωρολογικά στοιχεία η επέλαση της αφρικανικής σκόνης θα διαρκέσει έως και το Μεγάλο Σάββατο.

Το meteo.gr αποτύπωσε και την συγκέντρωση σκόνης σήμερα σε 6 περιοχές της χώρας μας, όπως υπολογίστηκαν από το προγνωστικό μοντέλο.

Ο κατακόρυφος άξονας των διαγραμμάτων δείχνει το υψόμετρο σε μέτρα και ο οριζόντιος τη συγκέντρωση της σκόνης σε μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο.

sk1

Με σκιαγραφημένες περιοχές τονίζουμε τις μεγαλύτερες συγκεντρώσεις, οι οποίες όπως θα παρατηρήσετε, είναι πιο σημαντικές κοντά στο έδαφος στη Δυτική Ελλάδα (πχ Κέρκυρα και Καλαμάτα) και στη Βόρεια Ελλάδα εντοπίζονται σε μεγαλύτερο υψόμετρο, περί τα 3 km ύψος.

sk2

Επιπροσθέτως, στη Νότια Ελλάδα (Ηράκλειο και Αθήνα) το στρώμα της σκόνης είναι πιο παχύ σε σχέση με τη Βόρεια Ελλάδα (Αλεξανδρούπολη και Θεσσαλονίκη).

Η σκόνη ακολουθεί την πορεία των θερμών αερίων μαζών που κινούνται προς τα Βαλκάνια και δεν αναμιγνύονται με τις ψυχρές επιφανειακές, αλλά καθώς είναι ελαφρύτερες κινούνται σε μεγαλύτερο υψόμετρο.